Szerző: Ambrus Zsófia Feltöltés dátuma: 2018.07.04.

Tavaszi szívügyek

Laci bácsi komoly szívügyekkel keresett fel. „Duplán hátrányos a helyzetem – kezdte –, egyrészt magas a vérnyomásom, nagyon elhíztam az utóbbi években, másrészt – és ez a nagyobbik bajom – vénségemre újra szerelmes lettem.” A hatvanas éveiben járó, enyhén köpcös, kopaszodó úr széttárta a kezeit, és esdeklőn nézett rám. Biztosan tudunk mindkét dolgon segíteni – mosolyogtam.

Illusztráció

A hipertónia vagyis magas vérnyomás kezelésében nagyon fontos, hogy a korszerű gyógyszeres terápia mellett az életmódunkon is változtatnunk kell. Ahhoz, hogy folyamatosan 140/90 Hgmm alatt élhessünk, a megváltoztatott táplálkozási szokásaink mellett elengedhetetlen a rendszeres testmozgás. A napi 30–60 perces intenzív testedzés akár 10 százalékkal is csökkentheti a magas vérnyomást, így gyakran a bevezetett gyógyszer mennyisége is mérsékelhető. Kezelőorvosunkkal érdemes folyamatosan konzultálni, a sikeres életmódbeli változtatások ugyanis a terápiánkat, a szükséges gyógyszerek mennyiségét is módosíthatják.

Formába lendülünk

Fontos azonban, hogy milyen típusú mozgásformát választunk. Elsősorban a szív- és érrendszert fejlesztő, közepes intenzitású, hosszabb kitartást igénylő mozgásformákat részesítsük előnyben. Úszhatunk, kirándulhatunk, biciklizhetünk, focizhatunk, asztaliteniszezhetünk is bátran. De tollasozhatunk, nordic-walkingozhatunk, kertészkedhetünk is akár. Léteznek kifejezetten idősebbek számára létrehozott vagy könnyítetten végezhető edzésformák is. Tajcsizhatunk, társas táncolhatunk és könnyed gimnasztikát is végezhetünk. Az edzés intenzitása 60–70 százalékos legyen és legalább 40 percig tartson. A mozgásunk hatékonyságát a legkönnyebben a pulzusunkon ellenőrizhetjük (mennyit ver a szívünk egy perc alatt). Akinek nincsen pulzusmérője, az a beszédteszttel tudja az edzés nehézségi szintjét ellenőrizni. A pulzusunkat szépen fokozatosan emeljük, majd olyan szinten tartsuk hosszan, hogy még éppen tudjunk beszélni.

Aki mindenképpen ragaszkodik a súlyzós edzésekhez, az személyi edző segítségével nagyon kis súlyokat használva, inkább az ismétlésszámot és a szériaszámot emelve dolgozzon az izom-állóképességre. Ugyanis hipertóniával kerülnünk kell azokat a mozgásformákat, amelyek rövid idő alatt fokozott izomteljesítményt igényelnek, tehát hirtelen, erőteljes vérnyomás-növekedést okoznak, mint például a súlyemelés vagy a testépítés nagy súllyal.

„Csak Vica miatt jöttem el – folytatja Laci bácsi a történetét. – Soha nem gondoltam volna, hogy én még valaha szerelmes lehetek. Egy-két éve nagyon magam alatt voltam, csőstől jöttek a bajok és a pluszkilók is. De tavaly a fodrászatba új fodrászhölgy érkezett, a 60-as, csinos Évike. Na, ott nekem végem lett. Ugyan hajam nincs sok, de a fodrászatba igen sűrűn kezdtem járni. Visszajött az életkedvem, azt gondolom, hogy még érdemes egy kicsit élnem. Hát ezért kell leadnom legalább 10 kilót.”

Oldjuk meg szívügyeinket!

A szív- és érrendszeri megbetegedések még mindig vezető haláloknak számítanak hazánkban. A dohányzás, a helytelen életviteli és táplálkozási szokások, a mozgáshiány és ezek együttese egyenes úton vezetnek az elhízáshoz, magas vérnyomáshoz, a cukorbetegséghez, a szív- és érrendszeri panaszokhoz. A motiváció nagyon fontos ahhoz, hogy újra felfedezzük az egészséghez vezető utat. Egy új társ, egy új barát, akár egy új háziállat (no meg a régi is) segíthet nekünk abban, hogy minden nap szívesen húzzunk „nyúlcipőt”, és sétáljunk egy nagyot, vagy tornázzunk egyet, illetve zsírszegényebb, zöldségekkel teli tányér kerüljön elénk, hogy kiegyensúlyozottabb, boldogabb, teljesebb életet tudjunk élni.

szerzo

Ambrus Zsófia

Személyi edző, gerinctréner és mozgásterapeuta. Több mint 20 éve dolgozik fitness-wellness területen. A preventív célú csoportos mozgásoktatás mellett gyógytornászokkal és dietetikusokkal karöltve végzi rehabilitációs munkáját fővárosi fitness-klubokban. Kinesio-taping terápia és flossing-terápia együttes alkalmazásával sérült versenyzők edzésével is foglalkozik, hogy a sportolók minél előbb újra pályára léphessenek.

Megjelent a hypertonia2018/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!