Feltöltés dátuma: 2020.06.17.

Szeretem a hasamat, ráadásul édesszájú is vagyok

Vándorszínész a sütő mellett

A verseny egyik zsűritagja Gergely Róbert színművész, énekes lesz. Elsőre talán meglepő, miért pont ő.

Illusztráció

– Szeretem a hasamat, a finom ételeket, de tudom, hogy vannak, akiknek gondot okoz az étkezés, tudatosan kell válogatniuk. Én magam is egyre inkább az egészséges alapanyagok, egészséges ételek híve vagyok.

– Mi lesz a szerepe a zsűriben?

– Bízom benne, hogy a kóstolásban vehetek részt – feleli mosolyogva.

– Ön tudatosan étkezik?

– Mi, akik vándorszínészek vagyunk a szó szoros értelemében (2009-ben alapította a Gergely Theáter nevű utazós színházát), legtöbbször nem a megfelelő időben étkezünk. Este dolgozunk, teli pocakkal nem lehet színpadra lépni. De üressel sem. Így visszük magunkkal a salátát, gyümölcsöt, előadás előtt eszegetünk, így gyűjtünk energiát. Az előadás végére már nagyon éhesek vagyunk, sok kalória elfogy a fellépés során. Vagy újra előkerül az uzsonnás zacskó, vagy hazafelé megállunk egy benzinkútnál, s ott bizony nincs az a fegyelmezett ember, aki tudományos alapossággal tud étkezni.

– Csak enni szeret, vagy főzni is?

– Főző ember vagyok, sütni is tudok, ráadásul szeretem csinálni. A főzés komplex dolog, nem az ételkészítéssel kezdődik, hanem a megfelelő alapanyagok beszerzésével. Én laktóz- és gluténmentesen étkezem a korom miatt, hogy minél kisebb terhelést kapjon a szervezetem. A cukrot is kerülöm. A természetes aromákat szeretem. De nem lehet mindent natúrban fogyasztani, ha muszáj édesíteni, steviát használok. Persze, ahhoz, hogy a kondícióm jó maradjon, a helyes étkezés mellett a mozgás is szükséges. Nagyon összetett rendszer ez. Mindenki tapasztalhatja – én is –, hogy a kilók hol feljönnek, hol lemennek. Ha megfelelő ritmusban, megfelelő terheléssel zajlik az életem, akkor a kilók ugrálása a ritmushoz igazodik. Jön a stressz, a kilók mennek. Amikor hónapokig nincs munka, akkor a ritmus felborul, és a kilók feljönnek. Ahogy most.

– A karantén mindenkinek megváltoztatta az életét. A konyhájában történt változás?

– Kipróbáltam olyan dolgokat, amelyeket eddig csak halogattam. Főzni korábban is szoktam, most süteményt is készítettem. Almás pitével kezdtem, gyúrtam, reszeltem az almát, ismerkedtem a sütőmmel, amiben eddig csak húst sütöttem. Utána pedig epertorta-kurzuson vettem részt. Az első jó közepes lett. A másodikat elnagyképűsködtem, „kettesalát” érdemelt csak, a harmadik már négyes lett, ez az utolsó pedig ötös. Ezt egyébként édesanyámnak sütöttem, ajándékba. (Vajek Jutka évtizedekig a tévé vezető riportere, műsorvezetője volt.) Ő is cukorbetegséggel él, odafigyel az étrendjére, így természetesen a tortámban nincs cukor. A recepteket elolvastam, és azonnal átfordítottam. Ez egyébként nem csak a süteményekre érvényes. Rájöttem, hogy minden klasszikus receptet lehet módosítani, hogy egyre „minőségibb” ételt készíthessünk. Ezen a téren is sokat fejlődtem a karantén alatt.

Most Siófokon vagyunk a fiammal, bicikliztünk a parton, nagyon jólesett. Igen ám, de utána édesanyám terülj-terülj asztalkával várt bennünket. Ez sem feltétlenül az egészséges életmód része. Bevallom, a friss, meleg sajtos kifliket – bűntudattal bár – elfogyasztottuk. De holnaptól újra nem eszem lisztfélét.

Megjelent a diabetes2020/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!