Diabétesz-gyermektáborok

Kaland és közösség

Illusztráció
Beszélgetés az MDT elnökével, dr. Kempler Péterrel

Beszélgetés az MDT elnökével, dr. Kempler Péterrel

Szerző: Herth Viktória

„Hazánkban a II. világháború befejezése után, a súlyosan tönkretett infrastruktúra ellenére már az 1950-es években szerte az országban spontán alakultak olyan gyógyító létesítmények klinikákon, kórházakban, rendelőintézetekben, sőt néhány körzeti orvosi rendelőben is, ahol a diabétesszel kiemelten kezdtek foglalkozni. Figyelembe véve, hogy ezek a kezdeti próbálkozások egy lényegében zárt társadalomban történtek, ahol a »nyugati« hasonló mintákat nem volt egyszerű követni, a szakmai »pionírok« megérdemlik az utókor csodálatát és elismerését” – írta dr. Halmos Tamás professzor a Magyar Diabetes Társaság történetét bemutató könyv ajánlójában.
Az 50-dik évforduló alkalmából megjelent, 60 szerző írását tartalmazó kiadvány szerkesztői dr. Kempler Péter és dr. Winkler Gábor.

 Tovább
Vércukornapló extrákkal

Vércukornapló extrákkal

Néhány évvel ezelőtt különlegesnek számított, ha papíralapú vércukornapló helyett a technikai újdonságokra nyitottabb cukorbetegek online vércukornaplót kezdtek használni. A mobilapplikációk korában, ma már mind többen élnek vércukoradataik tárolásának eme lehetőségével. Nem csoda, hiszen a fejlesztéseknek köszönhetően az alkalmazások egyre több előnnyel bírnak.

 Tovább
Koronavírusos diabéteszesek a világban

Koronavírusos diabéteszesek a világban

Szerző: Somfai Katalin

Nem tudjuk, Magyarországon eddig hány cukorbeteg kapta el a COVID-19-vírust, és hogyan reagáltak rá. Az interneten azonban kolléganőnk talált néhány beszámolót. Azt hiszem, ez a téma most mindenkit érdekel.

 Tovább
Mínusz 56 kiló

Mínusz 56 kiló

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy csak a nőknek van gondjuk a súlyukkal, pedig nem igaz. A férfiakat is zavarja a túlsúly, a veszélyeztetett egészség. Most egy 26 éves fiatalember, Csipák Kristóf meséli el történetét.

 Tovább
Dcont®

A valóban magyar fejlesztésű és gyártású vércukormérő

Dcont®

35 évvel ezelőtt, 1986-ban kezdte forgalmazni első vércukorszintmérő készülékét Dcont® márkanéven a 77 Elektronika Kft., így kijelenthető, hogy Magyarországon a vércukor-önellenőrzést elsőként tette széleskörűen elérhetővé a cukorbetegek számára. Ennek kapcsán – természetesen a járvány hatásait is érintve – ültünk le beszélgetni Zettwitz Sándorral, a cég tulajdonos ügyvezető igazgatójával.

 Tovább
Körkép a világból

A vírus árnyékában

Körkép a világból

Szerző: Somfai Katalin

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség negyedévi magazinja, a Diabetes Voice (Diabétesz Hang) arról kérdezte tagjait, milyen hatással van mindennapi életükre cukorbetegként az új koronavírus. A világ különböző részein élő sorstársak rövid beszámolóiból olvashatnak egy válogatást.

 Tovább
Igazi ajándék

Igazi ajándék

Alig több mint egy éve (a 2019. évi 3-dik számunkban) ismerkedhettek meg Vánczkuné Torzsás Andreával. Két sikertelen terhessége után derült ki, hogy 2-es típusú diabéteszes. Az akkori 108 kilós súlyából egy év alatt lement 28 kiló. Erről a győzelemről számoltunk be előző írásunkban. Most újabb sikerről tudósíthatunk. Siker? Inkább nevezem boldogságnak.

 Tovább
Jónak lenni jó!

Nyári táborok diabéteszes gyermekeknek

Jónak lenni jó!

Tavaly és idén összesen 750, 1-es típusú cukorbeteg gyerek táboroztatását tette lehetővé a közmédia Jónak lenni jó! kezdeményezése – tájékoztatta a sajtót Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott.

 Tovább
Ha nyár, akkor Zalaszabar

Nyári táborok diabéteszes gyermekeknek

Ha nyár, akkor Zalaszabar

A debreceni gyerekek évek óta a zalaszabari kalandparkban táboroznak. Idén 72 gyerek tette meg a hosszú utat, hogy feledhetetlen hetet töltsenek együtt.

 Tovább
A legizgalmasabb nap(?)

Nyári táborok diabéteszes gyermekeknek

A legizgalmasabb nap(?)

A budapesti székhelyű Juvenilis-Diab Help Alapítvány 1991 óta szervezi meg minden nyáron Balatonfenyves-Alsóbélatelepen edukációs táborát. A hajdani táborozók – ahogy a tudósítást író fiatalember is – ma már okos és tapasztalt edukátorként ­tevékenykednek a táborban és az alapítványi élet mindennapjaiban.

 Tovább
Élménytábor Egerben

Nyári táborok diabéteszes gyermekeknek

Élménytábor Egerben

Egerben a 27 gyermek mellett a szülők is részt vehettek a táborban, ami a cukorbeteg kisgyerekek esetében fontos és megnyugtató. Mivel a diabéteszes kisgyerekek otthoni ellátása a szülők feladata, jó, hogy egymástól és a szakemberektől is sokat tanulhatnak…
 Tovább
Hétpettyes kötelék

Nyári táborok diabéteszes gyermekeknek

Hétpettyes kötelék

A Békés megyei diabéteszes gyerekek életének színesebbé tételéért, testi-lelki egyensúlyának megteremtéséért dolgozik a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért. A Hétpettyes Angyalok és segítőik által nyújtott észrevétlen biztonságban két héten át 20-20 kis- és nagyobbacska gyermek számára a viszontlátás öröme, a vidám hangulat és az együtt megélt kalandok sora segítette a felhőtlen kikapcsolódást.

 Tovább
Az Őrség kincsei

Nyári táborok diabéteszes gyermekeknek

Az Őrség kincsei

Élményben gazdag volt a Budai Gyermekkórház kis pácienseinek tábora is az Őrségben. A „Maradj itthon” kampány tanácsát megfogadva választották helyszínül az ország egyik legegységesebb tájegységét, az Őrséget, amelynek természeti adottságai, történelmi kincsei és kulturális programjai változatos szórakozást kínálnak. A táborozók megtapasztalták az ott élő emberek vendégszeretetét is.

 Tovább
Élet a MentaBolygón

Miért jó táborozni?

Élet a MentaBolygón

Élménypedagógiai módszerekkel dolgozunk, a programok közé pedig beépítjük a diabétesszel kapcsolatos ismereteket hol játékos formában, hol kicsit komolyabban, de mindenkor a gyerekek életkori sajátosságainak megfelelően – fogalmazott a MentaPro Alapítvány elnöke, Kerekes Andrea. A MentaBolygón a kis diabosok vannak többségben – végre nem ők azok, akik egyedül vannak az oviban, suliban, hanem épp a tesóik, akik megtapasztalják, hogy itt ők a „kicsit mások”. Szerencsére ez az érzés (ha előjön egyáltalán) nagyon hamar elmúlik, hiszen a testvérek is ugyanúgy minden program részesei, ugyanazt eszik, és ugyanúgy ott vannak az edukációs foglalkozásokon is.

 Tovább
Életem egyik legjobb tábora

Miért jó táborozni?

Életem egyik legjobb tábora

Az igazi, ottalvós Sportos Cukros tábor nem csak nevében sportos, valóban sokat mozognak, de volt idő az edukációra, közös főzésre. A kísérők nagy része diabos felnőttként vagy diabos gyerek szülőjeként rengeteg gyakorlati tapasztalattal rendelkezik, ezért a diab kezelése rutinszerűen megy, az évek alatt kialakult tábori tapasztalatokat is figyelembe véve.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!