Feltöltés dátuma: 2020.06.07.

A Magyar Hypertonia Társaság elnökének üzenete

Nemcsak a koronavírus lehet halálos

Illusztráció

A Magyar Kardiológusok Társaságának legfontosabb célja a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelem. A járványügyi helyzetben életünk sok területen jelentősen megváltozott.

Hazánkban továbbra is a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a legtöbb halálesetet. Így továbbra sem mondhatunk le a szívbetegek ellátásáról és betegeink szakmai szabályok szerinti kivizsgálásáról. A szakmai kollégium kardiológiai tagozatának ajánlása szerint minden intézményben ki kell dolgozni a koronavírus-fertőzésre gyanús vagy bizonyítottan koronavírus-fertőzött személyek kardiológiai ellátásának eljárásrendjét.

Meg kell szervezni a betegek kivizsgálását úgy, hogy a heveny, életveszélyes kardiológiai kórképek, szívinfarktus, tüdőembólia, aortadisszekció ellátása semmiképpen se szenvedjen késedelmet. Hiszen tudjuk, az idő életet ment.

Fontos megemlékezni a krónikus szívbetegek ellátásról is, hiszen tudjuk, ez a betegcsoport különösen veszélyeztetett. Emiatt gondozási feladatainkat nem hagyhatjuk abba. De a gondozás egy részét a beteg személyes jelenléte nélkül kell lebonyolítani.

Hazánkban mintegy 3 millió ember él hipertóniával. Közülük szerény becslések szerint is több százezerre tehető a nagy kardiovaszkuláris kockázattal rendelkezők aránya. Jól tudjuk, hogy a hipertónia a heveny szív- és érrendszeri szövődményeknek fontos, ha nem a legfontosabb kockázati tényezője. Így rendkívül lényeges, hogy a hipertónia kezelése az irányelveknek megfelelően történjék továbbra is. A megfelelő kezelés alapja a megfelelő vérnyomás-ellenőrzés. A telemedicina eszköztára jól kihasználható ezen a területen.

Az elmúlt hetekben olyan publikációk jelentek meg, amelyek elméleti feltételezésekből kiindulva – nevezetesen, hogy a RAS-blokkolók hatására nő a koronavírus receptoraként is funkcionáló ACE-2 enzim szintje –, azt sugallták, hogy az ACE-gátlót vagy angiotenzinreceptor-blokkolót szedő egyénekben nagyobb a vírus virulenciája.

Semmiféle egyértelmű klinikai adat ezt nem támasztja alá. Sőt, leszögezhető, hogy egyértelműen kockázatos ezen szerek elhagyása, két okból is. A vérnyomáskontroll hiánya egyértelműen fokozott kardiovaszkuláris veszélyt jelent. A másik ok: a koronavírus, különösen azon betegekben, akiknek kardiovaszkuláris betegségük van, gyakrabban okoz heveny miokardiumléziót és kardiomiopátiát. Márpedig a RAS-gátlókra éppen a miokardiális védőhatás jellemző, a közelmúltban egyes RAS-gátlókkal kapcsolatban pozitív reménykeltő fizikai eredmények jelentek meg.

Egyetértve az amerikai és európai tudóstársaságokkal, a hazai kardiológiai és a hipertóniatársaság is azt javasolja, hogy a betegek kezelése változatlan formában, az érvényes hazai hipertónia-irányelvek szerint történjék, s a betegek folytassák tovább a RAS-blokkoló kezelésüket.

Kívánok önöknek sok kitartást, bátorságot és erőt az előttünk álló hetekre. Az orvosok által viselt védőruházat csak a vírust tartsa távol, ne emeljen falat a betegek és orvosok közé. Mert minden nehézséget csak közösen, egymásra figyelve tudunk átvészelni.

2020. április 8.

prof. dr. Járai Zoltán videoüzenet: https://bit.ly/2ACF6Tz

Megjelent a hypertonia2020/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!