Mohácsi Bernadett receptje
Kalácsmuffin

1 darab energia- és tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
216 kcal | 8 g | 6 g | 32 g |
Hozzávalók 12 darabhoz
- 350 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt,
- 250 ml tej (2,8%-os),
- 150 g finomliszt,
- 50 g cukornak megfelelő édesítő,
- 50 g vaj,
- 50 g mazsola (elhagyható),
- 25 g élesztő,
- 3 db tojás,
- csipet só.
A meglangyosított tejbe a friss élesztőt belemorzsoljuk, majd felfuttatjuk. Egy kelesztőtálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, két tojást, a csipet sót, a mazsolát, az olvasztott, de nem meleg vajat. Mikor felfut az élesztő, azt is hozzáadjuk, és jól kidolgozzuk (bedagasztjuk) a tésztát. Ha az összedolgozással megvagyunk, lefedjük a tésztát egy tiszta konyharuhával és állni hagyjuk kb. fél-egy órát, míg a tészta szépen feljön a tálban (duplájára kel). Ekkor lisztezett deszkára tesszük, átgyúrjuk és 12 egyforma gombócra osztjuk. Itt is pihentetjük a tésztát legalább negyed-fél órát, konyharuhával letakarva. Minden gombócot háromfelé veszünk, ezeket kisodorjuk és mint a kislányok haját, úgy összefonjuk a kalácsot (hármas fonás), végül a két végét aláhajtjuk és sütőpapírral bélelt muffinsütő formába helyezzük. Tetejüket lekenjük tojássárgájával vagy felvert egész tojással. A muffinsütő formában is pihentetjük legalább 10–15 percet, újra lekenjük tojással, aztán 170–180 fokon kb. 30–35 perc alatt pirosra sütjük.