Kard Éva receptjei
Citromos cukkinikrémleves tojásmetélttel
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
170 kcal | 5 g | 14 g | 7 g |
Hozzávalók 6 adaghoz:
A cukkinikrémleveshez:
- 500 g zsenge cukkini
- 100 g vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db citrom
- 200 ml főzőtejszín
- 20 g vaj
- 1 ek. étolaj
- kakukkfű
- só
- őrölt színes bors
- csipet szerecsendió (el is hagyható)
- 1000 ml víz
A tojásmetélthez:
- 3 db tojás
- só
- 1 1/2 ek. étolaj
A cukkinit vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. Egy fazékba hevítsük fel a vajat és az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva a felkockázott cukkinit. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy csipet szerecsendióval, reszeljük rá a citromhéjat, facsarjuk rá a citromlevet, végül pedig szórjuk rá a frissen szedett kakukkfüvet. Keverjük alaposan össze, és pároljuk pár percig. (Szárított kakukkfűvel is megszórhatjuk.) Ezután öntsük fel a vízzel, és főzzük a cukkinit puhára. Közben kóstoljuk meg, ha szükséges, ízesítsünk utána. Amikor a cukkini már puhára főtt, vegyük le a tűzről, és botmixerrel pépesítsük. Ezután öntsük hozzá a tejszínt, tegyük vissza a tűzre, és kevergetve melegítsük forráspontig, majd zárjuk el a gázt, és tálalásig tartsuk melegen. (Főzni már nem kell.) Egy tojást üssünk fel egy tányérba, sózzuk, és villával keverjük alaposan össze. Egy teflonserpenyőbe tegyünk egy fél evőkanál olajat, forrósítsuk fel. Öntsük bele óvatosan a felvert tojást, majd süssük mindkét oldalát szép pirosra. (Mindegyik tojással így járjunk el.) Ezután óvatosan csúsztassuk ki a serpenyőből, hűtsük ki. Tálalás előtt csavarjuk fel úgy, mint a palacsintát, és vágjuk fel metéltnek. Tálaláskor szedjük a levest tányérokba, ízlés szerint tegyünk bele a tojásmetéltből, úgy kínáljuk.