Hypertonia 2023/1

Illusztráció

Ét-lap

Kedves Olvasó!

Köszönjük, hogy olvassa lapunkat! Jót választott!

Miért is? Mert egy hiteles információkkal teli, ugyanakkor olvasmányos újságot állítottunk össze. Egy olyan lapot, amelyet a szakma kiválóságai írtak önöknek. Tették ezt azért, hogy olyan ismereteket adjanak át, amelyek tudományos igényességűek, ugyanakkor érthetőek, könnyen „fogyaszthatóak”.

Nagy megtiszteltetés, hogy lapunkban köszönthetjük, dr. Farsang Csaba professzort, aki a Magyar Hypertonia Társaság örökös elnöke, bizton állíthatom, hogy mindent tud a magas vérnyomásról, amit tudni lehet. De írt önöknek dr. Masszi Gabriella és dr. Móczár Csaba is, akik a Társaság vezetőségi tagjaként érdekes írásaikkal emelték az újság színvonalát. A ZEFI (Zuglói Egészségfejlesztési Iroda) munkatársai aktív előadói a Bagoly Klubnak és sok más rendezvénynek. Hasznos tudnivalókat osztanak meg, olvassák érdeklődéssel. Jól beállított vérnyomással élek rovatunkban Sal Endre íróval, újságíróval készült egy nagyszerű interjú. Édesapja, dr. Sal István diabetológus főorvos volt, aki sajnos nemrég távozott, de évtizedekig szolgálta tudományos és gyógyító orvosi tevékenységével szakmánkat.

Bár elfogult vagyok a lappal, mégis objektíven is bizton állíthatom, hogy egy olyan példányt szerkesztettünk, amely sokféleségével örömére szolgál az olvasónak!

A forró nyár közepén kívánok sok gyógyító napfényt, jó levegőt, zöld fákat és hűsítő kék vizeket! Szívják, gyűjtsék magukba a természet adta lehetőségeket!

Éljenek egészségben!

szerzo

Dr. Ádám Ágnes

a szerkesztőbizottság elnöke,
a Magyar Hypertonia Társaság vezetőségi tagja,
a Zuglói Hipertónia Centrum vezető főorvosa

Belgyógyász, háziorvos, a magasvérnyomás-betegség és az alvászavarok képesített orvosa. 28 évig háziorvosként dolgozott, előtte 8 évig belgyógyász volt kórházi osztályon. Jelenleg Zuglóban a Hipertónia Centrum alapítója és vezető főorvosa. Magánpraxist is folytat. A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tudományos munkatársa, akkreditált oktató és vizsgáztató. Megrögzött egészségnevelő. Hiszi és vallja, hogy a gyógyítás egyik alappillére, hogy az emberek ismerjék testük felépítését és működését, értsék a gyógyítás folyamatát – akkor partnerként, aktív segítőként sikeresebben gyógyulnak. Az egészségnevelést minden fórumon gyakorolta, és teszi folyamatosan televízióban, rádióban, betegklubokban, iskolákban, újságok cikkeiben. ­Astellas-díjas, 2012-ben az Év Orvosának választották. 2017-ben ­CSAKOSZ Életműdíjat, 2019-ben a Magyar Hypertonia Társaság Török Eszter Életműdíját kapta.

Miért kell kezelni a hipertóniás beteget?

Miért kell kezelni a hipertóniás beteget?

Szerző: Dr. Farsang Csaba

A vérnyomást általában a perctérfogat és a perifériás érellenállás szabja meg. A perctérfogat azt mutatja, hogy a szív egy perc alatt hány liter vért továbbít az erekbe…
 Tovább
Egy kulturális misszió háttere

Aki visszahozná a stílust a mindennapokba

Egy kulturális misszió háttere

Sal Endre öt év alatt hat könyvet írt, és ő hívta életre az Újságmúzeum Facebook-oldalt, amelynek immár 195 ezer követője van. A kulturális misszió története Sal Endre íróval, újságíróval, aki a hipertóniával is sikeresen felvette a küzdelmet.

 Tovább
Per- és polifluor-alkil anyagok

Tudtunkon kívül mérgezzük magunkat?

Per- és polifluor-alkil anyagok

Szerző: Dr. Móczár Csaba

A környezetünkben óriási számban fordulnak elő különböző kemikáliák, vegyszerek, amelyek a kultúrnövényeket védik a kártevőktől, segítik a fejlődésüket vagy fontosak az állattartásban stb. Ezek a kémiai anyagok mára jól ismertek, hatóságilag teszteltek és a felhasználásuk is ellenőrzött. A toxikus, egészségkárosító képviselőik a forgalombahozatali eljárások során kiszelektálódnak, illetve meghatározott a toxikus mennyiségük, amit a hatóságok rendszeresen vizsgálnak. Azonban léteznek a környezetünkben olyan vegyületek, amelyek hatásai az emberi szervezetre kevésbé ismertek. Ezek a mindennapi életünkben jelen vannak például az élelmiszerek csomagolásában, a konyhákban stb.

 Tovább
Együtt a magánnyal

A magányosság hatása az egészségre

Együtt a magánnyal

Szerző: Barta Luca

Régóta köztudott, hogy a teljes élethez szükségünk van mások társaságára, a mindennapjainkat családok, barátok, munkatársak és ismeretlenek között éljük…
 Tovább
A mozgás hatása a magas vérnyomásra

A mozgás hatása a magas vérnyomásra

Szerző: Deli Eszter

A magasvérnyomás-betegség olyan egészségügyi probléma, amely számos embert érint világszerte. Becslések szerint 2025-re a lakosság harmada küzd majd hipertóniával, vagyis 140 Hgmm-nél nagyobb szisztolés és/vagy 90 Hgmm-nél nagyobb diasztolés vérnyomással.

 Tovább
Visszér nyáron

Vénás elégtelenség

Visszér nyáron

Szerző: Dr. Kováts Boglárka

Itt a nyár, a jó idő, a strandszezon és a hőhullámok ideje. Azonban azoknak, akik érbetegségektől szenvednek, ez különös megterhelő időszak.

 Tovább
Az erek egészsége

DiabPONT online

Az erek egészsége

Az egész testünket behálózzák az erek, gyakorlatilag minden sejtünkhöz megy egy picike ér. Nagyon fontos, hogy az ereinkre vigyázzunk.

 Tovább
Sétáljunk az egészségünkért!

Sétáljunk az egészségünkért!

Szerző: Szabó-Papp Valéria

Sokan azt gondolják, hogy a séta nem sport, így nem is várhatunk tőle túl nagy eredményeket. Ez óriási tévedés! A sétának számos jótékony hatása van az egészségünkre, melyeket mi is megtapasztalhatunk, ha rendszeresen időt szánunk erre a tevékenységre.

 Tovább
Csicseriborsós csirkemáj

Kard Éva receptje

Csicseriborsós csirkemáj

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
317 kcal 27 g 15 g 20 g
 Tovább
Kávéfogyasztás? Szigorúan javasolt!

DiabPONT online

Kávéfogyasztás? Szigorúan javasolt!

Kávét mindenki iszik, s ez jó dolog, mert a kávéról kiderült, hogy nem kicsit, hanem nagyon jó. Ha azt nézzük, hogy – a vizet nem számítva – melyik italból fogy a legtöbb világon, a legtöbben a borra meg a sörre gondolnak. Pedig ez a cím a kávéé: 2006-os adat szerint a 150 litert ittunk meg személyenként.

 Tovább
Hírek a nagyvilágból

Hírek a nagyvilágból

Szerző: Dr. Fejes Imola

Ebben a rovatban néhány friss, nemzetközi, tudományos kutatási eredményt ismerhet meg a kedves olvasó a magasvérnyomás-betegséggel (hipertónia), valamint a szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegségekkel kapcsolatosan. Igyekszünk a nemzetközi tudományos cikkek mindennapi életben is hasznosítható üzenetét érthető, hétköznapi nyelven átadni.

 Tovább
Céklás-almás vitaminsaláta

Kard Éva receptje

Céklás-almás vitaminsaláta

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
137 kcal 4 g 6 g 15 g
 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!