Zablisztes szilvakrémes gombóc
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
367 kcal | 8,35 g | 10,7 g | 53 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg burgonya,
- 10 dkg zabliszt,
- 2 tojás sárgája,
- csipet só,
- 2-3 ek. dióolaj,
- 10 dkg darált dió
Hozzávalók a szilvaszószhoz:
- 50 dkg friss szilva,
- 5 dkg nyírfacukor,
- 2 ek. víz,
- 2 dkg vaj,
- 1-2 csipet fahéj
A burgonyákat egészben, héjastól főzzük puhára sós vízben, majd tegyük őket egy tálcára, és várjuk meg, amíg kicsit kihűlnek. A kihűlt burgonyát hámozzuk meg, törjük össze finomra, majd a zabliszttel és a tojássárgával gyúrjuk ruganyos tésztává. A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk fél cm vastagra, majd vágjuk fel 10 egyforma téglalappá, négyszöggé. Közben a szilvákat mossuk meg, felezzük, távolítsuk el a magokat, majd a cukorral, vízzel és a vajjal főzzük fel, fűszerezzük őrölt fahéjjal. Nagy lángon addig forraljuk, amíg sűrű szirupos, lekváros állagú nem lesz. Hagyjuk kihűlni, majd tegyünk egy nagy kanállal mindegyik téglalap közepére a töltelékből. Hajtsuk egymásra a tésztalapokat, és a széleiket csípjük össze, majd ezt követően a tenyerünk között formázzuk golyó alakúra őket. Forrásban lévő vízben kb. 2 perc alatt főzzük ki a gombócokat. A kifőtt, lecsepegtetett gombócokat forgassuk meg a darált dióban.
További receptek:
- Nyári gyümölcsök
- Vaníliás meggyleves
- Spenóttal töltött göngyölt pulyka karamellizált gyümölcsökkel
- Meggyes, tejszínes csokis torta
A receptek kiötlője: Nagy Gyuláné Tajti Éva dietetikus, a fotókat Schäffer Ádám Dávid készítette.