Feltöltés dátuma: 2016.06.22.

Gördülő Egészségügy – A szűrővizsgálat életet menthet

2016-ban is folytatódik Magyarország legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 67 szakmai szervezet összefogásával, európai uniós irányelvek alapján. Az Európai Nemzeti Egészségvédelmi Program (European National Helathcare Program) és a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) által koordinált Szív- és érrendszeri betegségek, megelőzésének és gyógyításának nemzeti programja konszenzusos együttműködésével valósul meg a programsorozat. A kezdeményezés célja az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, kiszűrése volt. A komplex állapotfelmérés keretében végzett vizsgálatok mindig egyénre is szabottak, és mindössze fél órát vesznek igénybe.

Illusztráció.

Hazánk az általános egészségi állapotát tekintve világviszonylatban „előkelő” helyen áll. Az összes halálozás 54 százalékáért a szív- és érrendszer, míg 27 százalékáért a daganatos betegségek a felelősek. Legalább 3 millió embernek magas a vérnyomása, egymillióan cukorbetegek, emellett a lakosság 40 százaléka túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest az emberek jóval többet dohányoznak és több alkoholt isznak, viszont sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ugyanakkor a legtöbben mozgásszegény életmódot folytatnak. A magyar lakosság átlagéletkora elmarad az európai uniós átlagtól, az elmúlt években a lakosság létszáma 10 millió fő alá csökkent.

Illusztráció.

Ezeket a szomorú adatokat figyelembe véve – a teljes magyar lakosság egészségi állapotának javítása érdekében – indult útjára 2010-ben 57 szakmai szervezet összefogásával a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010–2020. A program résztvevői 2020-ig egy közel 20 m hosszú speciális szűrőállomással az ország településeit járva vizsgálják a hazai lakosság egészségi állapotát. A program eddig 1153 helyszínen 4 755 765 vizsgálatot végzett és több mint 323 189 látogatót fogadott.

A program célja az elkövetkezőkben is változatlan, továbbra is lehetőséget kíván biztosítani a lakosságnak, hogy megtegyék az első lépést egészségük javítása érdekében. A szakmai és koordinációs bizottság véleménye szerint nagyon fontos, hogy az emberek szembesüljenek egészségi állapotukkal, és ha kell, változtassanak az életmódjukon. A szomorú statisztikai adatok is azt bizonyítják, hogy igenis szükség van az ilyen kezdeményezésekre, ugyanakkor egyre többen érzik, hogy oda kell figyelniük önmaguk és családjuk egészségére és szívesen élnek a szűrővizsgálatok adta lehetőségekkel.

A szűrőprogram elmúlt négy éve statisztikai adatainak tükrében kijelenthető, hogy a vizsgálatokon részt vevők közel fele a kiemelt kockázatú csoportba tartozik. Ezek a személyek, ha nem kezeltetik magukat, akkor néhány év múlva szívinfarktus, netán stroke fenyegetheti őket, nem beszélve a daganatos megbetegedésekről. Kijelenthetjük, hogy van hova fejlődniük a magyaroknak a megelőzés tekintetében, erre az egyik legjobb lehetőség a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010–2020.

Illusztráció.

Mit is mutatnak az adatok, mit mutatnak az eredmények? A káros életmódi tényezők (dohányzás, rendszertelen testmozgás, egészségtelen táplálkozás) elkerülése mindenkinek a saját felelőssége, azonban ezek mellett öröklött, genetikai faktorok is szerepet játszanak a betegségek kialakulásában. A szűrőprogram elmúlt négy évében a megkérdezettek 22 százalékánál fordult már elő a családban szívinfarktus, míg stroke a résztvevők 16 százalékának családjában következett be. Ugyanakkor daganatos megbetegedés 43 százalékot, anyagcsere-betegség pedig 39 százalékot érintett. Elgondolkodtató a középkorúak esetében a vastagbéldaganat kockázatát értékelő teszt eredménye, hiszen mintegy 20 százalékuknál mutatott jelentős kockázatot. A szűrésen részt vevők 29,3 százalékánál mértek a normálistól eltérő vérnyomásértéket. Az átlagos vérnyomás nőknél 129/81 Hgmm, férfiaknál 139/85 Hgmm volt. A bővített vizsgálatokon átesett emberek közel 6 százalékának volt magasabb a vércukorszintje, míg a koleszterinszint tekintetében a résztvevők 30 százalékánál, húgysav esetében 9 százalékánál mutatottak ki kiugró értéket.

Emellett külön problémát jelent, hogy a megkérdezettek 25 százaléka dohányzik. Ez azt jelenti, hogy minden negyedik ember hódol ennek a káros szenvedélynek, így számos olyan szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedés kockázatának teszi ki magát, amely a dohányzás nélkül elkerülhető lenne. Szomorú, hogy a válaszok alapján az derült ki, hogy a megkérdezettek 73 százaléka nem is gondol arra, hogy letegye a cigarettát.

A rizikófaktorok csökkentésének egyik fontos feltétele az egészséges, gyümölcsökben és zöldségfélékben, azaz vitaminokban gazdag, sószegény táplálkozás. A kérdőíves felmérésnek köszönhetően fény derült arra is, hogy a résztvevők 70 százaléka fogyaszt rendszeresen zöldség- és gyümölcsféléket. A válaszadók 91 százaléka gondolja úgy, hogy a túlzott sófogyasztás betegséget okoz. Ismertté vált továbbá az is, hogy a résztvevők 42 százalékának napi életritmusában a sportnak egyáltalán nincs szerepe. Csupán 58 százalék az, aki naponta szakít időt a mozgásra, noha a rendszeres testmozgás (legalább napi 30 perc séta vagy könnyed futás) szintén kiemelt tényező a betegségek prevenciójában.

Az általánosan jellemző mozgáshiány, valamint a nem megfelelő táplálkozás a testtömegindexben és a haskörfogatban is megmutatkozott, a vizsgálatokon részt vevők 50 százalékánál mértek az ideálistól eltérő értéket. A testzsírtömegre és a hasi zsírterületre vonatkozó adatok is jelentős kockázatot mutatnak: előbbi az érdeklődők 61,6, utóbbi 45,7 százalékánál volt nagyobb a megengedettnél.

A komplex állapotfelmérés keretében végzett 34-féle szűrővizsgálat mindössze fél órát vesz igénybe. Segítségükkel teljes átfogó képet kaphat a vizsgált személy egészségügyi állapotáról, amit meg tud beszélni kezelőorvosával. Az eredmények kiválóan jelzik, hogy a programra továbbra is szükség van akár a megelőzés, akár az egészség megőrzése, de a betegség felismerése szempontjából is. Mivel a kezdeményezés tíz éven át tart, így kiválóan alkalmas arra, hogy az évek során az anonim adatokból a változásokat mérje és regisztrálja. A szűrővizsgálat mellett kiemelt fontosságú volt az életmódi tanácsadás és felvilágosítás.

A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2016-ban is közel 200 helyszínen áll a lakosság rendelkezésére, bízva abban, hogy a korszerű szűrővizsgálatok segítségével, valamint az egészséges életmód, a megelőzés fontosságának hangsúlyozása által továbbra is sokat tehet a hazai lakosság egészségmegőrzése és fejlesztése terén.

Prof. dr. Kiss István, Dr. Barna István

Megjelent a hypertonia2016/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!