Feltöltés dátuma: 2016.06.22.

Gördülő Egészségügy – A szűrővizsgálat életet menthet

2016-ban is folytatódik Magyarország legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 67 szakmai szervezet összefogásával, európai uniós irányelvek alapján. Az Európai Nemzeti Egészségvédelmi Program (European National Helathcare Program) és a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) által koordinált Szív- és érrendszeri betegségek, megelőzésének és gyógyításának nemzeti programja konszenzusos együttműködésével valósul meg a programsorozat. A kezdeményezés célja az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, kiszűrése volt. A komplex állapotfelmérés keretében végzett vizsgálatok mindig egyénre is szabottak, és mindössze fél órát vesznek igénybe.

Hazánk az általános egészségi állapotát tekintve világviszonylatban „előkelő” helyen áll. Az összes halálozás 54 százalékáért a szív- és érrendszer, míg 27 százalékáért a daganatos betegségek a felelősek. Legalább 3 millió embernek magas a vérnyomása, egymillióan cukorbetegek, emellett a lakosság 40 százaléka túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest az emberek jóval többet dohányoznak és több alkoholt isznak, viszont sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ugyanakkor a legtöbben mozgásszegény életmódot folytatnak. A magyar lakosság átlagéletkora elmarad az európai uniós átlagtól, az elmúlt években a lakosság létszáma 10 millió fő alá csökkent.

Ezeket a szomorú adatokat figyelembe véve – a teljes magyar lakosság egészségi állapotának javítása érdekében – indult útjára 2010-ben 57 szakmai szervezet összefogásával a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010–2020. A program résztvevői 2020-ig egy közel 20 m hosszú speciális szűrőállomással az ország településeit járva vizsgálják a hazai lakosság egészségi állapotát. A program eddig 1153 helyszínen 4 755 765 vizsgálatot végzett és több mint 323 189 látogatót fogadott.

A program célja az elkövetkezőkben is változatlan, továbbra is lehetőséget kíván biztosítani a lakosságnak, hogy megtegyék az első lépést egészségük javítása érdekében. A szakmai és koordinációs bizottság véleménye szerint nagyon fontos, hogy az emberek szembesüljenek egészségi állapotukkal, és ha kell, változtassanak az életmódjukon. A szomorú statisztikai adatok is azt bizonyítják, hogy igenis szükség van az ilyen kezdeményezésekre, ugyanakkor egyre többen érzik, hogy oda kell figyelniük önmaguk és családjuk egészségére és szívesen élnek a szűrővizsgálatok adta lehetőségekkel.

A szűrőprogram elmúlt négy éve statisztikai adatainak tükrében kijelenthető, hogy a vizsgálatokon részt vevők közel fele a kiemelt kockázatú csoportba tartozik. Ezek a személyek, ha nem kezeltetik magukat, akkor néhány év múlva szívinfarktus, netán stroke fenyegetheti őket, nem beszélve a daganatos megbetegedésekről. Kijelenthetjük, hogy van hova fejlődniük a magyaroknak a megelőzés tekintetében, erre az egyik legjobb lehetőség a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010–2020.

Mit is mutatnak az adatok, mit mutatnak az eredmények? A káros életmódi tényezők (dohányzás, rendszertelen testmozgás, egészségtelen táplálkozás) elkerülése mindenkinek a saját felelőssége, azonban ezek mellett öröklött, genetikai faktorok is szerepet játszanak a betegségek kialakulásában. A szűrőprogram elmúlt négy évében a megkérdezettek 22 százalékánál fordult már elő a családban szívinfarktus, míg stroke a résztvevők 16 százalékának családjában következett be. Ugyanakkor daganatos megbetegedés 43 százalékot, anyagcsere-betegség pedig 39 százalékot érintett. Elgondolkodtató a középkorúak esetében a vastagbéldaganat kockázatát értékelő teszt eredménye, hiszen mintegy 20 százalékuknál mutatott jelentős kockázatot. A szűrésen részt vevők 29,3 százalékánál mértek a normálistól eltérő vérnyomásértéket. Az átlagos vérnyomás nőknél 129/81 Hgmm, férfiaknál 139/85 Hgmm volt. A bővített vizsgálatokon átesett emberek közel 6 százalékának volt magasabb a vércukorszintje, míg a koleszterinszint tekintetében a résztvevők 30 százalékánál, húgysav esetében 9 százalékánál mutatottak ki kiugró értéket.

Emellett külön problémát jelent, hogy a megkérdezettek 25 százaléka dohányzik. Ez azt jelenti, hogy minden negyedik ember hódol ennek a káros szenvedélynek, így számos olyan szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedés kockázatának teszi ki magát, amely a dohányzás nélkül elkerülhető lenne. Szomorú, hogy a válaszok alapján az derült ki, hogy a megkérdezettek 73 százaléka nem is gondol arra, hogy letegye a cigarettát.

A rizikófaktorok csökkentésének egyik fontos feltétele az egészséges, gyümölcsökben és zöldségfélékben, azaz vitaminokban gazdag, sószegény táplálkozás. A kérdőíves felmérésnek köszönhetően fény derült arra is, hogy a résztvevők 70 százaléka fogyaszt rendszeresen zöldség- és gyümölcsféléket. A válaszadók 91 százaléka gondolja úgy, hogy a túlzott sófogyasztás betegséget okoz. Ismertté vált továbbá az is, hogy a résztvevők 42 százalékának napi életritmusában a sportnak egyáltalán nincs szerepe. Csupán 58 százalék az, aki naponta szakít időt a mozgásra, noha a rendszeres testmozgás (legalább napi 30 perc séta vagy könnyed futás) szintén kiemelt tényező a betegségek prevenciójában.

Az általánosan jellemző mozgáshiány, valamint a nem megfelelő táplálkozás a testtömegindexben és a haskörfogatban is megmutatkozott, a vizsgálatokon részt vevők 50 százalékánál mértek az ideálistól eltérő értéket. A testzsírtömegre és a hasi zsírterületre vonatkozó adatok is jelentős kockázatot mutatnak: előbbi az érdeklődők 61,6, utóbbi 45,7 százalékánál volt nagyobb a megengedettnél.

A komplex állapotfelmérés keretében végzett 34-féle szűrővizsgálat mindössze fél órát vesz igénybe. Segítségükkel teljes átfogó képet kaphat a vizsgált személy egészségügyi állapotáról, amit meg tud beszélni kezelőorvosával. Az eredmények kiválóan jelzik, hogy a programra továbbra is szükség van akár a megelőzés, akár az egészség megőrzése, de a betegség felismerése szempontjából is. Mivel a kezdeményezés tíz éven át tart, így kiválóan alkalmas arra, hogy az évek során az anonim adatokból a változásokat mérje és regisztrálja. A szűrővizsgálat mellett kiemelt fontosságú volt az életmódi tanácsadás és felvilágosítás.

A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2016-ban is közel 200 helyszínen áll a lakosság rendelkezésére, bízva abban, hogy a korszerű szűrővizsgálatok segítségével, valamint az egészséges életmód, a megelőzés fontosságának hangsúlyozása által továbbra is sokat tehet a hazai lakosság egészségmegőrzése és fejlesztése terén.

Prof. dr. Kiss István, Dr. Barna István

Megjelent a hypertonia2016/1. számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!