Feltöltés dátuma: 2018.07.04.

Vese Világnap 2018

A Nemzetközi Nefrológiai Társaság és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége magyar kezdeményezésre minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjának nyilvánította. A Vese Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet vesénk központi szerepére általános egészségünk szempontjából, és hogy világszerte csökkentse a vesebetegségek és a hozzá társuló szövődmények gyakoriságát, súlyosságát.

Illusztráció

A Vese Világnap megrendezésére 2018-ban immár tizenharmadik alkalommal került sor. A 6 kontinens több mint 100 országában – köztük Magyarországon is – megtartott világnap ez évi témája „A vese és a női egészség” volt.

Hazánkban minden tizedik ember érintett valamilyen vesebetegségben, a felnőttnefrológiai szakrendeléseken évente ellátott több mint 100 ezer vesebeteg közül 6500 már végstádiumú veseelégtelenségben szenved, rendszeres dialíziskezelésre szorul. Az idült vesebetegségben jelentősen felgyorsul az érelmeszesedés, ezért a betegek többsége szív-érrendszeri betegségek miatt meghal, mielőtt még vesepótló kezelésre szükség lenne.

A magyarok jelentős súlytöbbletének és kirívóan rossz egészségi állapotának alapvető oka a kevés mozgás és az egészségtelen táplálkozás. Hazánkban három felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott. Az elmúlt 20 évben megháromszorozódott az elhízott gyermekek száma, így ma már minden harmadik gyerek küzd súlytöbblettel.

A szakemberek kiemelten fontosnak tartják a sportra és egészséges életmódra nevelést már gyermekkorban, hiszen a vesebetegség egyik legjelentősebb kockázati tényezője az elhízás.

Az elhízás közvetve és közvetlenül is krónikus vesebetegséghez vezethet. Drasztikusan növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát, amelyek a krónikus vesebetegség fő rizikófaktorai. Emellett közvetlen vesekárosodást is okozhat.

Azoknál az embereknél, akik túlsúlyosak vagy elhízottak, 2–7-szer nagyobb a végstádiumú vesebetegség kialakulásának az esélye, mint a normál testsúlyúaknál.

„A vese és a női egészség”

A krónikus vesebetegség világszerte körülbelül 195 millió nőt érint, és jelenleg a nyolcadik vezető halálok a nőknél, évente közel 600 000 halálesettel.

Egyes vesebetegségek, mint például a lupusz nefritisz vagy a húgyúti fertőzés (akut vagy krónikus pielonefritisz) jellemzően a nőket érintik elsődlegesen. A lupusz nefritisz autoimmun betegség okozta vesegyulladás, ilyenkor a szervezet immunrendszere a saját sejteket és szerveket támadja meg. Jó eredmények elérése érdekében, mint a legtöbb vesebetegség esetében, időbeni diagnózis és kezelés szükséges.

A világnap alkalmából országszerte számos világnapi eseményt (nyílt napok, szűrések, sajtótájékoztatók, lakossági és betegedukációs fórumok) tartottak, és több médiamegjelenés is segítette, hogy minél több emberhez elérjen a világnap által megfogalmazott, mindannyiunk számára fontos üzenet.

8 aranyszabály vesénk védelmében

Mit tehet a veséjéért? A vesebetegségek az életminőséget nagyban befolyásoló, gyakran hosszú ideig lappangó, „csöndes gyilkosok”. Számos dolgot tehetünk azonban, hogy a vesebetegségek kialakulásának kockázatát csökkentsük

  • Legyen fitt és aktív!
  • Rendszeresen ellenőrizze vércukorszintjét!
  • Ellenőrizze vérnyomását!
  • Étkezzen egészségesen és kerülje a túlsúlyt!
  • Fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot, elsősorban vizet!
  • Ne dohányozzon!
  • Kerülje a vény nélküli gyógyszerek rendszeres szedését!
  • Ellenőriztesse vesefunkcióját, ha egy vagy több „nagy kockázati tényezővel” rendelkezik! (Nagy kockázati tényezők: cukorbetegség, magas vérnyomás, túlsúly, családban előforduló vesebetegség.)

További információ a www.vesebetegseg.hu, a www.nephrologia.hu és a www.worldkidneyday.org honlapokon olvasható.

Böcskei Virág

Megjelent a hypertonia2018/1. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!