Szerző: Barabás Mónika Feltöltés dátuma: 2022.03.30.

Hogyan segíthet alkoholista hozzátartozójának?

Családban élünk, ami egy rendszer tulajdonképpen. Ebben a rendszerben olyan tudattalan működéseink lehetnek, amelyek a rendszer „rossz” működését tartják fenn. Ilyen tudattalan működés az is, amikor a szenvedélybeteg hozzátartozói fenntartják a szenvedélybeteg család működését.

Ha úgy érzi, segítségre van szüksége, keresse meg az ACA (www.aca.hu) vagy AL-Anon (www.al-anon.hu) önsegítő csoportokat, vagy kérje pszichológus segítségét!
Ha úgy érzi, segítségre van szüksége, keresse meg az ACA (www.aca.hu) vagy AL-Anon (www.al-anon.hu) önsegítő csoportokat, vagy kérje pszichológus segítségét!

A szenvedélybeteg hozzátartozóinál gyakran azt látom, nem tudják, mivel is segíthetnének az alkoholbetegnek. És gyakran tapasztalom azt is, hogy olyan dolgokat tesznek, amivel éppen az italozás fenntartását segítik elő.

Ebben a cikkben olyan gyakorlati tanácsokat kap, amelyek segítenek önnek abban, hogy ne asszisztáljon az alkoholbetegség fenntartásában!

Ne kínáljon alkoholt!

Tudom, hogy evidensnek tűnik, de mégis sokszor hallom, hogy azt hiszik, ha csak 1-2 kortyot iszik, amikor ön is jelen van, abból nem lehet baj. Ne tartson otthon alkoholt, és főleg ne kínáljon alkoholt! Az alkoholistának éppen a kontrollal van gondja, ha italt ad, nincs megállás!

Ne vásároljon neki alkoholt!

Ha alkoholt visz neki a beteg kérésére, akkor valójában fenntartja a legitimációt az italozás felett. Valószínűleg úgy gondolja, hogy ha ön veszi meg az alkoholt, akkor csak azt és annyit iszik meg hozzátartozója, amit ön vásárolt, valójában pedig csak még könnyebben elérhetővé tette számára az italozást.

Ne adjon neki pénzt! Ne fizesse ki a számlákát helyette!

Ha pénzt ad, abból is italt tud venni, ami megakadályozza őt a felépülésben. A pénz meg tud úgy is jelenni, hogy kifizeti helyette a számláját, vagy rendszeresen főz rá. A hangsúly azon van, hogy hagyja, hogy maga gondoskodjon megélhetéséről, mert ha beleavatkozik, több pénz marad italra.

file

Ne vegye el tőle a felelősséget!

Gyakori tévhit az is, hogy ha ön rendezi hozzátartozója kínos ügyeit, azzal meg is szűnik a probléma. Ilyen probléma lehet pl., ha hazudik, miért nem tud bemenni dolgozni vagy megjelenni egy-egy eseményen. Hagyja meg a felelősséget hozzátartozójának, és ne mossa ki a kínos helyzetből!

szerzo

Barabás Mónika

Pszichológus, a Zuglói Egészségfejlesztési Iroda mentálhigiénés csoportjának vezetője. Közel 10 éves tapasztalattal rendelkezik a szenvedélybetegek és családtagjaik terápiás kezelésében. Érzelmi intelligenciát fejlesztő, boldogságfejlesztő tréningeket tart, művészet- és meseterápiás foglalkozásokat vezet.

Megjelent a hypertonia2021/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!