Feltöltés dátuma: 2020.08.04.

A Magyar Hypertonia Társaság közleménye

A rendszeres otthoni vérnyomásellenőrzés fontosságáról és egy új, ezt segítő okostelefon-applikáció bevezetéséről

Illusztráció

Hazánkban a halálozási statisztikát vezető szív- és érrendszeri betegségek legjelentősebb kockázati tényezője a magasvérnyomás-betegség (hipertónia), amely a felnőtt lakosság mintegy 35–40 százalékát, azaz kb. 3,5 millió személyt érint. Közülük kb. 1 millióan nem részesülnek hatékony vérnyomáscsökkentő kezelésben, nagyrészt azért, mert a hipertónia felismertsége a lakosság körében nem megfelelő, illetve nincsenek a betegek tisztában az elérendő célvérnyomásértékekkel.

Ezért a Magyar Hypertonia Társaság felhívja a lakosság figyelmét a rendszeres otthoni vérnyomásmérés és a célértékek elérésének fontosságára. Ennek segítésére társaságunk egy új, KardioNapló elnevezésű okostelefon-applikációt fejlesztett ki a Sandoz gyógyszergyár támogatásával, amely Android és iOS alapú telefonokra egyaránt letölthető térítésmentesen. Az applikáció lehetőséget nyújt a mért vérnyomásadatok tárolására, átlagértékek számítására és a kezelőorvos számára egy leletben történő kimentésére, és azonnal visszajelez a betegnek, ha nem ideálisak az értékek. Emellett a koleszterinszint rögzítése is elvégezhető, valamint az applikáció fontos betegtájékoztató anyagokat, gyógyszerbevételre figyelmeztető modult, illetve az erek állapotát jól jellemző érrendszeri életkor kalkulátort is tartalmaz.

A későbbiekben a jelenleg regisztrálás alatt lévő hipertóniaellátó helyek címe és rendelési ideje is feltöltésre kerül, így a felhasználó a lakóhelyéhez legközelebb eső ellátóhelyre vonatkozó adatokhoz is hozzájuthat.

A KardioNapló applikáció lehetőségei

Statisztika

A statisztika menüpontban a vérnyomás és a koleszterinszint eredményei tekinthetők meg.

A vérnyomás fülön a vérnyomáseredmények láthatók egy megadott időintervallumban, diagrammal ábrázolva. A diagramon a napi mérések átlagértékei jelennek meg oszlopként, ahol az oszlop felső széle az első (szisztolés), míg az alsó széle a második (diasztolés) értéket ábrázolja. A pulzusértékek átlagát egy piros pont jelzi. Két zöld referenciavonal segít a vérnyomásértékek megfelelőségének gyors megállapításában.

A felvitt vérnyomáseredményeket listában is meg lehet tekinteni, illetve letölthetők PDF formátumban. A vérnyomáskategóriák megtekinthetők az „info” ikonra kattintva.

A koleszterinszint fülön az előzetesen mért koleszterinszint értékei találhatóak. A statisztika PDF formátumban menthető. Az LDL-koleszterin kezelés során elérendő célértéke megtekinthető az „info” ikonra kattintva.

Térkép

A térképen jelölve vannak a egyes rendelőintézetek. A rendelő kártyájára kattintva elérhetőek a rendelés részletei: cím, telefon, weboldal, e-mail, rendelési idő. (Jelenleg még fejlesztés alatt áll.)

Mérés

  • Vérnyomásadatok felvitele: első (szisztolés) érték megadása, második (diasztolés) érték megadása, pulzusszám. Opcionálisan komment is megadható a mért értékek mellé.
  • Koleszterinadatok felvitele: összkoleszterin, LDL-koleszterin, triglicerid, HDL-koleszterin megadása.
  • Kardiovaszkuláriséletkor-kalkulátor: a program a nem, életkor, dohányzás, összkoleszterinszint és az első (szisztolés) vérnyomás alapján végzi a számítást. A kalkulátor kizárólag 40 és 65 éves kor között működik.

Cikkek

A cikkek listájából egyet kiválasztva megtekinthető a cikk részletes tartalma.

Emlékeztető

Időzített emlékeztetőt lehet beállítani pl. gyógyszer bevételére. Bármennyi emlékeztető hozzáadható, a már létrehozott emlékeztetők törölhetők.

Megjelent a diabetes2020/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!