Szerző: Dr. Ádám Ágnes Feltöltés dátuma: 2016.06.22.

Derékfájdalom – amit mindenki átél, érez

Nehézség a fájdalmak megítélésében, így a derék fájdalmában is, hogy szubjektív, a fájdalom objektíven nem mérhető. Nagyon gyakori panasz, mindenki életében jelentkezik, ritkán vagy gyakrabban. A fájdalom megélése, a fájdalomra adott reakció nagymértékben függ az érintett neveltetésétől, fájdalomra vonatkozó vélekedéseitől, társadalmi, szociális helyzetétől, aktuális pszichés, fizikális állapotától.

Illusztráció

Mitől fájhat a derekunk? Sokan, amikor fáj a derekuk, a vese betegségére gondolnak, pedig ez ritka oka a fájdalomnak. A derék fájdalma inkább mozgásszervi eredetű, vagy máshonnan ide sugárzó fájdalom.

Illusztráció

Ott fáj, de nem ott van a baj: ilyenek a kisugárzó fájdalmak, például nőgyógyászati betegségeket kísérő fájdalmak, hasi problémák, lelki problémák, depresszió, szorongás, stressz, feszült lelki állapot, és lehet veseproblémák (gyulladás, kövesség) következménye is.

Ott fáj, ott van a baj: a gerinc betegségeinél, így meszesedés, csőrképződések, mészhiány, csontritkulás, porózis, lumbágó, isiász, gerincdeformitások, a gerinccsatorna szűkülete, porckorongdeformitások, porckorongsérv esetén.

Hogyan fájhat a derekunk? Lehet éles, nyilalló, görcsös, állandó tompa, feszülő, időnként jelentkező, napszakhoz köthető (nappal, éjjel). Figyeljük meg, hogy mozgással összefüggő-e. Intenzitása: erős, elviselhetetlen vagy gyenge stb.

Hol fájhat a derekunk? Középen gerinc mentén, két oldalt „vesetájékon”, övszerűen egész deréktájon, féloldalasan, kisugárzóan (felfelé, lefelé, előrefelé).

Mit mérlegel még az orvos? Jár-e még egyéb panasszal, tünettel, társul-e hozzá láz, gyengeség, bőrtünet, vizelési, székelési panasz, hányás, zsibbadás, mozgászavar, reflexeltérés, bénulás.

Milyen vizsgálatok segítenek a diagnózis felállításában? Fizikális vizsgálat, mely nagyon fontos. Ezenkívül laboratóriumi, képalkotó vizsgálat (röntgen, CT, MR), szakkonzíliumok, így reumatológus, neurológus, idegsebész, pszichiáter, pszichológus.

Műhelytitok: a laikusok, de az orvosok döntő többsége is, szervi eredetűnek tart minden fájdalmat, sokszor felesleges vizsgálatokat kérnek, illetve végeznek, hogy „logikus” magyarázatot találjanak a fájdalomra. Nehézség, hogy a lélek nem látható, nem tapintható!

A pszichoszomatikus fájdalom hátterében sokszor az áll, hogy sokan belső érzéseiket, élményeiket nem tudják elmondani, így testük beszél a szavak helyett. A lelki probléma testi dimenzióba helyezése lehetővé teszi a legitimációt, törődést vált ki. A család egyensúlya a betegségen nyugszik.

Mikor küldi a háziorvos más szakorvoshoz a pácienst? Ha a betegség meghaladja szakmai kompetencia-határait, ha nem a szokványos módon jelentkezik, ha nem gyógyul megfelelő módon, ha meg szeretné erősíteni kezelése helyességét, ha a betege kéri erre.

Mi a kezelés helyes útja? A lumbágó és isiász legtöbbször természetes lefolyású, legyünk türelmesek! Néhány hét alatt jelentősen enyhül spontán is! A betegek 82 százaléka egy hónapon belül munkába áll. Sokat segít, gyorsítja a gyógyulást a gerinc tehermentesítése, nyújtása. Ez elérhető sok fekvéssel, pihenéssel, kényelmes fekhelyen, kényelmes helyzetben, ágymelegben. Fontos a relaxáció! Óvatos gyógytorna, úszás, masszázs szakember tanácsára, részvételével utána elkezdhető.

Életmódváltás, a munkakörülmények megváltoztatása sokszor nagyon nehéz! De meg lehet tanulni a helyes mozgást, a jó alvást, megfelelő, kényelmes fekhelyen. Fontos az öltözködésünkben a derék és láb melegen tartása.

A nem gyógyszeres kezelés része a torna-gyógytorna, fizioterápia.

A gyógyszeres terápia alapelve: minél kevesebb gyógyszer, minél rövidebb ideig. Lehetőleg krémek, tapaszok formájában. A recept nélkül kapható gyógyszerek kritikátlan fogyasztása veszélyes! A szomatizációs zavarral, depresszióval magyarázható fájdalmak kezelésében a közismert fájdalomcsillapító hatású gyógyszerek, pl. aszpirin, amidazofen, NSAID, paracetamol stb. hatása elégtelen, ez nehezen elfogadható, pedig igaz. Ilyenkor lelki tanácsadás, szorongásoldás, a stressz helyes megélése a derékfájdalmat is oldja.

A gerinc betegségeiben gyógyszerre is szükség lehet. Hogyan végzi az orvos a gyógyszeres kezelést? Helyesen megválasztott gyógyszerrel, figyelembe véve a mellékhatásokat, az egyéb szedett gyógyszereket, más betegségeket. Pszichés kiváltó ok esetén hatásos antidepresszánsok, pszichoterápia kíséretében. Konzervatív úton nem gyógyuló esetben műtét mérlegelendő, ez idegsebész vagy ortopéd sebész döntése kell legyen!

szerzo

Dr. Ádám Ágnes

a szerkesztőbizottság elnöke,
a Magyar Hypertonia Társaság vezetőségi tagja,
a Zuglói Hipertónia Centrum vezető főorvosa

Belgyógyász, háziorvos, a magasvérnyomás-betegség és az alvászavarok képesített orvosa. 28 évig háziorvosként dolgozott, előtte 8 évig belgyógyász volt kórházi osztályon. Jelenleg Zuglóban a Hipertónia Centrum alapítója és vezető főorvosa. Magánpraxist is folytat. A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tudományos munkatársa, akkreditált oktató és vizsgáztató. Megrögzött egészségnevelő. Hiszi és vallja, hogy a gyógyítás egyik alappillére, hogy az emberek ismerjék testük felépítését és működését, értsék a gyógyítás folyamatát – akkor partnerként, aktív segítőként sikeresebben gyógyulnak. Az egészségnevelést minden fórumon gyakorolta, és teszi folyamatosan televízióban, rádióban, betegklubokban, iskolákban, újságok cikkeiben. ­Astellas-díjas, 2012-ben az Év Orvosának választották. 2017-ben ­CSAKOSZ Életműdíjat, 2019-ben a Magyar Hypertonia Társaság Török Eszter Életműdíját kapta.

Megjelent a hypertonia2016/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!