Kard Éva receptjei
Gluténmentes sütőporos fánk
1 darab tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
111 kcal | 2 g | 7 g | 10 g |
Hozzávalók 20 darabhoz:
- 250 g Schär Mix B liszt
- 1/2 ek. eritrit
- 1 db tojás (nagy)
- 200 ml tejföl (20%-os)
- 6 g sütőpor
- késhegynyi szódabikarbóna
- 1 tk. vaníliaaroma
- 1 ek. rum
- kb. 500 ml étolaj a sütéshez (beszívódik 100 ml)
Az eritrithez adjuk hozzá az egész tojást, a tejfölt, a rumot és a vaníliaaromát, keverjük alaposan össze. A lisztet keverjük össze a sütőporral és a szódabikarbónával, és szitáljuk hozzá a tejfölös keverékhez. Keverjük, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (Ha túl lágy lenne, akkor még adjunk hozzá egy kevés lisztet.) Lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. fél cm vastagra a tésztát, és egy 8 cm átmérőjű szaggatóval szaggassuk ki, majd szúrjuk ki a közepét. (A visszamaradt tésztát szintén gyúrjuk össze, és szaggassuk ki.) Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, amikor már elég forró, helyezzünk bele pár darab fánkot, mérsékeljük a lángot, és kisebb hőfokon kezdjük el sütni. Sütés közben többször fordítsuk át a fánkokat, hogy egyenletesen szép pirosra süljenek. Ezután szedjük ki, és tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. (A fánk sütés közben alig szívja magába az olajat.) Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg őrölt eritrittel, és diabetikus lekvárral kínáljuk. A fánk tésztája finom és könnyű, igaz, a gluténmentes liszttel azért kicsit tömörebb, mintha fehér liszttel készült volna.