„Hagyományos” levesek
Zöldborsóleves teljes kiőrlésű galuskával
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
228 kcal | 11 g | 6 g | 32 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 200 g sárgarépa,
- 200 g zöldborsó,
- 100 g vöröshagyma,
- 100 g fehérrépa,
- 100 g karalábé,
- 100 g teljes kiőrlésű liszt,
- 2 db tojás,
- 50 ml fehérbor,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1 kis csokor petrezselyemzöld,
- 10 ml olívaolaj,
- kb. 50 ml víz,
- só,
- fehérbors,
- csipetnyi szódabikarbóna.
A sárgarépát, a fehérrépát és a karalábét megmossuk, hámozzuk, majd kockákra vágjuk. A zöldborsót átmossuk. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk. Egy lábasban vagy fazékban olívaolajat hevítünk, és hozzárakjuk a hagymát, amit alacsony lángon üvegesre párolunk. Hozzáadjuk a zöldborsót és a felkockázott zöldségeket, felforrósítjuk, majd felöntjük a fehérborral. Kiforraljuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Sózzuk, borsozzuk, és mielőtt elkezd forrni a levesünk, hozzáadjuk a szódabikarbónát. Egy tálba felütjük a tojásokat, és a vízzel és a sóval alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és elkeverjük (nem szabad teljesen egyneművé keverni, mert nagyon gumis lesz a nokedlink). Egy nokedliszaggató segítségével a forrásban lévő levesbe szaggatjuk, és 2-3 perc alatt készre főzzük. A levest megkóstoljuk, ízlés szerint utóízesítjük. Finomra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.