Karácsonyi receptek 2020.
Karácsonyi almás, mascarponés süti
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
233 kcal | 4 g | 18 g | 14 g |
Hozzávalók 8 adaghoz
Az almás részhez
- 250 g alma,
- 15 g eritrit,
- őrölt fahéj,
- őrölt ánizs,
- őrölt szerecsendió.
A mascarponekrémhez
- 500 g mascarpone,
- 120 g natúr,
- zsírszegény joghurt,
- 40 ml forró víz,
- 20 g eritrit,
- 10 ml citromlé,
- 1 cs. (7 g) cukormentes zselatin,
- 10 g friss gyömbér.
A morzsához
- 100 g cukormentes,
- teljes kiőrlésű háztartási keksz,
- 150 g alma,
- őrölt szegfűszeg.
Az almából cukor nélkül almapürét készítünk: az almát megtisztítjuk, csumáját kivágjuk, felaprítjuk, megpároljuk, botmixerrel pürésítjük, a püré súlya kb. 70 g lesz. A kekszet ledaráljuk, hozzáadjuk az almapürét, őrölt szegfűszeggel ízesítjük. Morzsalékosra gyúrjuk, majd rámorzsoljuk egy sütőpapírozott tepsire. 180–200 fokra előmelegített sütőben, kb. 15–20 perc alatt készre sütjük, és kihűtjük. Az almát megtisztítjuk, kicsumázzuk, lereszeljük, egy lábasba tesszük. Ízesítjük fahéjjal, ánizzsal, szerecsendióval, hozzáadjuk az eritritet, és a kiengedett levét elfőzzük alóla. Ha kész, ezt is hűtőhidegre hűtjük. A mascarponét joghurttal, eritrittel, citromlével és a frissen reszelt gyömbérrel alaposan elkeverjük. A zselatint egy tálkába borítjuk, és ráöntjük a forró vizet. Amint feloldódott, hozzáadjuk a mascarponéhoz. Csomómentesre keverjük. Egy megfelelő tálba vagy akár pici szilikon-, bonbon-formába rétegezzük a hozzávalókat: legalulra kerül az alma (ha kiborítjuk, ez lesz a tetején), majd a krém, és a legvégén megszórjuk a morzsával. Ha összehűlt a hűtőben, egy tálcára borítjuk, és tálaljuk.