Szerző: Módos Anikó Feltöltés dátuma: 2020.04.21.

Nem konkurensek, hanem barátok vagyunk

Győr-Moson-Sopron Megyei Diabetes Egyesület

A cukorbeteg sorstársakat tömörítő, őket támogató szervezeteket bemutató sorozatunkban elsőként a Győr-Moson-Sopron Megyei Diabetes Egyesület szimpatikus, rendkívül agilis és segítőkész elnökét, Venesz Lászlót (aki lapunk szerkesztőbizottságának is tagja) kérdeztem múltról, jelenről, terveikről, céljaikról és örömeikről.

Illusztráció

– Mióta létezik az egyesület, milyen céllal jött létre?

– 1992-ben alakult, hogy a megye cukorbetegeit összefogja, érdekeiket képviselje, 1993-ban jegyezte be a bíróság. A megfogalmazott célok közül a fontosabbak: az egészségfejlesztés, a tanácsadás és segítség nyújtása a cukorbetegek helyes életmódjának kialakításához. Nem sokkal ezután közhasznúvá érdemesült, további feladatok vállalásával.

Egyesületünk a jobb információ-átadás elősegítésére zárt Facebook-csoportot hozott létre: Felnőtt Diabéteszeseknek info Győrben néven, amelynek jelenleg 65 tagja van. Szervezetünk mindemellett alapító tagja a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének.

– Jelenleg hány tagjuk van?

– 125-en vagyunk. Ez a fizető létszám, de a közhasznú rendezvényeinken és a klubfoglalkozásokon jóval többen vesznek részt, érdeklődő cukorbetegek. Az egyesületnek Győr vonzáskörzetében több klubja is van: a győri mellett (amelynek taglétszáma 88 fő) a Bakonyszentlászlói Diabétesz Klub (22 fő) a második legnagyobb létszámú. A klubok között jól működő, egymást segítő kapcsolat van, erre remek példa a hagyományos tavaszi sportnap keretében megszervezett túrázás a Bakonyban, illetve a hangulatos főzőverseny Bakonyszentlászlón.

Az egyesület tudja biztosítani a klubok tagjai számára a cukorbeteg-oktatást, képzett előadókkal. Rendszeres kapcsolatépítő programjaink is vannak, amelyekre meghívjuk a megye távolabbi klubjainak tagjait és a külhoni szervezeteket is. Igyekszünk ilyen alkalmakkor jó hangulatot biztosító szórakoztató műsort is szervezni. Erre példa a regionális diabétesz-világnapi program, ahol a tanulás mellett a szórakozás is helyet kap.

A megye nagysága, a falvak, városok nagy távolsága, valamint az eltelt idő úgy alakították, hogy bizonyos területeken önálló – cukorbetegeket támogató – egyesületeket és klubokat hozzanak létre. Így jött létre a megyében a Soproni Cukorbeteg Egyesület is, önálló társklubokkal. Nem konkurensek, hanem barátok vagyunk, egymást segítjük. Keressük az alkalmat az értelmes találkozásokra, amikor tanulhatunk egymástól.

Külföldi egyesületekkel is tartjuk a kapcsolatot, például az Észak-komáromi DiaKommal. Örömmel látogatjuk egymás rendezvényeit. A távolabbi egyesületekkel az anyagi források hiánya miatt kicsit nehezebb a kapcsolattartás.

– Hogyan valósul meg Győr-Moson-Sopron megyében a cukorbeteg-gondozás?

– A megye minden nagyobb városában van cukorbeteg-gondozás. Többnyire az adott helyszínen történik, kivételes esetekben kihelyezett diabetológiai szakrendelésen. Győrben a Diabetológiai Centrum gondozza a felnőtt rászorultakat. Itt van egy jól működő gyermekdiabetológia is. A felnőtt- és gyermekegyesületek közös munkája, hogy a gyermekeket, amikor betöltik 18. életévüket, átvezessük a felnőttellátásba.

– Ennek a remek kezdeményezésnek kapcsán mire a legbüszkébbek?

– Győrben 2017-ben és 2018-ban a felnőttgondozó és a helyi egyesület közös munkával indított egy kétnapos, bentlakásos képzést, amelynek célja, hogy a felnőttkorba került, 1-es típusú fiatal cukorbetegeket átvezessük a felnőttgondozásba. A nagy sikerrel zárult képzés címe: „Mostantól magadért Te vagy a felelős”. A rendezvényen orvosok, szakápolók, dietetikusok és külső szakemberek tanították a résztvevőket, alkalmanként 15 főt.

Az egyesület vezetősége, önkéntesei is segítettek. Mi hívtuk meg a Joslin-díjas, több mint 50 éve cukorbeteg példaképeket. Ez kiemelten fontos mindannyiunk számára: lám, odafigyeléssel ennyi idő után is lehet minőségi életet élni. Büszkék vagyunk arra is, hogy szakmai körökben is elismeréssel szóltak a kezdeményezésről. A képzés újszerűségét, a végzett munkát a CEOSZ oklevéllel ismerte el.

Annak is örülünk, hogy Győrben már hatodik éve folyik a 2-es típusú cukorbetegek számára torna, elsősorban egészségmegőrzési céllal. A testmozgás hetente két csoportban, három alkalommal történik, része a kardio-edzés is. A torna előzetes állapotfelmérés után kezdődhet, időszakos állapotfelmérés mellett, amit dr. Fürst Ágnes háziorvos és diabetológus doktornő kezdeményezett.

– Milyen további szabadidős tevékenységet kínáltak, kínálnak még a diabéteszeseknek?

– Diétás főzőtanfolyamot is szervezünk, immár negyedik éve, a Krúdy-szakiskola tankonyháján, Ladocsi Anikó vezető dietetikus irányításával. Konyhatechnológiai ismereteket Budai Emília szakoktatótól kapunk. Egy-egy alkalommal 12–14 fő vesz részt a gyakorlati diétás oktatáson. Ugyancsak negyedik éve tartunk az 1-es típusú diabéteszesek számára kétnapos képzést. 2019-ben a 25–50 év közötti, friss cukorbetegek számára szerveztünk ilyen programot.

Ezekből is látszik, hogy egyesületünknek jó a kapcsolata a minket ápoló és gondozó orvosokkal, szakápolókkal, valamint dietetikusokkal és edzőinkkel. Igyekszünk jó viszonyban lenni a bennünket segítő szervezetekkel és az adományozókkal is.

Gyümölcsözőnek mondható a kapcsolatunk a megyei kórházzal, a győri Lions Alapítvánnyal, akik több programunkat is támogatják. 2018-ban Győr városa Győr Városháza Ezüst Emlékérmét adományozta az egyesületnek, 25 éves munkájának elismeréséül. Nekik köszönhetően pályázati támogatásban is részesültünk.

– Milyen céljaik vannak a közeli és távolabbi jövőre?

– Folytatjuk a már bevált, sikeres programokat. Ilyen a cukorbetegek tornája, a diétás főzőtanfolyam. Idén is megszervezzük az „Aktívan dolgozó 1-es típusú diabéteszesek képzését”. Továbbra is arra törekszünk, hogy építsük kapcsolatainkat külföldi és belföldi egyesületekkel, klubokkal. Tervezzük a szűrések kibővítését, a prevenció folytatását.

A diabétesz már az általános és középiskolai diákok között is terjed, a túlsúlyos gyermekek 2-es típusú cukorbeteggé válhatnak. Ezért azt tervezzük, hogy – rezidensek bevonásával – középiskolákban, osztályfőnöki óra keretében ismeretterjesztést és szűrővizsgálatokat tartunk. Ezen túlmenően lakossági szűréseket szervezünk, és folytatjuk a cukorbetegség megelőzése céljából tartandó ismeretterjesztő előadásainkat.

Általános célunk, hogy népszerűsítsük a számunkra oly fontos mozgást és az ezzel járó fogyást, valamint a fittséget biztosító programjainkat. Fontos továbbá, hogy bemutassuk példaképeinket, akik már kiérdemelték, illetve a jövőben érdemlik ki a Joslin-díjat.

Módos Anikó

Megjelent a diabetes2020/1. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!