Szerző: Dr. Ádám Ágnes Feltöltés dátuma: 2018.07.04.

Talán kicsit másképpen

Gondolatok a vérnyomás kezeléséről

A vérnyomás kezelése sokszor gyógyszeres beállítást igényel. Amennyiben a vérnyomás tartósan 140 Hgmm fölött van, és az életmódváltoztatás nem segít, úgy vérnyomáscsökkentő gyógyszereket hívunk segítségül.

Illusztráció

A terápiát mindig fokozatosan vezetjük be, és türelmesen várunk, hogy a gyógyszerek hatása érvényesüljön. Ez napok, sőt sokszor hetek alatt következik be. Ezen időszak alatt olyan jelenségek előfordulhatnak, mint szédülés, fejfájás, gyengeség, bizonytalanság érzése. Ezek nem a gyógyszer mellékhatásai, hanem a gyógyszer hatása, azaz végre csökken a vérnyomás – hatásos a gyógyszer! Ne legyünk türelmetlenek, ne essünk kétségbe, hanem szedjük szorgalmasan, úgy, ahogy orvosunk előírta. A szervezetnek alkalmazkodnia kell, meg kell szoknia a sokéves, akár évtizedes magasabb vérnyomás normalizálását. Ez járhat közérzetváltozással, ami hamarosan rendeződik. A páciensnek nincs más dolga, mint szorgalmasan mérni napjában többször a vérnyomását, és feljegyezni a kapott értékeket. Ha magasabb, akkor se essünk pánikba, semmi nem fog történni, ha időnként 160 Hgmm körüli értékeket mérünk. Ez jelzés az orvosunk felé, hogy még változtatni kell a terápián. A pánik megemeli a vérnyomást, és minél idegesebbek vagyunk, annál magasabbra szökken. Ajánlhat orvosunk gyors hatású készítményt olyan esetekre tartaléknak, amikor hirtelen vérnyomáskiugrást élünk át, 180 Hgmm feletti értékeket mérve. Szétrágva vagy szopogatva gyors vérnyomáscsökkenést okoz. Ezért ne szedjük kritikátlanul, mert a gyors vérnyomáscsökkenés legalább annyira káros a szervezetünknek, mint a hirtelen emelkedés. Amikor kezelőorvosunknak majd megmutatjuk a vérnyomásnaplónkat, ő a mért értékek alapján meg fogja tenni a szükséges változtatásokat, és addig variálja a gyógyszerelésünket, amíg tökéletesen megtalálja azt a kezelési sémát, ami csak az öné! Természetesen ez idővel változhat, mert változunk mi is. A körülményeink, a testünk állapota, a környezetünk. Ez mind visszahat a vérnyomásunkra. Ezért orvosunknak háromhavonta mindenképpen látnia kell bennünket. Ilyenkor ellenőrzi a vérnyomásnaplónkat, szervezetünk aktuális állapotát, leleteinket, panaszainkat, és ezeknek megfelelően dönt a további kezelésről.

Nem biztos, hogy mellékhatás!

Gyakran tapasztalom, hogy a kezelés alatt jelentkező panaszaikat a betegeink elsősorban a gyógyszereknek tulajdonítják. Szerencsétlen gyógyszer pedig legtöbbször nem tehet semmiről. Persze könnyű ráfogni, hiszen nem tud védekezni. Ez a taktika azért veszélyes, mert sokszor a valódi ok elfedve marad. Az ok valamilyen betegség, amelynek tüneteit épp észleli a páciens. Leírok egy nemrég lezajlott eseményt: telefonon jelentkezett betegem, hogy nem tud szedni egy bizonyos gyógyszert, mert erős szívdobogást érez tőle. Tudtam, hogy ez a gyógyszer ilyet nem okozhat, ezért kértem, hogy jöjjön be a rendelőbe, találkozzunk. Amikor megvizsgáltam, a szíve nagyon gyorsan és össze-vissza vert. Az EKG-n is látszott ritmuszavara, azonnal kórházba utaltam. Ott sürgősen kezelésbe vették, és visszaállították a rendes szívritmusát. A példa jól mutatja, hogy mennyire fontos panaszaink hátterében a valódi kiváltó okot, betegséget megkeresni.

Magas vérnyomást okozhat

Továbbiakban szólnék egy olyan betegségről, amelyről már a korábbi lapszámokban is írtam. Az alvási apnoéról, azaz OSAS-ról van szó. Ez a betegség gyakran hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához. A légutak bármi okból fennálló szűkülete alvás alatt légzésszüneteket okoz. Ezek egy óra alatt, akár több mint 30-szor ismétlődhetnek. A légzéskimaradásokat mély légvételek követik, amelyek rezonanciát okozva mély horkantásokat-horkolási hangot okoznak. A légvételek hiányát (apnoékat) nem hallja az alvótárs, csak a hangos horkantásokat észlelheti. Ez a betegség mindenképpen kezelendő, mivel az éjjeli oxigénhiány súlyos következményekkel járhat. A fuldoklás tényét stresszhelyzetnek értékeli a szervezet, és minden olyan reakciót beindít, amely ebben az életveszélyes helyzetben megmentheti a szervezetet. Emelkedik a pulzusszám és a vérnyomás, a vércukorszint, stresszhormonok kerülnek a vérbe. Ha ez a helyzet minden alváskor több órán át tart, akkor állandósulnak a következmények nappal is. Így a hipertónia, cukorbetegség, szív-érrendszeri betegségek, stroke kialakulásának rizikója jóval nagyobb. Tehát az OSAS-t kezelni kell! Kezelni, de hogyan?

Maszkban aludni?

Ma még kevés gyógyszer áll rendelkezésünkre. Súlyos OSAS-t egy eszköz, a CPAP tart tünetmentesen. Ez egy olyan műszer, amely a levegőt túlnyomással egy orrmaszkon át juttatja a szervezetbe. A levegő mintegy kipányvázza a légutakat, így megszünteti a szűkületet és a légzésszüneteket. Első használata talán ellenérzést válthat ki, de ne adja fel! Rendszeres használata során a páciens eddigi panaszai megszűnnek, azaz élénk, éber lesz, csökken a vérnyomása, javul a cukra. Az OSAS javulásával a tünetmentes páciens mellett békésen és szívesen alszik majd párja is.

A jól kezelt vérnyomás 120–140 Hgmm felső (szisztolés) és 80–90 Hgmm alsó, azaz diasztolés értékek közt mozog. Természetesen stressz vagy nagyobb fizikai megerőltetés hatására akár 160 Hgmm-re is felszökhet átmenetileg , de gyorsan normalizálódik.

A jól kezelt vérnyomás mellett panaszmentesek vagyunk, közérzetünk jó, erőnk, munkabírásunk korunknak megfelelő. Teljes életet élhetünk, annak minden pozitív vonzatával. Senki nem tudja és látja, hogy miért vagyunk ennyire egészségesek. Csak mi tudjuk a titkot: ez a magas vérnyomás helyes kezelésének köszönhető!

szerzo

Dr. Ádám Ágnes

a szerkesztőbizottság elnöke,
a Magyar Hypertonia Társaság vezetőségi tagja,
a Zuglói Hipertónia Centrum vezető főorvosa

Belgyógyász, háziorvos, a magasvérnyomás-betegség és az alvászavarok képesített orvosa. 28 évig háziorvosként dolgozott, előtte 8 évig belgyógyász volt kórházi osztályon. Jelenleg Zuglóban a Hipertónia Centrum alapítója és vezető főorvosa. Magánpraxist is folytat. A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tudományos munkatársa, akkreditált oktató és vizsgáztató. Megrögzött egészségnevelő. Hiszi és vallja, hogy a gyógyítás egyik alappillére, hogy az emberek ismerjék testük felépítését és működését, értsék a gyógyítás folyamatát – akkor partnerként, aktív segítőként sikeresebben gyógyulnak. Az egészségnevelést minden fórumon gyakorolta, és teszi folyamatosan televízióban, rádióban, betegklubokban, iskolákban, újságok cikkeiben. ­Astellas-díjas, 2012-ben az Év Orvosának választották. 2017-ben ­CSAKOSZ Életműdíjat, 2019-ben a Magyar Hypertonia Társaság Török Eszter Életműdíját kapta.

Megjelent a hypertonia2018/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!