Feltöltés dátuma: 2022.05.23.

Az idő életet menthet!

Október 29-e minden évben a stroke világnapja, amikor szerte a világon, így hazánkban is arra hívják fel a szakemberek a figyelmet, hogy a stroke azonnali felismerése és mielőbbi ellátása életet menthet! A Strokeinfó Alapítvány a világnap kapcsán hangsúlyozni kívánja, hogy hazánkban szélütés következtében minden félórában elveszítünk egy emberéletet, másfelől aki túléli, megfelelő rehabilitáció nélkül akár élete végéig rokkanttá vagy fogyatékossá válhat!

Stroke-ról (szélütésről, gutaütésről) akkor beszélünk, ha az agy egy részének vérellátása megszűnik vagy csökken, így az agyszövet nem tud oxigénhez és tápanyaghoz jutni. Ilyen esetben az agysejtek percek alatt elpusztulnak. A szélütés ezért sürgős orvosi vészhelyzet, mert minél előbb kap a beteg megfelelő ellátást, annál nagyobb lesz az esélye az életre és a minél teljesebb felépülésre.

Mivel ilyenkor valóban minden perc számít, elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk azzal, milyen jelekre figyeljünk, milyen esetekben gyanakodjuk stroke-ra, és mit kell tennünk, ha valakin ezeket a tüneteket tapasztaljuk. A stroke tünetei nagyon sok esetben mindenféle előjel nélkül jelentkeznek, leggyakrabban: zavartság, összeszedetlen beszéd, szédülés, járási nehézség, mozgáskoordinációs problémák, végtag- vagy arczsibbadás (különösen a test egyik oldalán), fejfájás, hányás, ájulás, esetleg csuklás vagy nyelési nehézségek.

Az angolból átvett FAST (a szó jelentése: gyors) betűszóhoz kapcsolódó módszer megismerése és elsajátítása segíthet a stroke felismerésében, így akár életet is menthetünk!

 • F (Face = Arc): stroke esetén gyakori, hogy az arc egyik fele zsibbad, vagy meg is ereszkedik. Ezt tegyük: Kérjük meg a beteget, hogy próbáljon meg mosolyogni! Tipikus esetben az arc egyik felének elernyedése miatt ez csak félig fog sikerülni.
 • A (Arms = Karok): intő jel, ha az érintett megpróbálja felemelni karjait, de nem sikerül, vagy nem tudja megtartani. Ezt tegyük: kérjük meg a beteget, hogy emelje a feje fölé mindkét karját!
 • S (Speech = Beszéd): előfordul, hogy a szélütés következtében az illető meg sem tud szólalni, vagy beszéde zavaros, nehezen érthető. Ezt tegyük: kérjük meg a beteget, hogy ismételjen el egy egyszerű mondatot!
 • T (Time = Idő): Ezt tegyük: ha a felsorolt tünetek akármelyike jelentkezik, AZONNAL mentőt kell hívni a 104-es telefonszámon vagy a 112-es általános segélyhívón, mivel minden perc számít!

A Strokeinfó Alapítvány betegszervezet átültette magyar nyelvre a fenti betűszót, ami így:

 • Beszéd (Speech) nehézsége
 • Arc (Face) lekonyulása
 • Karok (Arms) gyengesége
 • Idő (Time) – időben hívni a mentőket!

BAKI – ha ilyen bakit látsz, hívd a mentőket!

Ne légy áldozat!

Tévedés azt gondolni, hogy a stroke csak az idős korosztály betegsége, sajnos egyre fiatalabb korban is veszélyeztetett lehet valaki. A gutaütés kockázatát több tényező is növeli: túlsúly, zsíranyagcsere-zavar, cukorbetegség, dohányzás, mozgásszegény életmód, egyéb szív- és érrendszeri betegségek megléte.

Leginkább veszélyeztetettek azok, akiknél több kockázati tényező is fennáll, így a megelőzésében kulcsszerepet játszik:

 • az egészéges életmód, a megfelelő táplálkozás és testmozgás kialakítása,
 • a dohányzás abbahagyása,
 • az alkoholfogyasztás csökkentése,
 • az esetlegesen fennálló szív- és érrendszeri betegségek (pl. magasvérnyomás-betegség, diabétesz) megfelelő kezelése.

Azoknál, akik már elszenvedtek egy szélütést, tízszer nagyobb az esély, hogy újból előforduljon, így esetükben a prevenció kiemelten fontos!

Rehabilitácó az egészséges évekért

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a stroke tüneteinek felismerése életet menthet, DE! a közvetlen életveszély elhárítása önmagában sokszor kevés. A gutaütést követően végzett rehabilitáció nagyon nagy mértékben meghatározza a beteg hosszú távú állapotát és életminőségét. A stroke-on átesett betegek megfelelő rehabilitációja elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki teljes és minőségi életet élhessen, és ebben sokszor a családtagoknak, barátoknak is nagy szerepe és feladata van.

A beteg és közvetlen környezetének életminősége nagyban függ az érintett önellátási képességének megőrzésétől, visszanyerésétől. A megfelelő mozgáskészség visszanyerése nem az egyetlen, de az egyik legfontosabb része a rehabilitációnak. Az agyi érkatasztrófán átesett betegek egyharmada tapasztal akaratlanul megjelenő izommerevséget, izomgörcsöt, ami miatt a mozgás nem lesz harmonikus, gördülékeny.

Az akaratlanul megjelenő izommerevséggel, izomgörccsel küszködő emberek úgy érzik, mintha merevvé válnának, elnehezülnének az izmaik, és így a mozgásuk nehézkesebbé, lassúbbá válik. Ez olyan súlyossá válhat, hogy a beteg végül nem képes mozgatni a végtagjait, így az önellátási képessége is megszűnik.

Az erre irányuló rehabilitációt lehetőség szerint rögtön az életmentés után meg kell kezdeni, a cél a mozgás visszanyerése, ahol lehetséges, a mozgás helyreállítása, illetve az izmok összehúzódása vagy az izomzsugorodások megelőzése. A stretchinget (izmok nyújtása), az izomerősítést és a fizikoterápiát szükség szerint kiegészítheti a fájdalomkezelés és az izmok mozgását helyreállító gyógyszeres kezelés is. Fontos, hogy a megfelelő rehabilitáció elhanyagolása a végtagok kóros helyzetben történő rögzüléséhez is vezethet!

A Strokeinfó Alapítványról

A 2011-ben alapított közhasznú Strokeinfó Alapítvány azért alakult, hogy segítséget nyújtson az egészségmegőrzésben, elsősorban az agy-, szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, a stroke-betegek rehabilitációjában. Az alapítvány központi értékei a gondoskodás, tudatosság, lehetőségkeresés, megoldásokban gondolkodás, újítás és megújulás, hitelesség, függetlenség. Bíznak benne, hogy az általuk létrehozott közösség hatására, az egészségnevelés és a rehabilitáció fejlesztésével jelentősen csökken a stroke-megbetegedések száma, és ezzel egyetemben bővülnek a társadalmi-gazdasági értékek.

www.strokeinfo.hu

Megjelent a hypertonia2021/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!