Feltöltés dátuma: 2020.12.21.

Turbó Patrik a maratonon

Nemrég múlt 5 éve, hogy Turbó Patrik és mi új élethelyzetbe csöppentünk és megtanultunk együtt élni az 1-es típusú diabétesszel. Már nagyon az elején elhatároztuk, hogy ebből a helyzetből megpróbálunk erőt meríteni, felállni és menni tovább úgy, hogy Patrik minden szempontból teljes életet tudjon élni, mint bármelyik másik egészséges kortársa. De ezen túl arra is kísérletet teszünk, hogy a saját példánkon keresztül másoknak is erőt adjunk és segítsünk, ezért született meg Turbó Patrik, és ezért csatlakozott a feleségem a Sportos Cukorbetegek Egyesületének csapatához.

Illusztráció

Korábban beszámoltam már arról, hogy milyen kihívást jelentett Turbó Patriknak és nekem életünk első közös sítábora, ahol Patrik nemcsak síelni tanult meg, de azt is, hogy egy addig ismeretlen, intenzív mozgásfajta milyen hatással van a szervezetére, a cukorbetegségre. Ez volt az első olyan kihívás, ami kimozdított minket a komfortzónánkból, de fantasztikus élménnyel gazdagodtunk.

A mostani kihívás egy másik intenzív mozgásforma kipróbálása, másfajta erőpróba volt. A Sportos Cukorbetegek Egyesülete idén is részt vett a 35. SPAR Budapest Maratonon, kézenfekvő volt, hogy Turbó Patrik is próbára tegye magát élete első komolyabb futóversenyén: egy barátjával együtt elindult a 2,3 kilométeres maratonka távon.

Patrik jelenlegi inzulinterápiája penes adagolású kevert inzulint alkalmaz, ezért a futást szándékosan magasabb vércukorértékkel kezdte, hogy a táv végére is legyen elég tartalék, mivel ezen a távon még nincs szükség futás közben szénhidrátbevitelre. Végül a távot 12 perc alatt teljesítette, teljesen jó cukorértékkel és a mellékelt, célvonalnál készült kép tanúsága szerint óriási örömmel.

Ez az újabb kaland tovább erősít minket abban a meggyőződésünkben, hogy az 1-es típusú diabétesz nem lehet kifogás arra, hogy az ember ne próbáljon meg ugyanolyan teljes és sportos életet élni, mint bárki más. Kalandra fel!

Fazekas Krisztián Turbó Patrik apukája

Megjelent a diabetes2020/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!