Feltöltés dátuma: 2020.05.21.

Óvónőként a cukorbeteg gyerekekért

Illusztráció

Az előző óvodában, ahol dolgoztam, ott találkoztam először diabéteszes gyermekkel. A kislányról ovikezdés után derült ki, hogy diabéteszes. Akkor kész tények elé állítottak. Megtanultam mindent kezelni, és másfél hét után megszúrni a kislányt. Igaz, semmilyen képzést nem kaptam, csak amikkel a szülők elláttak, de számukra is teljesen új volt ez a dolog. Együtt tanultunk.

Az új óvodámban azzal találkoztam, hogy a diabéteszes gyerekeket nem szívesen veszik fel, mert a felelősséget nem vállalja be szinte senki. Miután nekem volt már tapasztalatom, azt mondtam a vezetőnek, elvállalom a kislányt, aki jelentkezett. A szülőkkel együttműködve remekül beilleszkedett a csoportba és befogadták a társai.

A DiabAkadémia hirdetését a Facebookon találtam, és felhívtam a szervezőket, hogy mehetnék-e, hiszen már elég sok mindent tudok a cukorbetegségről, de sok minden csak rutin, nincs mögötte elég tudás.

Mindenre nyitottan mentem a DiabAkadémiára, hiszen itt csak tanulhatok a mai napon. Kedvesen fogadtak, ajándékot is kaptam. Kezdés előtt több emberrel is beszélgettem, reménykedtem, hogy találkozom más óvónővel is, de kiderült, én vagyok az egyetlen pedagógus. Ez meglepett.

Minden előadás remek volt. Az is nagyon tetszett, hogy interaktívvá tették őket, bármikor lehetett kérdést feltenni, beszélgetni. A nap folyamán minden felmerülő kérdésre választ kaptam az előadásokból, és a privát kérdéseimre a szünetben készséggel válaszoltak az előadók, szervezők. Az előadások végén ki kellett egy tesztet töltenem arról, hogy mit tanultam aznap. A tesztírás végén átbeszéltük a kérdéseket, a hibásakat javítottuk, jó beszélgetés kerekedett. A tesztből is sokat tanultam.

Sajnálom, hogy más óvónővel nem találkoztam, szívesen cseréltem volna tapasztalatot. Tudom, nagy a felelősség, nem szívesen vállalják a pedagógusok, de segíteni kell, nem tehet róla sem a gyerek, sem a szülő.

Nekem ez a nap óriási töltetet adott. Nagyon jól éreztem magam, remek csapat jött össze. Alig várom a következőt!

Pocsaji Andreaóvodapedagógus

Megjelent a diabetes2020/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!