Mohácsi Bernadett receptje
Tejbegrízgombóc
1 adag energia- és tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
250 kcal | 8 g | 9 g | 33 g |
Hozzávalók 3 adaghoz (9 gombóchoz)
- 300 ml tej (2,8%-os),
- 60 g teljes kiőrlésű tönkölybúzadara,
- 60 g teljes kiőrlésű zsemlemorzsa (vagy teljes kiőrlésű tönkölybúzadara),
- 20 g (hidegen sajtolt) napraforgóolaj,
- 2-3 ek. „negyedannyi” édesítő (vagy 4–6 ek. eritrit/xilit),
- 1 db citrom héja (ízlés szerint),
- 1 csipet só.
A tejet a csipet sóval elkezdjük melegíteni. Hozzáadjuk az édesítőt, majd fokozatosan a darát, és kevergetjük, hogy ne legyen csomós, az egészet felforraljuk. (Fontos, hogy a tejbegríz nagyon-nagyon sűrű legyen!) Ha kész, félretesszük hűlni. A zsemlemorzsát az olajon világosra pirítjuk. A kihűlt és kemény tejbegrízből vizes kézzel gombócokat gyúrunk, a pirított morzsában meghempergetjük. Lekvárral, tejföllel, fahéjas cukorral fogyasztjuk.
Tipp: A kihűlt sűrű tejbegrízbe túrót is tehetünk.