Emlékezetes edukáció

Élményterápia

Illusztráció

Vége a nyárnak

Megjött az ősz és nem jött vele magazinunk következő száma. Többen kérdezték, hogy baj van-e. Nos, baj – ahogy mindenütt körülöttünk – van bőven. Számunkra is emelkednek az árak, a papír, a nyomdaköltség, támogatóink mindennapjai is egyre nehezebbek. De nem ezért késtünk és panaszkodni sem akarunk.

Dolgoztunk keményen, s az idei Diabetes Világnapra olyan különszámot jelentetünk meg, amilyen még nem volt. Egy kiadványt, amely a gyermekvállalással foglalkozik: diabéteszes hölgyek gyermekvállalásával és kismamák terhességi cukorbetegségével. Sok jó tanáccsal és igaz történetekkel próbálunk segíteni a hölgyeknek.

Emellett megjelenik a 13. Diabetes Junior, a fiataloknak, diabéteszes gyermeket nevelő családoknak szóló magazinunk.

De nem felejtkeztünk el régi kedves olvasóinkról sem, s ha kicsit késve is, de kézben tarthatják ezt a számot, amelyben több diabetológussal is megismerkedhetnek.

Nemrég köszönt le a Magyar Diabetes Társaság elnöki posztjáról Kempler Péter professzor. Munkásságát az orvosi életműdíjnak számító Batthyány-Strattmann László-díjjal ismerték el. Ennek, valamint annak apropóján, hogy professzor úr a Közép-európai Diabetes Társaság elnöke lett, készítettünk vele interjút.

A Magyar Diabetes Társaság XXX. kongresszusán is díjakat adtak át. Dr. Winkler Gábor Pro Aegrotis díjat kapott, dr. Somogyi Anikó Magyar Imre-díjat vehetett át. Mindkettőjüket bemutatjuk olvasóinknak.

De nemcsak orvosaink közül vehettek át többen szakmai elismerést. A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnökét, Füzesi Brigittát augusztus 20-a alkalmából Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesítették. Gratulálunk neki minden magyar cukorbeteg nevében! A vele készített interjúval tisztelgünk a mi érdekünkben végzett hatalmas munkája előtt.

A csontritkulás nagyon sokakat érint, különösen idős embereket. A 2-es típusú cukorbetegek jelentős része túlsúlyos, esetükben a csontritkulás kockázata még nagyobb. Mácsai Emília doktornő alapos tanulmányt írt erről.

Olvashatnak lapunkban remek sportteljesítményekről, nyári táborokról, klubkirándulásokról, megyei sorozatunkban a sarkadi sorstársakat mutatjuk be.

Találnak még egy érdekes tanulmányt lapunkban. A Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség 2022 májusában – a pandémia miatti kétéves szünet után – ismét felmérte tagjai körében, hogy mennyit kell várakozniuk a betegeknek ahhoz, hogy bejussanak egy-egy szakrendelésre. Az összesített átlagos várakozási idő 2022-re elérte a 30 napot. Hozzá kell tenni azonban, hogy a 2019–2022 közötti 3 évben kevesebbet romlott, mint a 2018 és 2019 közötti egyetlen évben! Az azonban biztos, hogy az átlagos várakozási idő az elmúlt 6 év során folyamatosan növekedett. (Tudom, most sokan legyintenek: nekem mondják?! – felkiáltással. Meg is értem ezt a reakciót.)

A vizsgálat szerint a diabetológiai szakrendeléseknél kisebb mértékű javulás volt tapasztalható az elmúlt évek során. Most e trend megtört, ezúttal markáns romlás volt mérhető, 45 napra ugrott az átlagos várakozási idő…

Herth Viktória főszerkesztő

Diabetes különszám a gyermekvállalásról

Diabetes különszám a gyermekvállalásról

33 éve jelenik meg a Diabetes magazin, hogy minél több információval segítse a cukorbeteg emberek mindennapjait. Folyamatosan próbálkoztunk, hogy egyre jobb legyen, egyre több mindenkihez szóljon ez az edukációs újság. Most újabb álmunk valósult meg, gyermekvállalásról szóló különszámot készítettünk a diabéteszes, illetve diabéteszessé vált kismamáknak a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségével együttműködésben.
Első hallásra bonyolultnak tűnhet, igyekszem elmagyarázni: A cukorbeteg hölgyeknek évtizedekkel ezelőtt nem javasolták, hogy próbálkozzanak a gyermekszüléssel, sok keserűséget és nagy hiányérzetet okozva ezzel nekik. Szerencsére sokat változott az orvostudomány, a diabéteszhez való hozzáállás, s ma már semmi akadálya annak, hogy diabéteszes hölgyek egészséges gyermeket, gyermekeket szüljenek.
Vannak hölgyek, akik nem cukorbetegek, vagy bár azok, de még nem vették észre, s állapotosak lesznek. A magyar protokoll szerint minden kismamánál elvégzik a vércukorterheléses vizsgálatot, s ilyenkor kiderülhet, hogy gesztációs diabéteszes (terhességi cukorbeteg). Sok esetben elég, ha diétázik a várandósság ideje alatt, előfordul, hogy inzulint is kell adnia magának, de jó eséllyel a diabétesze szülés után elmúlik. Egy dolog marad vissza minden esetben: a kockázat, az átlagosnál nagyobb esély arra, hogy később cukorbeteggé válik. (De mivel ezt tudja, megelőzheti megfelelő életmóddal.)
Különszámunk mindkét típusba tartozó kismamáknak vagy gyermekvállalásra készülő fiatalasszonyoknak szól. A lap szerzői között orvosok, védőnő, dietetikus is megtalálható, de a legizgalmasabb cikkeket érintett édesanyák írták. Alább némi ízelítőt kapnak új különszámunkból. – Herth Viktória

 Tovább

Diab diéta a la Panka receptek

Csirkefrikasszé (tejszínes ragu)

1 adag tápanyagtartalma (köret nélkül):
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
480 kcal 37 g 28 g 16 g
 Tovább

Bíró Sára receptje

Nyúlsült pörgős bulgurral

Szerző: Bíró Sára

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
719 kcal 50 g 35 g 49 g
 Tovább
Interjú prof. dr. Winkler Gáborral

Mindazt gyakorolhattam, amit fiatal orvosként célul tűztem ki

Interjú prof. dr. Winkler Gáborral

Szerző: Herth Viktória

Dr. Winkler Gábor 1949-ben született, lassan 50 éve van a pályán. Több kitüntetés birtokosa, díjakkal ismerték el munkásságát a szakmai társaságok, megkapta a Batthyány-Strattmann László-díjat, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje, polgári tagozat állami kitüntetését is. Most a Pro Aegrotis díjat ítélték neki. Ez az elismerés a diabétesz gondozása területén végzett eredményes munkáért jár.

 Tovább
Örök társunk, a diéta

Örök társunk, a diéta

Szerző: Tóbiás Lilla

A diabétesz diagnózisa után az egyik legnagyobb nehézséget az étrendünk kialakítása, az előírt, szervezetünknek megfelelő szénhidrátdiéta betartása jelenti. A Szurikáta Alapítvány abban szeretne segíteni az új weboldalán megosztott szakmai cikkekel és receptekkel, hogy ne legyen nagy teher a diéta.

 Tovább
Cobbler

Diab diéta a la Panka receptek

Cobbler

1 adag meggyes, nektarinos tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
140 kcal 3 g 6 g 19 g
1 adag szilvás tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
132 kcal 3 g 5 g 17 g
 Tovább

Buzásné Jusztina receptje

Cukkinis, hagymás csirkemáj

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
248 kcal 22 g 31 g 10 g
 Tovább
Interjú prof. dr. Somogyi Anikóval

Jó életet élek

Interjú prof. dr. Somogyi Anikóval

Szerző: Herth Viktória

– Klinikai farmakológia az egyik szakterületem, ami az új, még nem engedélyezett gyógyszerek kipróbálását jelenti. A diabetológia és a lipidológia területén használatos gyógyszerek vizsgálatában vettem részt. Szerettem ezt a szakterületet, izgalmas feladat…
 Tovább
Elismerték dr. Kempler Péter munkásságát

Elismerték dr. Kempler Péter munkásságát

Szerző: Herth Viktória

Az idei Semmelweis-napon vehette át Kempler Péter professzor úr az orvosi életműdíjnak számító Batthyány-Strattmann László-díjat dr. Rétvári Bence miniszterhelyettestől. A díjat 1992-ben alapították, s az egészségügyi szakemberek közül azoknak adományozzák, akik évtizedes kimagasló szakmai teljesítményükkel sokat tettek az egészségügy fejlesztéséért.

 Tovább
Túrónudli vörösboros szilvaraguval

Kard Éva receptje

Túrónudli vörösboros szilvaraguval

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
355 kcal 16 g 12 g 43 g
 Tovább
A cukorbetegségben kialakuló csontritkulásról

A cukorbetegségben kialakuló csontritkulásról

Szerző: Dr. Mácsai Emília

A cukorbetegség számos szerv és szervrendszer működését megváltoztatja, így a csontrendszer felépítése és működése is módosul. A csontritkulás, tudományos nevén oszteoporózis – azaz a csontok tömegének csökkenésével és szerkezetének gyengülésével (1…
 Tovább
Cigány lecsó édes káposztával és csirkével

Szekeres Lajosné receptje

Cigány lecsó édes káposztával és csirkével

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
300 kcal 30 g 12 g 17 g
 Tovább

Betegvárakozási idő a járóbeteg-szakellátásban

A Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség 2022 év májusában – a pandémia miatti kétéves szünet után – ismét felmérte tagjai körében, hogy mennyit kell várakozniuk a betegeknek ahhoz, hogy bejussanak egy-egy szakrendelésre.

 Tovább
Nem mondott le az álmairól

Alexander Zverev: A diabétesz nem szab nekem korlátokat

Nem mondott le az álmairól

Szerző: Somfai Katalin

A németek világklasszis teniszjátékosa nagy visszhangot keltő bejelentést tett a közelmúltban: létrehozott egy alapítványt diabéteszes gyermekek támogatására. Nem véletlenül. Most először beszélt nyilvánosan arról, hogy maga is cukorbeteg.

 Tovább
Tour de Ring 24

Diabbal is nyeregben

Tour de Ring 24

A versenyre 2022 tavaszán kezdett szerveződni a 6 fős csapat Sportoscukros Bike Team néven a Diabos bringások Facebook-csoportban, amely szoros kapcsolatban áll a Sportos Cukorbetegek Egyesületével. A verseny célja: a mogyoródi Hungaroring Forma-1-es pályán 24 órán keresztül kerékpározni megállás nélkül.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!