Mohácsi Bernadett receptje
Káposztás-hagymás pogácsa

1 darab energia- és tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
176 kcal | 5 g | 11 g | 13 g |
Hozzávalók 20 darabhoz
A tésztához:
- 350 g teljes kiőrlésű búzaliszt,
- 300 g fejeskáposzta,
- 200 ml tejföl (12%-os),
- 125 g sertészsír,
- 100 g vöröshagyma,
- 1 db tojás,
- 4 ek. (hidegen sajtolt) napraforgóolaj vagy zsír (folyékony állagú),
- ½ csomag sütőpor,
- 2 tk. só,
- 1 tk. darált útifűmaghéj,
- bors ízlés szerint,
- őrölt fűszerkömény ízlés szerint.
A tetejére:
- 100 g reszelt trappista sajt,
- 1 db tojás,
- szezámmag, fekete szezámmag, lenmag, köménymag.
A káposztát lereszeljük, az olajon a hagymával és a fűszerekkel megpároljuk, hagyjuk kihűlni. A lisztet összekeverjük a sütőporral, az olvasztott zsírral, a tojással, a tejföllel, majd hozzákeverjük a kihűlt, párolt édeskáposztát. 2 cm vastagra kinyújtjuk, késsel bevagdossuk a tetejét, lekenjük felvert egész tojással, megsózzuk, szórunk rá szezámmagot, fekete szezámmagot, lenmagot, köménymagot, reszelt sajtot (ki mit szeret), és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket. Előmelegített sütőben 170–180 fokon a középső rácson kb. 15–20 perc alatt készre sütjük.
Tipp: Teljes kiőrlésű liszt helyett finomliszt (BL55) is használható. Ha finomliszttel készítjük, nem kell útifűmaghéjat hozzáadni. Zsír helyett margarin is használható, abból 20 dkg-ra van szükség.