Szerző: Dr. Kováts Boglárka Feltöltés dátuma: 2022.05.30.

A gyógynövények szerepe a megfázás kezelésében

Ősszel és télen a szezonális felső légúti fertőzéseket (náthát, megfázást, influenzát) leggyakrabban vírusok okozzák. A náthák okozói eddig is gyakran voltak különböző koronavírusok, a mostani világjárványt okozó COVID-19 kórokozója is ezekkel rokon vírus, de sokkal veszélyesebb, súlyosabb betegséget okoz. Mindennek ellenére az enyhe esetekben az otthoni kezelésre mindegyik vírus esetében ugyanazok a lehetőségeink. Ritkábban állhat az ilyen megfázások hátterében bakteriális fertőzés, viszont az elhúzódó vírusfertőzés esetén szövődményként jelentkezhet bakteriális felülfertőződés. Ilyen esetekben nagyon fontos orvosi segítséget kérni, mert – a vírusos fertőzésekkel szemben – ilyenkor antibiotikumkezelés szükséges.

Illusztráció

Vírus vagy baktérium?

Ezt biztosan eldönteni csak kenetvétellel és tenyésztéssel lehetne. Csak a betegség képe alapján nehéz elkülöníteni, hogy vírus- vagy baktériumfertőzés áll a háttérben. A tünetek nagyon hasonlóak lehetnek, és mivel mindannyian egyediek vagyunk, a sajátos egyéni reakciónk egy fertőzésre gyakran tovább nehezíti a felismerést, ezért ennek eldöntését inkább bízzuk az orvosra.

De nézzük, melyek azok a jelek, amik arra utalnak, hogy a háttérben akár bakteriális fertőzés is állhat, és érdemes az otthoni öngyógyítás helyett az orvoshoz fordulnunk:

  • ha a mandulák duzzadtak, vörösek, fehér foltok, genny jelent meg rajtuk,
  • ha a nyirokcsomók duzzadtak, fájdalmasak,
  • ha a torokfájás és a gyulladásos tünetek az idővel inkább fokozódnak, egyre nehezebbé válik a nyelés.

Valószínűbb a vírusos eredet, és enyhe esetekben nem szükséges orvoshoz fordulni:

  • ha a torokfájás viszonylag hamar, pár nap után fokozatosan csökken,
  • ha fennáll köhögés és hátsó garatfali csorgás – amikor az eldugult orr miatt az orrváladék hátrafelé, a garat irányába távozik.

Hogyan kezelhetjük otthon a megfázásunkat?

Régi mondás, hogy a megfázás gyógyszerekkel 7 napig, gyógyszerek nélkül 1 hétig tart. Ez annyiban igaz is, hogy a náthára alkalmazott szintetikus gyógyszerek általában csak a tüneteket enyhítik, magát a gyógyulás folyamatát nem gyorsítják, a vírus ellen nem küzdenek. Ez mégsem jelenti azt, hogy ezek a gyógyszerek egyáltalán nem segítenek nekünk: a köptetők a váladék kiürítésével, az érösszehúzó orrspray-k a fülkürt-garat-arcüregek közötti átjárhatóság megtartásával segítenek megelőzni a bakteriális felülfertőződést és a szövődmények kialakulását, így védenek bennünket egy elhúzódó betegségtől. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a tünetek enyhítésével elviselhetőbbé teszik a mindennapokat a betegség ideje alatt.

Magasvérnyomás-betegséggel nehezebb

A magasvérnyomás-betegeknek viszont szem előtt kell tartaniuk, hogy a szintetikus náthagyógyszerek közül sok készítmény számukra ellenjavalt, vagy csak óvatossággal használható. Például a forró italporok mindegyike tartalmaz az orrfolyásra ható érösszehúzó készítményt, ami viszont a vérnyomást is emeli, ezért ezek fogyasztását kerülni kell. Az orrspray-k szintén érösszehúzó hatóanyagot tartalmaznak, és bár a nyálkahártyáról csak a hatóanyag kis része szívódik fel, mégis érdemes hipertóniás sóoldatos orrspray-vel kiváltani, vagy használata alatt gyakrabban ellenőrizni a vérnyomást.

Gyógynövények szerepe

A gyógynövények nagy segítséget jelentenek a felső légúti megbetegedésekben, mert az immunrendszerünket segítve lerövidíthetik a megfázás idejét, ugyanakkor biztonságosan szedhetőek magasvérnyomás-betegségben is.

Az „immunerősítő”-nek nevezett gyógynövények hatását szaknyelven immunmoduláns hatásnak nevezzük, használatukkal megelőzhetjük a felső légúti fertőzéses betegségeket, vagy lerövidíthetjük magát a betegséget, és a tüneteket is enyhíthetik. Nem az immunrendszer általános működését fokozzák, hanem a fertőzések kivédésében fontos úgynevezett „sejtes immunválaszt”. Ennek ellenére ismert autoimmun betegségek esetén kerülendő a használatuk, mert fellángolhat az alapbetegség. Szedésüket érdemes az első tüneteknél vagy már a megfázás gyanúja esetén azonnal elkezdeni, minél korábbi szakaszban. Fontos még, hogy mivel az ilyen hatású gyógynövények az immunrendszer sejtes védekezését felfokozott állapotban tartják, folyamatos szedésük nem ajánlott, a kezelés maximális időtartama 8 hét, utána szünetet kell tartani.

Fekete bodza virágzata

Európában már nagyon régóta alkalmazzák izzasztóként, láz és meghűlés esetén, köptetőként. A virágzat maga nem immunmoduláns, viszont a mai napig ajánlott a teája a meghűlés tüneteinek a kezelésben, mert használata nagyon biztonságos bárki számára, mellékhatások, kölcsönhatás más gyógyszerekkel nem várható.

Fekete bodza termése

A legújabb kutatások a bodza termését veszik górcső alá. A termés a sötét színét adó antocián vegyületeknek köszönheti immunmoduláns hatását, és a vizsgálatok alátámasztották, hogy gyorsítja a gyógyulást és mérsékli a tüneteket.

Dél-afrikai muskátli gyökere

Ezt a gyógynövényt már a dél-afrikai bennszülöttek (zuluk) is felső légúti megbetegedések kezelésére használták. A modern kutatások bizonyították az immunmoduláns hatását, ami mögött a gyógynövény széles spektrumú antibakteriális aktivitása állhat, valamint az, hogy csökkenti a baktériumok és vírusok megtapadását az emberi gazdasejt felszínéhez. Fokozza az orrnyálkahártya csillósejtjeinek aktivitását, így csökkentve a váladék pangását és a felülfertőződés veszélyét. A klinikai vizsgálatok során hatásosnak bizonyult akut bronchitis (hörgőgyulladás) és mandulagyulladás kezelésében is. A tünetek közül főleg a köhögést csökkentette, és a fertőzések korai szakaszában elkezdett szedésével megelőzhető akár az antibiotikumkezelés is. Ez a gyógynövény elérhető biztonságos, bevizsgált, gyógyszerként törzskönyvezett formában, csepp és tabletta kiszerelésben is, de gyakori összetevője az étrendkiegészítő kombinációknak is.

Kasvirággyökér

Szintén nagy múlttal rendelkező, észak-amerikai gyógynövény a kasvirág. Az indiánok régóta használták különböző fertőzéses eredetű megbetegedések esetén, külsőleg sebek gyógyítására is. Később a vizsgálatok kimutatták az immunmoduláns hatását, aminek révén antibakteriális és antivirális aktivitású, emellett gyulladás- és ödémacsökkentő hatást is kifejt. A klinikai vizsgálatok során csökkentette a felső légúti fertőzések gyógyulásának idejét, enyhítette a tüneteket. Különösen hatásos a betegség kezdetén alkalmazva, ilyenkor előnyös alternatíva az antibiotikumkúra megelőzésére.

Béta-glükánok

A béta-glükán nem gyógynövény-hatóanyag, hanem immunmoduláns hatású, úgynevezett poliszacharid vegyület. Az étrendkiegészítőkben használt ilyen hatóanyagokat leggyakrabban gombákból nyerik ki. Ezek a poliszacharidok a baktériumok sejtfalában található poliszacharidokhoz hasonlítanak, ezért az immunsejtekkel való találkozáskor azokat olyan aktivitásra késztetik, mint amikor valóban egy kórokozóval találkoznak. Ezáltal a megelőzésben alkalmazva magasabb szintre emelik az immunrendszer készültségi fokát, gyorsítják a reakcióidejét, aktív fertőzések során erősítik az immunválaszt, így rövidíthetik a betegséget.

Az őszi-téli szezonális felső légúti fertőzések kezelésére sok jó megoldást kínál tehát a természet is, de a legfontosabb tanácsom a legrégebbi és sajnos a mai rohanó világunkban gyakran elfelejtett gyógymód ilyen esetekre: a pihenés, mert még mindig az ágynyugalom a leghatékonyabb megoldás ilyen betegségekben.

Dr. Kováts Boglárka klinikai gyógyszerész,
a CEOSZ DiabPONT Továbbképző program szakértője

Megjelent a hypertonia2021/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!