Feltöltés dátuma: 2020.05.21.

Számunkra nagy segítség

Illusztráció

Kislányunk, Laura 13 éves, egy éve lett diabéteszes. Kicsi kora óta rendszeresen sportolt, sakkozott, országos szinten is jó eredményeket ért el úszás, futás és sakk területén a diákolimpiákon. Már 7 évesen részt vett a Vivicittán, ahol 7 kilométert futott, 9 évesen átúszta a Balatont, 11 évesen kiváló, 1 óra 44 perces eredménnyel tette ugyanezt.

Villámcsapásként ért minket a diabétesz megjelenése. Szerencsére időben, az első tünetek megjelenése – állandó szomjúság, étvágytalanság – után elvégeztük a laborvizsgálatot, amely alapján egyértelmű volt a diagnózis. Remek orvosai segítségével Laura gyorsan elsajátította az alapvető tudnivalókat, az első naptól önállóan mért és szúrt, megértette a diéta fontosságát, és ügyesen alkalmazza is azt. Mi, szülők sokkal nehezebben fogadtuk el ezt az állapotot, és mindent megteszünk azért, hogy minél kevésbé változtassa meg az életünket, bár ez nem egyszerű.

Nagy kihívást jelent számunkra az edzések, fizikai megterhelések során jelentkező vércukoringadozás, még mindig vannak extrém vércukorértékek, amelyek korrigálása állandó problémát jelent. Nagy segítség, hogy a szenzor mindenki számára elérhetővé vált, az állandó monitorozás és előrejelzés lehetővé teszi távolról is az ellenőrzést, ami nagyon megnyugtató.

Ennek ellenére úgy éreztük, találkoznunk kell olyan emberekkel, akiknek hasonló problémájuk van, és remek alkalom volt erre a DiabAkadémia, ahol szakemberektől hallhattunk érdekes előadásokat.

A különböző idejű és intenzitású sporttevékenység során és az azt követő időszakban a regenerációhoz szükséges szénhidrátbevitel mennyiségére és minőségére vonatkozóan érdekes információkat kaptunk. A kivetített táblázatokat lefotózva az ajánlásokat azóta is alkalmazzuk. Számunkra nagy segítség.

A szünetekben a résztvevőkkel és előadókkal a mindennapi életben jelentkező problémákról beszélgetve kaptunk jó tanácsokat. Régi ismerősökkel találkoztunk, új ismeretségeket kötöttünk, de a járvány okozta egészségügyi megszorítások miatt a személyes találkozások most egy időre sajnos elmaradnak.

Kitartás mindenkinek, vigyázzatok magatokra!

Dr. Mender RóbertLaura édesapja

Megjelent a diabetes2020/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!