Meggyes, tejszínes csokis torta
1 szelet tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
298 kcal | 5,3 g | 21,6 g | 24,6 g |
Hozzávalók 10 szelethez:
- 7 dkg étcsokoládé,
- 6 dkg vaj,
- 3 egész tojás,
- 6 dkg nyírfacukor,
- 2,5 dkg liszt,
- 2,5 dkg mandulaliszt,
- 2,5 dkg keményítő,
- pici só,
- csapott tk. sütőpor
Hozzávalók a krémhez:
- 5 dl habtejszín,
- 3 dl tejföl,
- 10 dkg nyírfacukor,
- 1 citrom héja és leve,
- 1 rúd vanília kikapart magjai,
- 10 dkg fehér csoki,
- 2 dkg zselatin,
- 0,5 dl víz,
- 15 dkg magozott meggy,
- 1,5 dl víz,
- 5 dkg nyírfacukor,
- 3 ek. étkezési keményítő
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A vajat és a csokit mikróban olvasszuk össze. A tojások fehérjét egy pici sóval és a cukor harmadával verjük kemény habbá, a maradék cukrot keverjük el a tojássárgájával, majd adjuk hozzá a csokis vajat. Keverjük bele a lisztet, keményítőt, mandulalisztet és sütőport, majd a tojásfehérjét több részletben, óvatosan, hogy ne törjön össze. A sütőpapírral bélelt tortaformába egyengessük el a krémet, és kb. 20-25 perc alatt süssük meg, és hagyjuk kihűlni.
A meggyet a kristálycukorral és az 1 dl vízzel főzzük fel, majd sűrítsük be a maradék vízzel elkevert keményítővel, hűtsük le, és turmixszoljuk össze.
A krémhez a tejszínt fél dl kivételével verjük kemény habbá. A kimaradt tejszínt forrósítsuk fel mikróban, majd tördeljük bele a fehér csokit, és keverjük addig, míg fel nem olvad. A vízben keverjük el a zselatint, majd óvatosan melegítsük fel addig, míg teljesen fel nem oldódik. A tejfölt és a nyírfacukrot keverjük el, tegyük bele a citrom héját és a levét, majd a vaníliát, a felolvasztott fehér csokit, a feloldott zselatint és a meggyes turmixot. Végül a tejszínhabbal óvatosan lazítsuk fel az egészet. Egy tortagyűrűvel vegyük körbe a piskótát, öntsük rá a krémet, majd egyengessük el. A tetejét meggyszemekkel díszíthetjük. Legalább egy éjszakát álljon a hűtőben szeletelés előtt.
További receptek:
- Nyári gyümölcsök
- Vaníliás meggyleves
- Zablisztes szilvakrémes gombóc
- Spenóttal töltött göngyölt pulyka karamellizált gyümölcsökkel
A receptek kiötlője: Nagy Gyuláné Tajti Éva dietetikus, a fotókat Schäffer Ádám Dávid készítette.