Kovács Bence receptje (videóval)
Gombával töltött rozmaringos pulyka hercegnőburgonyával

1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
314 kcal | 40 g | 6 g | 24 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 g pulykamell,
- 500 g burgonya,
- 300 g csiperkegomba,
- 200 ml szárnyas-alaplé,
- 50 g vöröshagyma,
- 10 ml olívaolaj,
- 2 db tojás,
- 1 gerezd fokhagyma,
- szárított rozmaring,
- szerecsendió,
- őrölt bors,
- só.
A recept elkészítése
A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, majd finomra vágva lepirítjuk az olajon. Amíg pirul, a gombát megmossuk, és az almareszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a lepirult vöröshagymához, sózzuk, borsozzuk, és megvárjuk, míg elpárolog a leve. Beletesszük egy turmixgépbe, szórunk hozzá egy kis szárított rozmaringot, és egynemű péppé turmixoljuk. A pulykát megtisztítjuk, nyitott szeleteléssel ujjnyi vastagra szeleteljük. (A nyitott szeletelés azt jelenti, hogy egy vastagabb húsdarabot többszörös bevágással és forgatással úgy vágunk fel, hogy a lehető legnagyobb területű, egyben kiteríthető szeletet kapjuk belőle. Ez lehet csak egyszeri bevágás, ha nem túl vastag a hús. A nyitott szeletelés pontos meghatározása: ha egy kisebb, de vastagabb szelet húsból nagyobb szeletet szeretnénk készíteni, akkor fektessük a húst a vágódeszkára, majd azzal párhuzamosan vágjuk be középen annyira, hogy a két szelet ne váljon szét egymástól. Majd a két szeletet hajtsuk szét, így az eredetinél kétszer nagyobb hússzeletet kapunk.) Mind a két oldalát sózzuk, borsozzuk, majd rákenjük a gombapépet és feltekerjük egy roláddá. (Tipp: ha szebb formájú roládot szeretnénk kapni, érdemes egy éjszakára műanyagfóliába, majd alufóliába tekerni, és így szép rolád formája lesz.) A húsroládot egy magas falú hőálló edénybe (esetleg kisebb jénai tálba) helyezzük, ráöntjük az alaplevet, és lefedve pároljuk 180 fokra előmelegített sütőben 15 percet. Ezután levesszük a fedelét, és 15–20 perc alatt készre sütjük. Közben a burgonyát alaposan megmossuk, és héjában feltesszük főni. Amikor puha, leöntjük a főzővizet és kihűtjük a burgonyákat. Nem szabad hideg vízzel öblíteni, áztatni. Amikor kihűlt, meghámozzuk és burgonyanyomón áttörjük. Hozzáadjuk a tojásokat, ízesítjük sóval, borssal, egy pici szerecsendióval, és így keverjük krémes állagúvá. Habzsákba töltjük és csillagcső segítségével egy sütőpapírral bélelt tepsire nyomunk egyforma szép halmokat. 200 fokos sütőben körülbelül 15 perc alatt aranybarnára sütjük. A pulykatekercset felszeleteljük, és hercegnőburgonyával tálaljuk. Mindenképpen egészítsük ki friss salátával.