Feltöltés dátuma: 2025.01.22.

Mohácsi Bernadett receptje

Tejbegrízgombóc

1 adag energia- és tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
250 kcal 8 g 9 g 33 g

Hozzávalók 3 adaghoz (9 gombóchoz)

  • 300 ml tej (2,8%-os),
  • 60 g teljes kiőrlésű tönkölybúzadara,
  • 60 g teljes kiőrlésű zsemlemorzsa (vagy teljes kiőrlésű tönkölybúzadara),
  • 20 g (hidegen sajtolt) napraforgóolaj,
  • 2-3 ek. „negyedannyi” édesítő (vagy 4–6 ek. eritrit/xilit),
  • 1 db citrom héja (ízlés szerint),
  • 1 csipet só.

A tejet a csipet sóval elkezdjük melegíteni. Hozzáadjuk az édesítőt, majd fokozatosan a darát, és kevergetjük, hogy ne legyen csomós, az egészet felforraljuk. (Fontos, hogy a tejbegríz nagyon-nagyon sűrű legyen!) Ha kész, félretesszük hűlni. A zsemlemorzsát az olajon világosra pirítjuk. A kihűlt és kemény tejbegrízből vizes kézzel gombócokat gyúrunk, a pirított morzsában meghempergetjük. Lekvárral, tejföllel, fahéjas cukorral fogyasztjuk.

Tipp: A kihűlt sűrű tejbegrízbe túrót is tehetünk.

Megjelent a hypertonia2024/1. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!