Kard Éva receptjei
Paprikás-fűszeres kukoricakenyér
1 szelet tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
110 kcal | 3 g | 6 g | 12 g |
Hozzávalók 20 szelethez (25×10×7 cm-es sütőformához):
- 300 g kukoricaliszt
- 2 db tojás
- 50 g vaj
- 25 g élesztő
- 1 kk. szódabikarbóna
- 100 ml tej (2,8%-os)
- 1 tk. cukor
- 250 ml tejföl (20%-os)
- 150 g piros kaliforniai paprika
- 1 tk. só
- 1 kk. őrölt köménymag
- 1/2 kk. őrölt fehérbors
- 1 kk. füstölt pirospaprika
A kaliforniai paprikát vékonyan szeleteljük fel, és vágjuk fel apróra. A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel. A liszthez adjuk hozzá a sót, az őrölt borsot, az őrölt köménymagot, a füstölt pirospaprikát és az apróra vágott kaliforniai paprikát, és keverjük alaposan össze. A tejfölhöz adjuk hozzá az egész tojásokat, majd keverjük simára. A vajat olvasszuk fel, és hűtsük vissza. Ezután a lisztes keverék közepébe csináljunk egy mélyedést, öntsük bele a tejfölös-tojásos keveréket, az olvasztott és visszahűtött vajat, valamint a felfuttatott élesztőt, és alaposan keverjük össze, dolgozzuk ki. A sütőformát béleljük ki sütőpapírral, egyenletesen öntsük bele a masszát, és langyos helyen hagyjuk egy órát kelni. Ezután spricceljük le hideg vízzel, mielőtt betennénk sülni. Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre. (Légkeveréssel 170 fokon 40 percig.) A sütőből kivéve szintén spricceljük le hideg vízzel, és a sütőpapírral együtt helyezzük rácsra, hűtsük ki. A kihűlt, fűszeres kenyér nagyon finom pl. vajjal vagy kacsazsírral megkenve. Persze azért a bélzete kissé sűrűbb, mint a finomliszttel készült kenyereké, de így is finom, és nem száraz.