Szerző: Somfai Katalin Feltöltés dátuma: 2021.03.14.

„A zene gyógyító hatással van rám”

Toni Braxton

A népszerű sláger, az Un-break My Heart előadója 53 éves, nemcsak énekesnő, hanem dalszerző, színésznő, televíziós személyiség is és két fiú büszke édesanyja. Az amerikai R&B stílus egyik legnépszerűbb előadója, 7-szer jutalmazták Grammy-díjjal, 9-szer ítélték neki a Billboard Zenei Díjat, 7-szer az Amerikai Zenei Díjat, 2011 óta szerepel a georgiai Zenei Dicsőségfalon, a Dancing with the Stars (Tánc a sztárokkal) című népszerű TV-s vetélkedő hét évadában szerepelt.

Illusztráció

Szívbetegség 40 alatt

Attól, hogy valaki fiatal, a 30-as éveiben jár, karcsú és sportos életmódot él, minden várakozása ellenére mégis lehet szívbeteg, ennek élő példája Toni Braxton. 2004 óta magas az énekesnő vérnyomása, szívburokgyulladása volt, a szívkoszorúerek kis ágainak rendellenességét, az ún. mikrovaszkuláris anginát, majd pár év múlva lupuszt diagnosztizáltak nála. Utóbbi egy autoimmun betegség, amely a szívet, a bőrt, a veséket és a tüdőt támadja meg fájdalmat és gyulladást okozva a szervezetben.

2008-ban kezdte el érezni, hogy rendszeresen fáradt, de vérnyomása nem volt magas, gyógyszerekkel és egészséges táplálkozással, mozgással karbantartotta értékeit. Egy ideje viszont azt tapasztalta, hogy folyton kimerült, majd egy nap olyan érzése támadt, mintha egy elefánt ülne a mellkasán, beszélni is csak nehezen tudott. Kórházba került, ahol sokként érte a hír: az orvosok megállapították, éppen szívinfarktusa van. A rehabilitáció óta még jobban odafigyel rá, hogy fitten és aktívan éljen, illetve kerüli a zsíros és sós ételeket, amelyek súlyosbíthatják az állapotát.

Újra a kórházban

A Broadwayen az Aidában játszott egy kisebb szerepet, amikor az egyik előadás alatt, jelmezváltás közben szédülni kezdett, a következő dolog pedig, amire emlékszik, hogy a kórházban van. A vizsgálatok eredménye szívburokgyulladásról tanúskodott. Utólag már belátta, hogy nem fordított elég figyelmet a jelentkező tünetekre, ugyanis egyszerűen a második fia születése utáni kimerültségnek tudta be, hogy fáradt, nem érezte semmivel másabbnak ezt, mint az idősebbik fia születése után. Voltak azonban más jelek is, amik gyanúsak lehettek volna, éles mellkasi fájdalom és légzési nehézség, amit az asztmájának tulajdonított, illetve alacsony láza is volt. Ma már tudja, hogy nagyobb jelentőséget kellett volna tulajdonítania ezeknek.

Szívén viseli, hogy a nők jobban figyeljenek egészségükre

Saját tapasztalatairól nyíltan beszél, mert fel akarja hívni a nők figyelmét, hogy vegyék komolyan az egészségüket, akkor is, ha mint ő is, úgy gondolják, hogy velük ilyesmi nem történhet meg. Önkéntesként csatlakozott az Amerikai Szív Egyesület figyelemfelkeltő kampányához, hogy minél több nőhöz eljusson az üzenet. A szív- és érrendszeri betegségek az amerikai nők körében az első számú halálozási okot jelentik, évente 460 000 nő halálát okozzák Amerikában. A nők hajlamosak rá – ahogy ő is ebbe a hibába esett –, hogy a családnak és a háztartásnak mindig elsőbbséget adjanak saját magukkal szemben. Az afroamerikai származású nők ráadásul még jobban ki vannak téve a kockázatnak, mert genetikai okok miatt náluk korábban jelentkezhetnek olyan rizikófaktorok, mint a magas vérnyomás és a diabétesz.

Öt év a teljes diagnózisig

A Dancing with the Stars forgatására készült, amikor újabb egészségproblémával kellett szembenéznie, mikrovaszkuláris anginával, amely fizikai aktivitás során fájdalmat okoz. Némi hezitálás után azonban úgy döntött, nem mondja le a show-t, 7 évadban szerepelt azóta.

A teljes diagnózisa öt évbe telt, autoimmun betegsége, a lupusz tünetei ugyanis nehezen azonosíthatók. Először azt mondta neki az orvosa, hogy szívátültetésre lesz szüksége, és nem fogja tudni folytatni előadói karrierjét. Ez a hír teljesen sokkolta, szerencsére azonban erre nem volt szükség, és a turnézás is a mai napig élete része, illetve most amennyire a vírus engedi. Igaz, hogy azóta nem vállal heti hat show-t, négyet-ötöt meg tudna csinálni, de háromnál többet inkább nem vállal egy héten az egészsége megőrzése érdekében.

Nyíltan beszél a betegségéről, mert neki nem volt kihez fordulnia. Kezdetben fogalma sem volt róla, mihez kezdjen, sok időbe telt, mire kitapasztalta, hogyan tarthatja karban állapotát, amely fájdalommal jár és krónikus gyulladást okoz szervezetében.

A szórakoztatóiparban minden nagyon gyorsan zajlik, azonban a lupusz megtanította rá, hogy lelassuljon, aminek köszönhetően sokkal jobban élvezi a turnézást. Amikor koncertre indul, nem aznap száll le a repülőgépről. Pár nappal korábban érkezik, vagy a fellépés után nem repül rögtön tovább, hanem 1-2 napot arra szán, hogy felfedezze a vidéket. A betegsége azt tanította meg számára, hogy lehetnek jobb és rosszabb napjai is, amikor magát kell előtérbe helyeznie.

Somfai Katalin

Megjelent a hypertonia2020/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!