Közösségek, programok

Újra együtt

Illusztráció
Korok, sorsok, emberek

Korok, sorsok, emberek

Szerző: Herth Viktória

A Civil Fórumon 5 cukorbeteg résztvevővel kerekasztal-beszélgetés zajlott délután. Magukról, a diabéteszükről meséltek.

 Tovább

„Hagyományos” levesek

Lestyános csorbaleves

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
316 kcal 17 g 21 g 15 g
 Tovább

„Hagyományos” levesek

Zöldborsóleves teljes kiőrlésű galuskával

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
228 kcal 11 g 6 g 32 g
 Tovább
A diabétesz kezelése időskorban

A diabétesz kezelése időskorban

Szerző: Dr. Domboróczki Zsolt

Az idős ember krónikus betegségeinek hatékony és biztonságos kezelése a sikeres öregedés alapvető feltétele. A cukorbetegség vonatkozásában ez egyénre szabott, a páciens adottságainak és elvárásainak megfelelő diétát, életmódot, antidiabetikum- és inzulinválasztást jelent.
Figyelembe véve a társuló betegségeket, a gyógyszer-mellékhatások és ellenjavallatok gyakori előfordulását, kiemelten fontos a terápia kockázatainak csökkentése, mindenekelőtt az alacsony vércukor miatti rosszullétek elkerülése. A beteg állapota meghatározza a vércukor és ezzel együtt a vérnyomás és a vérzsírok céltartományát is, egyaránt kerülendő a túl- és az alulkezelés. A gyógyszer- és inzulinkészítmények, valamint az önellenőrzés eszközeinek fejlődése lehetővé teszi a diabetológia idősgyógyászati oldalának fejlődését is.

 Tovább

„Hagyományos” levesek

Zöldségkrémleves kakukkfüves pirított dióval

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
195 kcal 44 g 13 g 14 g
 Tovább
A cukorbetegség okozta vesebetegségről

A cukorbetegség okozta vesebetegségről

Szerző: Dr. Wittmann István

Adjon esélyt a veséinek! – a magyar nyelvben a két vese valójában egy. Ha az egyik hiányzik, nem azt mondjuk, egy veséjű, hanem azt, hogy félveséjű. Ha mindkét vesénk megvan, akkor vagyunk egészek a vese szempontjából. Ezt az egységet leginkább veszélyeztető betegség a diabétesz. Dr. Wittmann István professzor úr Civil Fórumon elhangzott előadásának írásbeli változatát olvashatják.

 Tovább
Joslin-díjasaink

Joslin-díjasaink

Németh Istvánnét a férje kísérte el novemberben a győri világnapi rendezvényre, ahol átadhattuk neki a Joslin-oklevelet. A hölgy 1940-ben született, és csaknem 40 éves volt, amikor egy traumát követően rossz közérzetre panaszkodva elment a háziorvoshoz…
 Tovább
A légzés mint érzelemregulációs technika

Megküzdeni a nehézségekkel

A légzés mint érzelemregulációs technika

Szerző: Bóta Tímea

Fájdalmasan nehéz időszakot élünk. A pandémiás krízis után jött a háborús krízis, miközben előfordulhat, hogy a személyes életünkben már eleve nehéz helyzetben voltunk, betegségben, családi nehézségek közepette, vagy éppen az egzisztenciánkért aggódtunk…
 Tovább

Pannon Diabetes Díj 2022

Az Alapítvány a Cukorbetegekért és a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület az I. Dunántúli Diabetes Hétvége (DDH) megrendezésének 20. évfordulójára 2011-ben Pannon Diabetes Díjat alapított. A díjat egy, a Dunántúlon dolgozó, a cukorbetegek ellátásában kimagasló szakmai és emberi teljesítményt nyújtó orvosnak és egy nővérnek vagy dietetikusnak ítélik oda az alapítók. Az alapítók a díj alapításával nagyrabecsülésüket kívánják kifejezni a cukorbetegek közvetlen ellátásában dolgozó orvos, nővér, dietetikus kollégáknak, szeretnének hozzájárulni az orvoslás megbecsülésének helyreállításához. Eddig Pannon Diabetes Díjban részesült prof. dr. Simon Kornél és Bosits Istvánné (2011), dr. Pátkay József és Szabó Gyuláné (2013), dr. Baranyai Marietta és a Törp program (2015), dr. Strényer Ferenc és Hegedüs Marianna (2016), dr. Bujtor Zoltán és Kovács Éva (2017), dr. Erényi Ottó és Stáhlné Tausz Katalin (2018), dr. Sudár Zsolt és Forrás Béláné (2019), dr. Késmárki Nóra és Tuifel Andrea (2020), dr. Dezső Enikő és Keserű Sándorné (2021). A díjat az idei évben dr. Fulcz Ágnes és Túri Beáta vehette át. A DDH 25 éves jubileuma alkalmából idén Pannon Diabetes Életmű Díjak is átadásra kerültek, dr. Oroszlán Tamás és dr. Hidvégi Tibor vehették át a kitüntetést. A kitüntetettekkel Herth Viktória beszélgetett.

 Tovább
Szívügyünk a magas vérnyomás

Május a vérnyomásmérés hónapja

Szívügyünk a magas vérnyomás

A felnőtt lakosság több mint egynegyedét érinti a magas vérnyomás, amikor az erek falára túl nagy nyomás nehezedik a benne keringő vér felől, ezért a szívnek sokkal keményebben kell dolgoznia, hogy fenntartsa a megfelelő keringést. A magas vérnyomás legalább olyan alattomos betegség, mint a diabétesz, hiszen nagyon sokáig nincsenek észrevehető tünetei.
Sajnos azonban más kapcsolat is van a két betegség között: kialakulásukban számos közös tényező játszik szerepet, együttes jelenlétük pedig a vesebetegség és a szívinfarktus kockázatát is a többszörösére emeli.

 Tovább

Varázspálca díj

100 csodás pedagógus a diabéteszes gyermekekért

Szerző: Kocsisné Gál Csilla

Lehet, hogy a te gyermeked pedagógusa lesz az idei egyik Varázspálca díjas! Azokat a pedagógusokat, gyermekintézményekben dolgozókat jutalmazzuk, akik példamutatóan fogadták be és látják el a rájuk bízott 1-es típusú diabéteszes gyermekeket. Díjat alapítottunk, hogy kifejezzük nagyrabecsülésünket kiemelkedő munkájukért. A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért 2022. május 21-én adja át annak a 100 pedagógusnak és intézménynek a díjat, akik csodákra képesek a diabéteszes gyerekekért.

 Tovább
Győri fiatalok sítáborban

Ausztria, Innerkrems

Győri fiatalok sítáborban

Egy év kihagyás után, hatalmas várakozással telve újra útnak indultunk, hogy bevegyük a Katschberg-hágót és ismét a Győri Cukik legyenek a pálya ördögei. Az új pályák és az egy év kihagyás nagy kalandokat, végtelen nevetést és életre szóló élményt adott. De beszéljenek a gyerekek fogalmazásai arról, hogyan is töltöttük ezt a 6 napot. – írta dr. Pap Krisztina a győri gyermekdiabétesz gondozóból.

 Tovább
Újra „Botra fel!”

Újra „Botra fel!”

Szerző: Füzesi Brigitta

Két év kihagyás után idén újra, immár negyedik alkalommal indul el a „Botra fel!” országos nordic walking túra a CEOSZ szervezésében.

 Tovább
Sweet Euro focikupa

2022 Poznan, Lengyelország

Sweet Euro focikupa

Több mint egy éve a Sportos Cukorbetegek Egyesülete meghívást kapott a lengyel CukierAsy Egyesülettől az idén március elején ötödik alkalommal megrendezett diabos focikupára. A koronavírus miatt több ország is visszalépett, így a házigazdákon kívül német csapatokkal mérkőztek meg a magyar diabéteszes gyermekek, akik az ország különböző pontjaiból három korcsoportba jelentkeztek. A csapatok összetétele vegyes volt, hiszen a játékosok között az amatőr, de annál lelkesebb résztvevőtől a profi, leigazolt focistáig mindenki lehetőséget kapott a megmérettetésre.

 Tovább

Magyaros ételek a cukorbeteg-étrendben

Szerző: Zalai Noémi

„A magyar konyha hagyományai régmúltra nyúlnak vissza. Az itt élő népektől átvett ételek mellett évszázadok során számos hatás érte konyhánkat. A honfoglalás utáni idők konyhatechnikája, ételei alig ismertek…
 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!