Feltöltés dátuma: 2022.05.18.

„Hagyományos” levesek

Zöldségkrémleves kakukkfüves pirított dióval

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
195 kcal 44 g 13 g 14 g

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 100 g sárgarépa,
  • 100 g zeller,
  • 100 g vöröshagyma,
  • 100 g karalábé,
  • 100 g burgonya,
  • 50 g fehérrépa,
  • 50 ml főzőtejszín (10%-os),
  • 60 g dió,
  • 20+10 ml olívaolaj,
  • só,
  • fehérbors,
  • sáfrány,
  • kakukkfű.

A zöldségeket megmossuk, előkészítjük. A sárgarépát, a zellert, a fehérrépát, a karalábét és a burgonyát meghámozzuk, majd a vöröshagymáról eltávolítjuk a héját. Az eltávolított héjakból forró, lobogó vízben alaplevet főzünk. A hagymát finomra, nagyon apró kockákra vágjuk, majd egy megfelelő méretű lábasban kevés olívaolajon lepirítjuk. A zöldségeket apró kockákra vágva adjuk hozzá a hagymához. Átforgatjuk, majd felöntjük a kifőtt zöldségalaplével. Kipótoljuk annyi vízzel, amíg el nem lepi. A lábast lefedve 20–30 percig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Fűszerezzük borssal, sáfránnyal, ízesítjük sóval, majd botmixer segítségével leturmixoljuk. Kimérjük a tejszínt egy tálba, a forró léből merünk rá és alaposan elkeverjük egy habverő segítségével, ezzel dúsítjuk a levesünket. A diót és a kakukkfüvet durvára vágjuk, olívaolajon a serpenyőben lepirítjuk, a levest ezzel megszórva tálaljuk.

Megjelent a diabetes2022/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!