Feltöltés dátuma: 2022.05.09.

Joslin-díjasaink

Illusztráció

Nem panaszkodhatok

Németh Istvánnét a férje kísérte el novemberben a győri világnapi rendezvényre, ahol átadhattuk neki a Joslin-oklevelet.

A hölgy 1940-ben született, és csaknem 40 éves volt, amikor egy traumát követően rossz közérzetre panaszkodva elment a háziorvoshoz. Ekkor derült ki a cukorbetegsége. Kórházba került, de az inzulinbeállítás nem akart sikerülni.

− Érdekes, kórházban nekem mindig magasabb volt a cukrom, mint otthon. Ezért a főorvos úr – Hidvégi Tibor – megadta a telefonszámát, s valójában ő állította be telefonon a cukromat, miközben én otthon voltam.

42 év óta mindig ugyanannyi inzulint adok magamnak.

Hogy tudtam lelkileg feldolgozni a betegséget? Kénytelen voltam, nem volt más választásom. Muszáj figyelnem magamra. Ritkán hipózom. Nyáron volt egy lábműtétem, s mivel nehezen ment le róla a dagadás, injekciót kaptam, s attól hol leesett a vércukorszintem, hol meg felugrott. De különben nem panaszkodhatok.

Joslin-díjas család

Ha összetartunk, nagy baj nem lehet

Nem gyakori helyzet, amikor egy család mindhárom tagja jogosult a Joslin-elismerésre. A Somogyszilben élő Csapó családdal ez történt. Csapó Gyuláné 1965-ben, 6 éves korában lett cukorbeteg, ő érmet kapott. Férje, Csapó Gyula 1975-től inzulinos diabéteszes, fiuk, Benjamin 1994 óta cukorbeteg.

Nem találkoztunk személyesen, nem vállalták a hosszú utat Budapestre, a Civil Fórumra, de telefonon beszélgettünk Viktóriával, az édesanyával.

A 6 éves kislány annak idején, 1965-ben nagyon rosszul érezte magát, acetonos lehelete „árulkodott”, mégis, mire kiderült, mi baja, már majdnem késő volt. Nehezen sikerült beállítani a cukrát, a Somogy megyében mindig szeretettel emlegetett Angeli főorvos sokat próbálkozott vele. Viktória gyakran volt kórházban, de végtelen türelemmel viselte a bajt.

– Szüleim mindig azt mondták, el kell fogadni, hiszen nem tudunk mit tenni ellene. Az orvosnak pedig szót kell fogadni!

7 éves korától önmagának adta az inzulint, fegyelmezetten tartotta a diétát. Voltak persze kilengések. Egyik „hatalmas bűne” az volt, hogy kis barátjával vettek egy sportszeletet, elfelezték, megették. Alaposan kikaptak a szüleiktől is, Angeli doktor úrtól is.

– Ma már sokkal jobb, hiszen nem ilyen merev diétára kényszerülnek a cukorbetegek.

Viktóriának egy nagy sérelme van: ápolónő szeretett volna lenni, de a kaposvári kórház iskolájába nem vették fel, mert hogy inzulinos. Férfiszabónak tanult, dolgozott is, amíg 1983-ban le nem százalékolták.

Gyula 1975-től diabéteszes. Labilis volt a cukorszintje, ő nem tartozott a fegyelmezett diabéteszesek közé, talán épp ezért került 1991-ben kórházba. Itt találkozott Viktóriával. Egymásba szerettek, majd összeházasodtak.

Nehéz terhesség után – Viktória sokat hipózott, de nem ehetett többet, nehogy ártson a magas cukor a magzatának – egészségesen született meg Benjamin, 1993-ban. Tudták, hogy baj lehet, vizsgálat is készült, amely bebizonyította, a gyermekük hajlamos lesz a diabéteszre. A szülők vállalták a kockázatot, az mégis váratlanul érte őket, hogy a kisfiú nagyon korán, másfél évesen lett diabéteszes. Azóta lisztérzékennyé is vált, ez tovább bonyolítja a családi diétát.

Együtt élnek hárman, és Viktória igyekszik úgy főzni, hogy minél egyszerűbb legyen, ugyanakkor a diétáknak megfelelő. Pogácsát például gluténmentes lisztből süt, a szülők is azt eszik.

– Mindhárman mások vagyunk. A fiúknak főzelék mellé mindig kell kenyér, ha én eszem hozzá kenyeret, az egekig felmegy a cukrom. A fiúknak viszont pótvacsorára nem szabad kenyeret enniük, mert reggel mérnének magasat.

Benjamin is elfogadó diabéteszes lett, nem háborog. Édesanyjától ugyanazt tanulta, mint annak idején ő a szüleitől: el kell fogadni ezt az állapotot és sosem szabad becsapni az orvost, mert nem az orvosnak, saját magának okoz bajt.

– Van a beteg, a család és az orvos. Össze kell fogniuk! Ha egy láncszem kiesik, felborul minden. A betegnek meg kell fogadnia az orvos tanácsait, a család pedig ott kell, hogy álljon a beteg mellett. Mi hárman összetartozunk, s ha összetartunk, nagy baj nem lehet.

HV

Joslin-díj

2009 óta minden évben – lapunk közreműködésével – a Magyarországon élő inzulinos cukorbetegek megkaphatják a bostoni székhelyű Joslin Diabetes Center elismerő oklevelét, érmét. Az inzulinkezeléssel leélt 25 évért oklevél jár, 50 évnyi inzulinos diabéteszért az oklevél mellé érmet is küld a ­Joslin Diabetes Center. A jelentkezés feltételei, illetve a jelentkezési lap elérhető a https://diabetes.hu/alapitvany/a-joslin-dijrol weboldalon.

Ahogy a jelentkezések megérkeznek a Tudomány Kiadóhoz vagy a szerkesztőségbe, visszajelzést küldünk e-mailben. Amennyiben pár héten belül nem kap tőlünk értesítést, kérjük, érdeklődjön a Tudomány Kiadónál, hogy jelentkezése megérkezett-e. (Sajnos a közelmúltban többször megtörtént, hogy a kitöltött kérdőív nem ért célba.)

Illusztráció

Megjelent a diabetes2022/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!