„Hagyományos” levesek
Zöldségkrémleves kakukkfüves pirított dióval
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
195 kcal | 44 g | 13 g | 14 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 100 g sárgarépa,
- 100 g zeller,
- 100 g vöröshagyma,
- 100 g karalábé,
- 100 g burgonya,
- 50 g fehérrépa,
- 50 ml főzőtejszín (10%-os),
- 60 g dió,
- 20+10 ml olívaolaj,
- só,
- fehérbors,
- sáfrány,
- kakukkfű.
A zöldségeket megmossuk, előkészítjük. A sárgarépát, a zellert, a fehérrépát, a karalábét és a burgonyát meghámozzuk, majd a vöröshagymáról eltávolítjuk a héját. Az eltávolított héjakból forró, lobogó vízben alaplevet főzünk. A hagymát finomra, nagyon apró kockákra vágjuk, majd egy megfelelő méretű lábasban kevés olívaolajon lepirítjuk. A zöldségeket apró kockákra vágva adjuk hozzá a hagymához. Átforgatjuk, majd felöntjük a kifőtt zöldségalaplével. Kipótoljuk annyi vízzel, amíg el nem lepi. A lábast lefedve 20–30 percig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Fűszerezzük borssal, sáfránnyal, ízesítjük sóval, majd botmixer segítségével leturmixoljuk. Kimérjük a tejszínt egy tálba, a forró léből merünk rá és alaposan elkeverjük egy habverő segítségével, ezzel dúsítjuk a levesünket. A diót és a kakukkfüvet durvára vágjuk, olívaolajon a serpenyőben lepirítjuk, a levest ezzel megszórva tálaljuk.