Szerző: Dr. Kováts Boglárka Feltöltés dátuma: 2022.03.29.

Miben számíthatunk a gyógyszerészre és a patikákra?

A gyógyszerek kiváltása

A krónikus betegek életében a szakorvos mellett állandó pont a gyógyszertár is, amely ideális esetben nem csak egy megálló, listával a kezünkben, a bevásárló körútunkon. A törvény is mint egészségügyi szolgáltatót nevezi meg a gyógyszertárat, és szerencsére a munkám során is azt látom, hogy a patikába betérők számítanak a szakértelmünkre, tanácsainkra.

Illusztráció

A gyógyszer = termék (tabletta) + információ. Önmagában egy tabletta sem elegendő, mert tudnunk kell, hogyan és mikor kell szedni, mire kaptuk a szert, meddig tart a kezelés stb. Vény nélküli készítmények választása esetében ismernünk kell a szedett gyógyszereket és a meglévő alapbetegségeket is.

Éppen ezért tartom fontosnak, hogy a krónikus betegségek hosszú távú kezelését a lakóhelyhez vagy a munkahelyhez közeli „kedvenc patika” vagy „kedvenc gyógyszerész” segítse. Az ismeretség több esélyt ad a gyógyszerésznek, hogy segítsen, felismerjen gyógyszerelési problémákat, mindemellett a rendszeres receptkiváltás miatt a gyógyszer a patikában valószínűleg lesz készleten, nem kell visszamenni érte.

file

Mit kell tudni a gyógyszereimről?

Az alábbiakban összefoglaltam a legfontosabb tudnivalókat.

Mi a gyógyszer neve? Milyen dózisú, hatáserősségű a gyógyszer?

Ez a kérdés a legkönnyebb, mert ez a két információ rajta van a recepten, a dobozon, sőt a buborékfólia csomagoláson is.

Mire szedem (milyen betegségre)?

Egyszerű kérdésnek tűnik, de sajnos a gyakorlati tapasztalatom azt mutatja, nem mindenki tudja a választ a rendszeresen szedett gyógyszerei esetén sem. Ebből pedig gyakran az következik, hogy a gyógyszert elhagyja, rendszertelenül szedi, ami miatt az nem is lesz hatásos. Ez viszont az orvost arra sarkallja, hogy újabb gyógyszert írjon fel a kedves páciens makacs betegségére.

Ezért ha bizonytalanok vagyunk, nyugodtan kérdezzük meg a gyógyszerészt, aki segíteni fog átlátni a néha sajnos hosszú gyógyszerlistát. Segíthetünk az olyan elsőre nem egyértelmű esetekben is, mint hogy cukorbetegségben miért írnak valakinek epilepsziagyógyszert (azért, mert jó hatásúak diabéteszes neuropátiában is).

Milyen gyakorisággal és mennyit kell a gyógyszerből beszednem? Mikor, hogyan vegyem be? Étkezéssel, vagy attól függetlenül kell szednem a készítményt? Mennyi ideig kell szednem? Abbahagyhatom-e korábban, ha jobban vagyok?

Ez sok kérdés, de mind fontos ahhoz, hogy a gyógyszert helyesen tudjuk szedni, az felszívódjon, hasson, segítsen nekünk. Ha eddig nem volt világos az, amit az elején írtam, hogy a gyógyszer a termék (tabletta) plusz információ, szerintem most már biztosan érthetővé vált. Mert nem a doboznyi tabletta gyógyít meg bennünket, hanem az orvos, aki a diagnózis alapján felírja nekünk a gyógyszert, a gyógyszerész, aki a kiadáskor mindezekre a kérdéseinkre válaszol, és végül mi magunk, a gyógyulni vágyók, akiknek ezt a sok információt ismernünk kell, és helyesen kell szednünk a gyógyszert.

A kérdések közül kiemelném, hogy étkezéshez hogyan viszonyuljon a gyógyszerek szedése, mert ezt gyakran nem tudjuk, de ahhoz, hogy hatásos legyen, sok esetben fontos lenne figyelni. Étkezés előtti vagy utáni utasítás esetén fél órával az étkezés előtt vagy után kell a gyógyszert szedni. Szóval az öt perccel ebéd előtt szedett tabletta étkezés közbeni bevételnek minősül. Fontos a napszak is, például a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek esetében esti, lefekvés előtti bevétel, pajzsmirigyhormon esetén reggeli bevétel javasolt, az agyi keringésre ható piracetam hatóanyagú tablettákat pedig nem szabad este bevenni.

file

Van-e olyan étel vagy (szeszes) ital, amitől tartózkodnom kell a szedés ideje alatt? Szedhetek-e más gyógyszert ezzel egyidejűleg? Van-e olyan vény nélküli készítmény, amit nem szedhetek ezen gyógyszer mellett?

A gyógyszerek közötti kölcsönhatás ismert jelenség, de az ritkán jut az eszünkbe, hogy például a grapefruit fogyasztása gondot okozhat, vagy hogy bizonyos antibiotikumok bevétele előtt és után 2 órával nem szabad tejet inni. Lehet ilyen „rosszfiú” egy gyógynövény is, az orbáncfű sok gyógyszerrel együtt szedve okoz gondot. A probléma olyan nagyságrendű, hogy a gyógyszerek kölcsönhatásai sajnos napjainkban, amikor az idős krónikus betegek egyre többféle gyógyszert szednek egyszerre, a vezető halálokok közé is bekerült. Ezért mindenképpen kérjük az orvos, gyógyszerész segítségét különböző készítmények együttes szedése esetén.

Melyek a leggyakoribb mellékhatások? Mit kell tennem, ha mellékhatásokat észlelek?

Sajnos annak a gyógyszernek, amelynek hatása van, bizony mellékhatása is lesz. Szerencsére a mellékhatások jelentkezése elég ritka, de nagyon fontos, hogy ha magunkon bármilyen furcsa, új tünetet észlelünk, akkor vegyük fel a kapcsolatot a gyógyszerészünkkel vagy a háziorvosunkkal. A szakembereknek ugyanis minden mellékhatást kötelező bejelenteniük az OGYÉI-nek, de a lakosság is jelentheti ezt a https://ogyei.gov.hu/betegeklakossag címen.

Szerintem nem közismert tény, hogy a forgalombahozatali engedélyezés után a gyógyszer megfigyelése nem zárul le. Utána következik a való élet tesztje, még ilyenkor is minden új információt, mellékhatást gyűjtenek és értékelnek. A hatóság célja ugyanis, hogy a gyógyszer nyújtotta előny, az egészség-nyereség nagyobb legyen, mint a kockázat. Közös érdekünk, hogy egy esetleges mellékhatás bejelentésével ebben segítsük a munkájukat.

Vezethetek-e autót? Napozhatok-e a gyógyszerszedés alatt? Hogyan kell tárolnom a gyógyszert?

Ezek a témák sem merülnek fel első gondolatra legtöbbünkben, de fontos tudni róluk. Például az előbbiekben említett orbáncfű vagy egyes külsőleges kenőcsök mellett nem szabad napozni. Az biztos eszünkbe jut, hogy az inzulint, az oltásokat hűtőben kell tárolni. Sok szemcsepp esetében is gondolunk erre, viszont vannak olyan szuszpenziós szemcseppek is, amelyeket nem szabad hűteni, sőt ezeket fel is kell rázni használat előtt.

Illusztráció

„Kérdezze gyógyszerészét!”

Ez a rengeteg információ több rendszeresen szedett gyógyszer esetén nagyon nehezen megjegyezhető, azért is, mert a gyógyszerek neve leginkább nyelvtörőnek jó. Bármilyen sokkos helyzetben (például a strandon egy napszúrás, ne adj’ isten baleset esetén), vagy néha csak egy hosszú, nehéz nap után előfordul, hogy még a legjobb memóriájú embernek sem jön a nyelvére a rendszeresen szedett gyógyszerének a neve, amikor az orvos, gyógyszerész kérdezi. Ezért fontos, hogy mindig legyen nálunk erről egy lista. Ideális megoldás például az egyes patikákban ingyenesen kapható kis kártya, amely akár a pénztárcában is elfér, ezen a gyógyszerek listája mellé adagolást, megjegyzést is lehet írni, és a gyógyszerallergia is feltüntethető.

Remélem sikerült új megvilágításba helyeznem a „Kérdezze gyógyszerészét!” reklámokból unalomig ismert mondatot, és írásom biztatás volt mindenkinek, hogy meg is tegye. Mi azért vagyunk, hogy segítsünk, válaszoljunk.

Dr. Kováts Boglárka klinikai gyógyszerész,
a CEOSZ DiabPONT Továbbképző program szakértője

Megjelent a hypertonia2021/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!