Kard Éva receptjei
Aszpikos sonkatorta
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
150 kcal | 8 g | 12 g | 3 g |
Hozzávalók 20 adaghoz (egy kisebb kuglóf- vagy őzgerincformához):
- 500 g vékonyra szeletelt gépsonka
- 200 g alma
- 100 g csemegeuborka
- 450 g franciasaláta zöldségkeverék
- 4 db tojás (nagy)
A zselatinos tartármártáshoz:
- 150 ml majonéz
- 200 ml tejföl (20%-os)
- 20 g zselatin (por)
- 100 ml víz
- 1/2 citrom leve
- só
- őrölt bors
A tojásokat főzzük meg. A kuglóf- vagy őzgerincformát béleljük ki fóliával, helyezzük bele a sonkaszeleteket úgy, hogy fedjék egymást. Végül helyezzünk az aljára egy szelet sonkát, és tegyük félre. Az almát, az uborkát, a főtt tojásokat és a maradék sonkát vágjuk fel kisebb kockákra. A franciasaláta zöldségkeveréket enyhén sós vízben főzzük pár perc alatt roppanósra, majd szűrjük le, és hűtsük ki egészen. Ezután tegyük bele egy tálba az összes hozzávalót, és óvatosan keverjük össze. A majonézt keverjük simára a tejföllel, a citromlével, ízlés szerint sóval és őrölt borssal. Ezután öntsük rá a keveréket a tálban lévő zöldségekre, és szintén óvatosan keverjük össze. A vizet forraljuk fel, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a zselatint, keverjük addig, míg teljesen feloldódik. Ezután hűtsük langyosra, öntsük a mártásos-zöldséges keverékhez, és szintén óvatosan keverjük össze. A sonkával kibélelt formába öntsük bele a zselatinos zöldségkeveréket, tegyük be a hűtőbe pár órára, hogy kellően megdermedjen és az ízek jól összeérjenek. (Ízlés szerint a tetejére is tehetünk sonkaszeleteket.) Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a formát, majd óvatosan borítsuk rá egy tálcára. Vegyük le a formát és a fóliát a sonkatortáról, és éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, úgy kínáljuk.