Feltöltés dátuma: 2020.02.23.

Csak egészséges gyermekből lesz egészséges felnőtt

A hosszú élet titka

Gyermekeink egészsége mindannyiunk közös ügye, ezt szem előtt tartva Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja tovább folytatja a tavalyi évben életre hívott gyermekprevenciós programját „Utazás az egészség birodalmába” címmel. A program legfontosabb üzenete: csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt, s ezért nap mint nap tennünk kell. A 2030-ig tartó projekt kiemelt prioritású, célja, hogy formálja a gyermekek prevenciós gondolkodását.

Illusztráció

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja a teljes körű intézményi egészségfejlesztés aktív megvalósítási helyszínévé vált. Évente 75 ezer gyermek ingyenes részvételének lehetőségével járul hozzá az egészségismeretek bővítéséhez.

A teljes körű intézményi egészségfejlesztés keretén belül az egészséges táplálkozás, a mozgás fontossága, a gyermekek lelki egészségének javítása és az egészségismeretek elsajátítása szerepel a programban.

A tanulók a látványos anatómiai modelleket szakemberek irányításával megérinthetik, kézbe vehetik, bepillanthatnak az emberi test belsejébe. A számos anatómiai modell mellett a virtuális technika is tartogat izgalmas megoldásokat a gyermekek számára. Magyarországon itt található az egyetlen, 5 méter magas virtuális 3D miniplanetárium, az úgynevezett Anatómiai Mozisátor, ahol egyedi, látvány- és hangelemekkel színesített, 15 perces előadássorozatot tekinthetnek meg a diákok. Az életmódsátrakban virtuálisvalóság-szemüvegek segítségével csodálhatják meg az emberi testet belülről a 3D-s filmeken. Szakemberek segítségével dietetikai tanácsadás keretében tájékozódhatnak az egészséges táplálkozás lehetőségeiről, az Országos Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága jóvoltából pedig a rendőrség munkatársai baleset- és bűnmegelőzési ismereteket oktatnak a kicsiknek és nagyoknak. A mindennapi élethez szükséges elsősegélynyújtási ismeretek elsajátításával is próbálkozhatnak a diákok védőnők segítségével. Az egészségfejlesztési irodák munkatársai életmód-tanácsadással és mozgásismeretekkel segítik a felnőtteket és gyermekeket. Mindenkinek célja, hogy egészséges gyermekeket neveljünk, akik egészséges felnőtté cseperedhetnek.

Illusztráció

Iskoláskorban észrevétlenül is kialakulhatnak a gyermekeknél olyan egészségtelen szokások, amelyek döntően befolyásolják későbbi egészségi állapotukat. A nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény életmód számos felnőttkori egészségprobléma melegágya: meghatározó szerepet játszik többek között a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a mozgásszervi panaszok és a daganatos megbetegedések kialakulásában. A megfelelő minőségű és mennyiségű étkezéssel elkerülhető a gyermekkori elhízás is, amely fogékonyabbá teszi a szervezetet a szív- és érrendszeri betegségekre a későbbi életkorban. Fontos tudatosítani, hogy a fiatalkori egészséges élet a záloga a minél hosszabb felnőttkori betegségmentes éveknek.

A Program látogatása végén a diákok megtekinthetik Magyarország legnagyobb mobildiagnosztikai központját. A 20 méter hosszú, speciális szűrőkamionban a legújabb szűrési módszerekkel végzik a magyar lakosság átfogó vizsgálatát.

Dankovics GergelyMÁESZ Programigazgató
Dr. Barna IstvánMÁESZ szakmai igazgató

Megjelent a hypertonia2019/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!