Feltöltés dátuma: 2023.09.12.

DiabPONT online

Az erek egészsége

Az egész testünket behálózzák az erek, gyakorlatilag minden sejtünkhöz megy egy picike ér. Nagyon fontos, hogy az ereinkre vigyázzunk.

Illusztráció

Miből áll az érrendszerünk?

Az ereknek 3 fő típusa van:

  • ütőerek vagy artériák,
  • visszerek vagy vénák,
  • nyirokerek.

Az izmos, vastag falú artériák a szív irányából vezetik el a vért. A vénák feladata, hogy a vért a szív felé vezessék. Az artériákhoz képest faluk kevésbé izmos és tágulékonyabb, valamint billentyűk akadályozzák, hogy a vér visszafolyjon. A tüdőkeringést kivéve az artériák oxigénben és tápanyagban gazdag vért szállítanak a sejtekhez, míg a vénák a szén-dioxidot és a salakanyagokat viszik a szív felé. A nyirokerek feladata kettős: egyfelől a vénákat segítik azáltal, hogy elvezetik a szövetközi folyadékot, másfelől a nyirokrendszer működésében játszanak fontos szerepet. A nyirokérrendszer erei a szövetekben összeszedik a vénák által fel nem vett folyadékot és a szervezetre káros anyagokat, majd a nyirok a nyaki tájékon egy nagy vénába ömlik.

Mik károsítják az érrendszerünket?

Például a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a túlsúly, ugyanis lerakódások keletkeznek az érrendszerünkben. Emellett szerepe van a genetikának is, ha valaki igyekszik teljesen egészségesen élni, akkor is lehet, hogy apai vagy anyai ágon hordoz olyan genetikai tényezőt, ami hozzájárul az érrendszeri elváltozások kialakulásához.

Maga az öregedés a legmeghatározóbb rizikótényezője az erek elváltozásának és a betegségek kialakulásának. Az öregedést nem tudjuk befolyásolni, az egy megállíthatatlan folyamat. Megszületünk, megöregszünk, az ereink is velünk öregszenek. Ereink természetes öregedését külső környezeti faktorok befolyásolják, gyorsabbá, súlyosabbá válhat a folyamat. Idővel nő az erek merevsége, a rugalmas rostok száma csökken, ami magas vérnyomás kialakulásához vezethet. A nőknél az ösztrogén hormon védőhatása lassítja ezt a folyamatot.

Vénák betegsége – visszérgyulladás, vénás trombózis

A keringő vérünk 4,5–5 liter, kétharmada a vénás rendszerünkben van. A vénák fala kevésbé izmos, viszont tágulékony. Amikor állunk, vagy csak ülünk és lógatjuk a lábunkat, a vér egy picit lassabban folyik, mert küzd a gravitáció ellen. Mivel lassabban folyik a vér, a vénák kitágulnak, kóros esetben a kitágult, károsodott, felszínhez közeli véna fájdalmasan begyulladhat (visszérgyulladás). A véna falához tapadva vérrögök keletkezhetnek, ami elzárhatja a vénát (vénás trombózis). Ha egy picike rög leválik, majd továbbsodródik és a szíven keresztül a tüdőbe kerül, életveszélyes tüdőembólia alakulhat ki.

A vénás trombózis kialakulása
A vénás trombózis kialakulása

A vénás trombózis jellemző tünete a lábdagadás erős fájdalommal kísérve. Típusosan a comb és a lábszár belső felszínén jelentkezik a fájdalom, amihez bőrpír társulhat. A visszérgyulladáskor a bőr megpirosodik, meleg tapintatú, fájdalmas.

Artériák elváltozása – érelmeszesedés, artériás trombózis

Az érelmeszesedés (arterioszklerózs) során első lépésben az ütőerek (artériák) belső falán kásaszerű, puha anyag rakódik le, amely beépülés következtében megkeményedik, ún. meszes plakkokat hozva létre. A folyamat az erek beszűkülésével és megkeményedésével, esetenként teljes elzáródásával (artériás trombózis) jár, ami jelentősen rontja az érintett szerv működését. Ha az agyban futó erekben történik lerakódás, az stroke-hoz vezethet. Szívkörnyéki erek beszűkülésekor szívinfarktus vagy szívelégtelenség alakulhat ki. A vesekörnyéki erek elmeszesedése magas vérnyomást és a veseműködés leállását okozhatja.

Az érelmeszesedés folyamata
Az érelmeszesedés folyamata

A magas vérnyomás hatása ereinkre

A magas vérnyomás az erek kóros átépülését okozza, olyan folyamatokat indít be, amik az érfal összehúzódását és megvastagodását vagy elvékonyodását okozzák. Nemcsak megvastagodott, beszűkült érrendszerünk lehet a magas vérnyomástól, hanem értágulatok is kialakulhatnak, egy nagy kitüremkedés keletkezhet. Miért veszélyes ez? Azért, mert itt az ér nagyon vékony, és bármikor kiszakadhat, elvérzéshez vezethet.

Egyéb érkárosító tényezők

A magas vércukorszint és a vérzsíreltérések is veszélyeztetik érrendszerünket, felgyorsul az érelmeszesedés, érfali elváltozások alakulnak ki, romlik a keringés. Ezen eltérések gyógyszeres kezelése mellett alapvető fontosságú a rendszeres mozgás ereink védelmében.

Elefántláb

A nyirokrendszer működésének zavara esetén a nyiroknedv felgyülemlik a szövetek közti térben. A nyirokvizenyő jellemző tünete az egyik vagy mindkét oldali végtag duzzanata, szorító érzése. A nyirokpangás kezdeti stádiumában a bőr benyomása után a „lenyomat” még hosszan látható, később a bőr megvastagodik és érdessé, narancsbőrszerűvé válik, úgynevezett elefántláb alakul ki. A megduzzadt végtag az oxigénhiány miatt kiszárad, érzékennyé válik a fertőzésekre, szövődményként ekcéma, orbánc, gyulladás, cellulitisz, súlyos esetben fekély is kialakulhat.

Mit tehetünk érrendszerünk védelmében?

A megfelelő táplálkozás elengedhetetlen, a fokhagyma, a fekete áfonya, a halételek, a szőlőmag, ezek mind régi módszerek. Az erek védelmében a fehérjedús étrend, a megfelelő folyadékbevitel nagyon fontos. Mivel mind a diabétesz, mind a magas vérnyomás potenciális érrombolók, minél hatékonyabb kezelésük, kontrolljuk alapvető.

A láb rossz vérkeringése – különösen cukorbetegségben – a lábsebek kialakulásának és romlásának kockázati tényezője. A lábsebek elhanyagolása akár a láb elvesztésével is járhat.

A mozgás nagyon fontos, naponta minimum 30 perc séta. Elég sík terepen, csak a járdán, nem kell hegyet mászni, de naponta minimum 30 perc séta kötelező. Megfelelő kompressziós harisnyával megelőzhető a vénás pangás. A végtagtorna is nagyon hatékony, az interneten remek tornaprogramokat lehet találni. Amikor éppen ülünk, tehát most is, miközben olvasnak, lehet szépen spicc-pipázni, mozgatni a vádliizomzatot.

Ha már kialakultak sebek

Sebészként nagyon sok sebet látok. Ha sebesedés alakul ki, tehermentesítő cipőt viseljünk, de az ortopédcipőnek a megelőzésben is lehet szerepe. Nagyon fontos a bőr ápolása testápoló krémekkel, zsíros krémekkel, hogy ne repedjen ki a bőrünk, ne jussanak be a kórokozók a bőr alá. Vadgesztenyekrémet nyugodtan lehet használni visszeresedés esetén. Figyelembe szeretném ajánlani a nyirokmasszázst, ez is segíti a keringést. Ha igazolódott, hogy nyirokkeringési zavar van, terápiás hatékonyságú segítség.

A rendszeres orvosi kontroll javasolt, pontosan azért, hogy egy ilyen sebet megelőzzünk. A házi ápolás megszervezése háziorvoson keresztül létezik. Meg lehet oldani, hogy a háziápoló időnként kijöjjön kötözésre, neki kérdéseket is fel tudnak tenni. Minél többet kérdeznek, annál jobban tudnak segíteni magukon.

A cikk dr. Bogdány Claudia érsebész a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének DiabPONT online programján elhangzott előadása alapján készült.

Megjelent a hypertonia2023/1. számában

A cikk a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége oktatóprogramja, a DiabPont előadása alapján készült

Minden kedden, 17 órától szakemberek (diabetológus, dietetikus) előadása várja a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége DiabPONT online adásában az érdeklődőket. Kérdése van? Tegye fel az előadást követően, az online beszélgetés során! Az előadásokon a részvétel ingyenes. A CEOSZ-tagszervezeti tagok a klubon, egyesületen keresztül csatlakozhatnak. A nem tagok részvételi szándékukat a diabpont@ceosz.hu e-mail-címen jelezhetik.

Az adások havi tematikája: https://ceosz.hu/ceosz/diabpont

Kiadványaink

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!