Szerző: Dr. Ádám Ágnes Feltöltés dátuma: 2022.05.02.

Szakellátóhelyek hálózata a hipertónia gondozásában

2014-ben Zuglóban megnyílt az a hipertóniagondozó centrum, amelyet a háziorvosok segítésére, a magas vérnyomással élők gyógyítására alapítottam. Szükségét éreztem, mert tudtam, hogy az alapellátás szerteágazó feladatai között csak egy szelet a hipertónia. Fontos és hatalmas szelet! Mint tudjuk, a lakosság 30–40 százaléka él ezzel a kórfolyamattal, szűrése és megfelelő kezelése elengedhetetlen. Minden évben beszámoltam működésünk sikereiről, problémáiról az aktuális kongresszuson. Visszajelzések érkeztek, hogy a különféle gondozóhelyek különféle formában léteznek. Fontosnak tartottam, hogy térképezzük fel, nézzük meg, hol és milyen struktúrában dolgoznak.

Így 2018-ban a Magyar Hypertonia Társaságon belül létrejött a Centrum Munkacsoport. Mivel izoláltan dolgozunk, Budapesten és vidéken, feladatául tűzte ki, hogy ismerjük meg egymás munkáját, lépjünk egymással kapcsolatba, csak így tudjuk elérni közös céljainkat. Meg kell szervezni a szűrés, gondozás hálózatát, ki kell alakítani a szakellátóhelyek feladatkörét és hátterét. Fel kell mérni, hogy hány szakellátóhely van és hogyan működnek, meg kell határozni az akkreditáció feltételeit, be kell kérni az akkreditációhoz szükséges mutatóikat, fel kell dolgozni az adataikat. Az ellátóhelyeken belül el kell különíteni a centrumokat, a szakambulanciákat és a magánszolgáltatókat. Mindezt egy akkreditációs folyamattal kell befejezni. Az adatok a következőket mutatták: az ellátóhelyek ellátási területe, működési feltétele különböző. Legtöbben kórházi, klinikai létesítményen belül rendelnek, de van háziorvosi rendelőben vagy magánrendelőben is. Mivel nincs önálló szakmakód, ezért a belgyógyászaton, kardiológián vagy nefrológián belül működnek. A heti óraszám, a személyzet létszáma, a műszerezettség is különböző. Legtöbben megfelelőnek tartják az ellátást, de van, aki önálló NEAK/ÁNTSZ kódot tartana szükségesnek! Van, aki nem! 2019-ben a regisztrált 40 szakellátóhelyből 15 a fővárosban, a többi vidéken van. Ezt látva eldöntöttük, hogy a közös irányvonalakat meg kell határozni. A szakellátások feladata a betegellátáson kívül a háziorvosok elérése, továbbképzése, segítése. Vannak sikerek és működési nehézségek. Keresik helyüket az alapellátással, van, ahol ez hasznos együttműködés, van, ahol még „döcögősebb” a kapcsolódás. Az alapellátás praxisközösségei is formálódnak, a magas vérnyomással élők megfelelő gondozási helyei lehetnek. Fontos az adott ellátási terület gondozási elveinek meghatározása és folyamatos követése, aktualizálása, a kapcsolattartás az orvosegyetemekkel a hipertonológusképzésben aktív szerepvállalással. Átlátható működésüket nagyban nehezíti, hogy nincs önálló hipertonológia szakmakód. A belgyógyászaton, kardiologián vagy nefrológián belül működve nem lehet a finanszírozás feltételeit megteremteni. A szakellátóhelyek lehetnének a MHT „végpontjai”. Minden megyében legalább egy akkreditált ellátóhelynek lennie kellene! Itt segítenék a lakosság hipertóniagondozását, állandó kapcsolatot tartva a háziorvosokkal és egyetemekkel. Mindehhez önálló szakmakód és megfelelő önálló finanszírozás szükséges! Világossá vált, hogy az akkreditációt frissíteni kell, re-akkreditáció szükséges! Ezt 2021-ig már kétszer elvégeztük! Sajnálatos, hogy 5 megyében 2021-ben nincs szakellátóhely. Budapesten 14, vidéken 23 ellátóhely van, tehát országosan összesen 37. Ebből 12 centrum, 16 OEP-finanszírozott szakambulancia, 9 magánambulancia felel meg az akkreditációs követelményeknek.

A zuglói hipertóniagondozó centrum

Saját rendelésem rövid bemutatása példázza a fentieket. Zuglóban az Örs vezér téri szakrendelőben immáron 8 éve működő rendelés hasznos kiegészítője a háziorvosok hipertóniagondozásának. A forgalmi adatokból látszik, hogy a szerény heti 7 órás rendelési időre szükség van, sőt ennek növelése kívánatos lenne. Intenzív alvási apnoe (OSAS) szűrés folyik, sok lelki beteg, szorongó, depresszióval élő is felismerésre kerül. Gyakori az endokrin háttér, pajzsmirigyműködési zavar is. A háziorvosok segítésén kívül a rendelő dolgozói is szép számmal veszik igénybe, így az egészségügyi dolgozók egészségének megőrzésében és visszaállításában is szerepe van. Szervesen kapcsolódik a rendelőben nemrég alakult, modern Kardiometabolikus Centrumhoz is. Egészségnevelési feladata a Bagoly klubban teljesülhet, ami egy civil betegklub a magas vérnyomással és alvászavarral élők részére. A járvány alatt online felületen, Zoomon kéthetente előadásokat tartottunk. Most ősszel ismét „élő” formában találkozunk, addig amíg a járvány engedi.

Néhány szót a járvány alatti ellátásról: a 2020. március 16-tól hatályos rendelet távoltartott az orvos-beteg találkozásoktól. Vasárnap este jött az utasítás: hétfőn ne menjünk rendelni! Mégis bementem, és kértem az igazgató urat a távrendelés lehetőségére. Meggyőztem, hogy a hipertóniás páciensek ellátása nem állhat le! Érvem: a magára hagyott páciensek várható kardiovaszkuláris szövődményei legalább olyan veszélyesek, mint a koronavírus. Így rendelési időben az előjegyzett betegeket felhívtuk telefonon, megbeszéltük az aktuális problémáikat, HBPM értékeiket elmondták, lehetőség szerint e-mail-ben vagy telefonon képben elküldték. Szükség esetén átalakítottam a terápiát, a pácienst kértem, hogy precízen jegyzeteljen, visszakérdeztem. Én is gondosan felírtam a változtatást. E-recepteket írtunk. A korábbi betegoktatás alapossága most bőven megtérült: az önvérnyomásmérés megtanítása, a jó minőségű vérnyomásmérők használata, a korrekt naplóvezetés kérése és ellenőrzése, a terápia logikájának megtanítása, a rugalmas gyógyszerszedés engedélyezése, a vérnyomáskiugrások helyes kezelése. Igazolódott az orvossal való kapcsolattartás szükségessége, és az, hogy a távkapcsolat a gondozás megfelelő alternatívája lehet! Jelenleg – még-már – lehetőség van a közvetlen találkozásra, élnek is vele. Néhányan az online konzultációt kérik (félnek a rendelőbe bejönni, vagy vidéken maradtak). A jövő bizonytalanságában ez egy biztos pont, mindenkinek felajánlom a távrendelés lehetőségét. Bizonytalan tényező lehet az egészségügyi személyzet egészsége, hogy ne essünk ki a munkából… Sajnos nincs helyettesünk, így ez komoly probléma lenne! Igyekszünk megfelelően védekezni, védőoltásokkal, maszkkal, fertőtlenítéssel, távolságtartással.

Az akkreditált hipertóniagondozó szakellátóhelyek hálózata a háziorvosok alapellátásban végzett szűrési-gondozási munkájához kapcsolódva megfelelő és elégséges lehet!

szerzo

Dr. Ádám Ágnes

a szerkesztőbizottság elnöke,
a Magyar Hypertonia Társaság vezetőségi tagja,
a Zuglói Hipertónia Centrum vezető főorvosa

Belgyógyász, háziorvos, a magasvérnyomás-betegség és az alvászavarok képesített orvosa. 28 évig háziorvosként dolgozott, előtte 8 évig belgyógyász volt kórházi osztályon. Jelenleg Zuglóban a Hipertónia Centrum alapítója és vezető főorvosa. Magánpraxist is folytat. A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tudományos munkatársa, akkreditált oktató és vizsgáztató. Megrögzött egészségnevelő. Hiszi és vallja, hogy a gyógyítás egyik alappillére, hogy az emberek ismerjék testük felépítését és működését, értsék a gyógyítás folyamatát – akkor partnerként, aktív segítőként sikeresebben gyógyulnak. Az egészségnevelést minden fórumon gyakorolta, és teszi folyamatosan televízióban, rádióban, betegklubokban, iskolákban, újságok cikkeiben. ­Astellas-díjas, 2012-ben az Év Orvosának választották. 2017-ben ­CSAKOSZ Életműdíjat, 2019-ben a Magyar Hypertonia Társaság Török Eszter Életműdíját kapta.

Megjelent a hypertonia2021/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!