Hypertonia 2021/1

Illusztráció
A testmozgás pluszgyógyszer a rezisztens hipertónia kezelésében?

A testmozgás pluszgyógyszer a rezisztens hipertónia kezelésében?

Szerző: Dr. Móczár Csaba

A terápiára nehezen reagáló, rezisztens hipertónia kezelése komoly terhet ró a kezelőorvosra és a betegre egyaránt. A háttérben meghúzódó ok kiderítése őszinte orvos-beteg kapcsolatot, több társszakma (gyógytornász, dietetikus, speciálisan képzett ápoló, gyógyszerész, pszichológus) együttes munkáját feltételezi. A rezisztens hipertónia kezelésében a gyógyszeres terápia mellett az életmódi kezelés, ezen belül is a testmozgás fontosságára hívja fel egy, az Amerikai Orvosok Szövetségének lapjában megjelent cikk a figyelmet.

 Tovább
Újdonságok a Magyar Hypertonia Társaság kongresszusáról

Újdonságok a Magyar Hypertonia Társaság kongresszusáról

Szerző: Béki János

2021 szeptemberében tartotta kongresszusát a Magyar Hypertonia Társaság, lapunk megjelenésének támogatója. A szakmai, tudományos előadások mellett a közgyűlés keretében vezetőségválasztásra is sor került a 2021–2025 közötti időszakra. A szervezet rendkívül aktív, a taglétszám növekvő: a 2018 tavaszán regisztrált 751 tagból mára 1097 lett, újjászerveződtek a munkacsoportok, jelenleg 15 dolgozik a társaságon belül. Számos tevékenységük a páciensek edukációját, a minél hatékonyabb betegellátást segíti, ezekről kérdeztük a tudományos program szünetében Járai Zoltán professzort, a Magyar Hypertonia Társaság elnökét, valamint dr. Nemcsik János főtitkárt.

 Tovább
Poszt-COVID-szindróma

Poszt-COVID-szindróma

Szerző: Dr. Móczár Csaba

Számos COVID-fertőzésen átesett beteg életét keseríti meg az ún. poszt-COVID-szindróma. A kórkép változatos tünetekkel jár és gyakori, hogy egy vagy több szervrendszer – legtöbbször a tüdő – megbetegedésével jár együtt. A szindróma a mai ismereteinkkel még nehezen gyógyítható, nehezen jósolható meg a lefolyása. Ezért legjobb a COVID-fertőzés megelőzése: a higiénés szabályok betartása és a védőoltás.

 Tovább
A magas vérnyomás étrendi kezelése

A magas vérnyomás étrendi kezelése

Szerző: Zalai Noémi

A magas vérnyomás az egyik legelterjedtebb szív-érrendszeri betegség. Fő veszélye abban rejlik, hogy kezeletlen esetben olyan szövődményeket okozhat, mint például a szívelégtelenség. Életmódunk – testtömegünk, alkoholfogyasztási, dohányzási szokásaink, fizikai aktivitásunk, táplálkozásunk – komoly szerepet játszik vérnyomásunk alakulásában – jó és rossz irányban is.

 Tovább
Közel 1,5 millió magyar küzd idült vesebetegséggel …és sokuk nem is tud róla

Közel 1,5 millió magyar küzd idült vesebetegséggel …és sokuk nem is tud róla

Becslések szerint közel 850 millió ember szenved világszerte csökkent veseműködéstől és annak szövődményeitől, és minden jel arra mutat, hogy ez lesz az egyik legfenyegetőbb népbetegség a jövőben. Hazánkban mintegy másfél millió embert érinthet az idült vesebetegség. Az idült vesebetegség sokáig nem okoz a páciensek által észlelhető tüneteket, így a kifejezetten alattomos, aluldiagnosztizált kórképek közé tartozik, miközben az előrehaladottság függvényében akár 14-szeresére is növelheti a szív-érrendszeri károsodás kockázatát. Az idült vesebetegség korai felismerése és kezelése a betegek és a társadalom közös érdeke, ezért a Magyar Nephrologiai Társaság széleskörű ismeretterjesztő mozgalmat hirdet, amelyhez az AstraZeneca is csatlakozik stratégiai partnerként. A cél: ismerjük meg és küzdjük le együtt az idült vesebetegséget!

 Tovább
A gyógyszerek kiváltása

Miben számíthatunk a gyógyszerészre és a patikákra?

A gyógyszerek kiváltása

Szerző: Dr. Kováts Boglárka

A krónikus betegek életében a szakorvos mellett állandó pont a gyógyszertár is, amely ideális esetben nem csak egy megálló, listával a kezünkben, a bevásárló körútunkon. A törvény is mint egészségügyi szolgáltatót nevezi meg a gyógyszertárat, és szerencsére a munkám során is azt látom, hogy a patikába betérők számítanak a szakértelmünkre, tanácsainkra.

 Tovább
Hogyan segíthet alkoholista hozzátartozójának?

Hogyan segíthet alkoholista hozzátartozójának?

Szerző: Barabás Mónika

Családban élünk, ami egy rendszer tulajdonképpen. Ebben a rendszerben olyan tudattalan működéseink lehetnek, amelyek a rendszer „rossz” működését tartják fenn. Ilyen tudattalan működés az is, amikor a szenvedélybeteg hozzátartozói fenntartják a szenvedélybeteg család működését.

 Tovább
Nem kedv kérdése!

Nem kedv kérdése!

A major depresszió százezrek életét keseríti meg Magyarországon is. Az idén megjelent közpolitikai összegző tanulmányból azt is megtudhatjuk, mekkora többletterhet ró a társadalomra. A tanulmány elkészítésében számos szakember és szervezet vett részt a Magyar Pszichiátriai Társaság szakmai vezetésével. A depresszióval összefüggő társadalmi-anyagi teher 362 milliárd forint, ami nagyobb, mint a hipertónia, asztma, reumatoid artritisz és az oszteoporózis miatti kiadások összesen.

 Tovább
Stroke-után az újabb stroke esélye tízszeres is lehet

Stroke-után az újabb stroke esélye tízszeres is lehet

Stroke esetén mindössze néhány óra áll rendelkezésre ahhoz, hogy a megfelelő kezeléssel elkezdődjön a keletkezett vérrög feloldása maradandó károsodás elszenvedése nélkül. Azoknál, akik már egyszer átestek stroke-on, az egészséges emberhez képest tízszeresére növekszik egy újbóli stroke kialakulásának kockázata. A stroke korai felismerésével, megfelelő terápiával, gyakori ellenőrzéssel és orvosunkkal való rendszeres egyeztetéssel sokat tehetünk a betegség kedvezőbb kimeneteléért, a jobb életminőség eléréséért és a másodlagos stroke megelőzéséért.

 Tovább
Szívproblémák

Továbbra is a legköltségesebb betegségek között

Szívproblémák

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján hazánkban a halálozások felét a keringési rendszer betegségei okozzák, kétszer annyit, mint a daganatos megbetegedések. A kardiovaszkuláris betegségek ellátása 2019-ben több mint 207 milliárd Ft-tal terhelte az Egészségbiztosítási Alapot, ezzel összesen a források 17 százalékát fordították a finanszírozásukra. A Szívelégtelenség Hete alkalmából fontos felhívni a figyelmet a kardiovaszkuláris megbetegedések számának utóbbi években tapasztalható növekedésére, valamint a megelőzésükre és kezelésükre.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!