Mohácsi Bernadett receptje
Édesburgonyás krumplifutár

1 adag energia- és tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
166 kcal | 4 g | 5 g | 26 g |
Hozzávalók 10 adaghoz
- 1000 g édesburgonya,
- kb. 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt,
- 1 db tojás,
- csipet só,
- zsír vagy olaj a sütéshez.
Az édesburgonyát megmossuk, héjastól kettévágjuk, megszurkáljuk és megsütjük. Ha megsült, még melegen meghámozzuk, burgonyanyomón finomra áttörjük. Hagyjuk egy kicsit hűlni. A langyos édeskrumpliba elkezdjük adagolni a lisztet. Azért nem lehet pontosan a liszt mennyiségét megadni, mert édeskrumplija (narancssárga, fehér) válogatja, hogy mennyi szükséges ahhoz, hogy közepes keménységű, nyújtható tészta legyen. Mikor már lisztes az édeskrumpli, a tojást beleütjük a közepébe, és összekeverjük a tésztával. Ha kell, még teszünk hozzá némi lisztet és nyomkodással összeállítjuk. Könnyű, lágy tésztát kell kapnunk, ami nem ragad, és könnyű vele dolgozni. Lisztezett deszkán kisujjnyi vastagra kinyújtjuk, és pogácsákat szaggatunk belőle. Különféle figurákra is szaggathatjuk. Egy serpenyőben kevés zsiradékot forrósítunk. Nem kell, hogy a zsiradék ellepje a pogácsákat! Hasonlóképpen sütjük, mint a palacsintát, ha pirosodik, megfordítjuk és a másik oldalán is megsütjük őket.
Tipp: Önmagában, sósan és cukormentes lekvárral is finom.