Szerző: Dr. Ádám Ágnes Feltöltés dátuma: 2024.03.04.

Problémák, melyekkel nap mint nap találkozom

A szedett gyógyszereknek tulajdonított panaszok

Illusztráció

A hipertóniarendelés zuglói centrumában történt. Ez a páciens évek óta jár hozzám, ez alatt az idő alatt nagyon jó kapcsolat alakult ki vele. Beállítottam a vérnyomását, sok egyéb problémáját is orvosoltam.

Elmesélte, hogy amióta nem találkoztunk, sok baja volt. Az időközben lezajlott betegségeit és tüneteit mind-mind a szedett gyógyszereknek tulajdonította. Nem is gondolt arra, hogy ezek betegségekből származnak.

Miket tapasztalt? Hasmenése keletkezett a pajzsmirigy-alulműködésre szedett L-tiroxintól. Ezért ezt néhány nap után abbahagyta. Megnyugtattam, hogy ennek nem lehetett köze a hasmenéshez. Elmagyaráztam, hogy a pajzsmirigye most kevesebb hormont termel, ezt pótoljuk a gyógyszerrel. Ezt normalizálni hónapok alatt lehet. Kértem, kezdje el újra szedni, meglátja, nem lesz efféle panasza. Elkezdte, és valóban, nem jelentkezett újra a bélpanasza.

Aztán beszámolt arról is, hogy tüszős mandulagyulladása volt. Erre antibiotikumot kapott és mellé probiotikumot szedett. Amikor bevette a probiotikumot, az ismét fellobbantotta a mandulagyulladását. Úgy gondolta, hogy azok a baktériumok bementek a mandulába, és ott elszaporodva ismét gyulladást okoztak. Elmagyaráztam, hogy a bélbaktériumok védő szerepet játszanak a szervezetünkben, a bélben élnek, ott segítenek. Az immunrendszer védelmében és még ma kutatott sok fontos élettani folyamatban döntő tényezők. Nem okoznak mandulagyulladást, azt más patogén korokozók (legtöbbször Streptococcusok, baktériumok) teszik.

Kíváncsian figyelte a rögtönzött „továbbképzésemet”, és felbuzdulva a hasznos információk lehetőségétől, tovább kérdezett.

A betegtájékoztatók valós tartalma

Tudni szerette volna, hogy miért írnak manapság a gyógyszerek mellé többoldalnyi mellékhatást, mi a valószínűsége, hogy ez bekövetkezik? Régebben nem volt ennyi, és ez biztosan azt jelzi, hogy ezek a modern gyógyszerek sokkal rosszabbak. Logikus következtetés is lehetne, de nem igaz! Így hát folytattam egészségnevelésemet: a gyógyszergyárak önvédelemből írják rá ezeket a várható mellékhatásokat. Mostanában sok a per, sokan komoly anyagi hasznot húznak egy-egy nem várt mellékhatásból. Amennyiben az nem szerepel a betegtájékoztatón – a gyógyszergyár beperelhető. Sajnos, elolvasva tényleg elrettentő lehet és méltán felmerül a gondolat, hogy több kára lesz a szedésnek, mint az eddigi betegségnek. De ez nincs így! Ezek nagyon ritkán, nagyon kis eséllyel bekövetkező mellékhatások!

A gyógyszerbeállítás és -szedés aranyszabályai

Például, a vérnyomás beállításakor jelentkezhet szédülés, fejfájás, tompultság, furcsa közérzet. Sokan a gyógyszerek mellékhatásainak vélik, pedig épp a gyógyszer hatása! Végre csökken a vérnyomás. Persze a sok évig fennálló magas vérnyomás normalizálódását a szervezetünknek meg kell szoknia, ez időnként furcsa érzésekkel járhat. Türelmesnek kell lenni, nem abbahagyni, azzal, hogy ez sem jó, majd holnap kérek az orvosomtól másikat. Semmiképpen ne mi döntsünk a gyógyszerelés megváltoztatásáról! Mindenképpen beszéljünk orvosunkkal, hogy miképpen legyen! Ne hagyjuk abba, ne hagyjuk ki a gyógyszerek szedését!

Meglátják, néhány hét alatt a szervezet hozzászokik az új, végre normalizált helyzethez. Örömmel nyugtázzák az erek, hogy fellélegezhetnek a nyomás alól, nincs repedésveszély, a szív végre normálisan dolgozhat, megfelelő a vérellátása. Sok veszélyeztető tényezőt elkerülhetünk így. Erre gondoljunk, amikor a vérnyomásbeállításunk folyik!

A Dr.Info az Egészségügyi Minisztérium kezdeményezésére 2004-ben létrejött, majd számos frissítés és fejlesztés után 2018-ban megújult olyan szolgáltatás, melynek célja, hogy a lakosság számára egészségüggyel, egészséggel, betegséggel, gyógyszerekkel, ügyeletekkel kapcsolatos, könnyen érthető információkat nyújtson. A Dr.Info internetes platform célja, hogy a lakosság számára széleskörűen elérhető legyen, a leghitelesebb és legmegbízhatóbb tájékoztatást nyújtsa. Keresőjében (https://drinfo.aeek.hu/gyogyszer-kereso) megtalálhatók a gyógyszerek adatai, valamint a gyógyszerek helyettesíthetőségéről, együtt szedhetőségéről, allergia fennállásáról szóló információk is ellenőrizhetők.
A Dr.Info az Egészségügyi Minisztérium kezdeményezésére 2004-ben létrejött, majd számos frissítés és fejlesztés után 2018-ban megújult olyan szolgáltatás, melynek célja, hogy a lakosság számára egészségüggyel, egészséggel, betegséggel, gyógyszerekkel, ügyeletekkel kapcsolatos, könnyen érthető információkat nyújtson. A Dr.Info internetes platform célja, hogy a lakosság számára széleskörűen elérhető legyen, a leghitelesebb és legmegbízhatóbb tájékoztatást nyújtsa. Keresőjében (https://drinfo.aeek.hu/gyogyszer-kereso) megtalálhatók a gyógyszerek adatai, valamint a gyógyszerek helyettesíthetőségéről, együtt szedhetőségéről, allergia fennállásáról szóló információk is ellenőrizhetők.

Panaszaink valós okai

Higgyük el, nyugodjunk bele, hogy a panasz, amit érzünk, a betegségünkből ered és nem a gyógyszerünk okozza! A betegségektől vannak panaszaink és nem a terápiától! Panaszaink valós eredetét ki kell vizsgálni, meg kell állapítani. Ráfogni a gyógyszerre tévút, mert nem derül ki a valódi probléma.

A gyógyszerek barátaink, segítenek a betegségek legyőzésében, karbantartásában, az egészségünk megőrzésében, visszaszerzésében.

Mit tegyünk vérnyomás-kiugrások esetén?

Megbeszéltük, hogy kisebb vérnyomáskiugrások esetén ne szedjen a szokott gyógyszereken felül más, extra készítményt, mert felesleges. A vérnyomás normális reakciója, hogy stressz esetén emelkedik. Ha elhúzódik vagy látszólag ok nélkül is emelkedettebb, ez a stresszre adott túlzó reakció. Igyekezzen megnyugodni, ne aggodalmaskodjon és vérnyomás-ingadozását ne tartsa közérzeti problémának. Igyekezzen lazábban élni, tornázzon, mozogjon, sétáljon, tegye, amit szeretne. Szabaduljon meg félelmeitől, szorongásaitól, és akkor a vérnyomás-kiugrásai is elmaradnak. A vérnyomásnapló vezetése hasznos, ebbe írjuk be a mért értékeket, hogy megkonzultálhassuk kezelőorvosunkkal. Ő majd dönt, ha szükséges, változtat a terápiánkon. A vérnyomáskontroll szükséges, de túlzásba mégse vigyük! Ez mit jelent? Percenként ne mérjük, minden panaszunk mögött okként ne csak a vérnyomásunkat hibáztassuk. A közérzet szóban sok eredet összegzéseként jelenik meg az az érzet, amit panaszosnak vagy panaszmentesnek élünk meg. Egyeztessünk orvosunkkal, hogy milyen gyakoriságot tart szükségesnek!

Páciensem, mikor befejeztem „kiselőadásomat”, hálás szemekkel nézett rám. Azt mondta, hogy most rengeteget tanult. Elmeséli ismerőseinek, barátainak. Én kicsit szomorúan nyugtáztam, hogy még mindig sok teendőnk van a betegoktatás területén. Viszont ezen felbuzdulva leültem, és megírtam ezt a cikket.

Ha hasznosnak ítélik, kérem, terjesszék az ismeretanyagot!

szerzo

Dr. Ádám Ágnes

a szerkesztőbizottság elnöke,
a Magyar Hypertonia Társaság vezetőségi tagja,
a Zuglói Hipertónia Centrum vezető főorvosa

Belgyógyász, háziorvos, a magasvérnyomás-betegség és az alvászavarok képesített orvosa. 28 évig háziorvosként dolgozott, előtte 8 évig belgyógyász volt kórházi osztályon. Jelenleg Zuglóban a Hipertónia Centrum alapítója és vezető főorvosa. Magánpraxist is folytat. A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tudományos munkatársa, akkreditált oktató és vizsgáztató. Megrögzött egészségnevelő. Hiszi és vallja, hogy a gyógyítás egyik alappillére, hogy az emberek ismerjék testük felépítését és működését, értsék a gyógyítás folyamatát – akkor partnerként, aktív segítőként sikeresebben gyógyulnak. Az egészségnevelést minden fórumon gyakorolta, és teszi folyamatosan televízióban, rádióban, betegklubokban, iskolákban, újságok cikkeiben. ­Astellas-díjas, 2012-ben az Év Orvosának választották. 2017-ben ­CSAKOSZ Életműdíjat, 2019-ben a Magyar Hypertonia Társaság Török Eszter Életműdíját kapta.

Megjelent a hypertonia2023/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!