Feltöltés dátuma: 2020.10.10.

Kard Éva receptjei

Gluténmentes sütőporos fánk

Illusztráció
1 darab tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
111 kcal 2 g 7 g 10 g

Hozzávalók 20 darabhoz:

  • 250 g Schär Mix B liszt
  • 1/2 ek. eritrit
  • 1 db tojás (nagy)
  • 200 ml tejföl (20%-os)
  • 6 g sütőpor
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 tk. vaníliaaroma
  • 1 ek. rum
  • kb. 500 ml étolaj a sütéshez (beszívódik 100 ml)

Az eritrithez adjuk hozzá az egész tojást, a tejfölt, a rumot és a vaníliaaromát, keverjük alaposan össze. A lisztet keverjük össze a sütőporral és a szódabikarbónával, és szitáljuk hozzá a tejfölös keverékhez. Keverjük, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (Ha túl lágy lenne, akkor még adjunk hozzá egy kevés lisztet.) Lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. fél cm vastagra a tésztát, és egy 8 cm átmérőjű szaggatóval szaggassuk ki, majd szúrjuk ki a közepét. (A visszamaradt tésztát szintén gyúrjuk össze, és szaggassuk ki.) Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, amikor már elég forró, helyezzünk bele pár darab fánkot, mérsékeljük a lángot, és kisebb hőfokon kezdjük el sütni. Sütés közben többször fordítsuk át a fánkokat, hogy egyenletesen szép pirosra süljenek. Ezután szedjük ki, és tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. (A fánk sütés közben alig szívja magába az olajat.) Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg őrölt eritrittel, és diabetikus lekvárral kínáljuk. A fánk tésztája finom és könnyű, igaz, a gluténmentes liszttel azért kicsit tömörebb, mintha fehér liszttel készült volna.

Megjelent a diabetes2020/4. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!