Szerző: Dr. Ádám Ágnes Feltöltés dátuma: 2016.02.09.

A gyógyszerek a barátaink

Egy páciens immáron másfél éve jár hozzám a hipertóniarendelésre, ez alatt az idő alatt nagyon jó kapcsolat alakult ki vele. Beállítottam a vérnyomását, sok egyéb problémáját is orvosoltam. Elmesélte, hogy amióta nem találkoztunk, sok baja volt. Az időközben lezajlott betegségeit és tüneteit mind-mind a szedett gyógyszereknek tulajdonította. Nem is gondolt arra, hogy ezek a tünetek betegségekből származnak.

Illusztráció

Miket tapasztalt? Hasmenése keletkezett a pajzsmirigy-alulműködésre szedett L-Thyroxintól. Ezért ezt néhány nap után abbahagyta. Megnyugtattam, hogy ennek nem lehetett köze a hasmenéshez. Elmagyaráztam, hogy a pajzsmirigye most kevesebb hormont termel, ezt pótoljuk a gyógyszerrel. Ezt normalizálni hónapok alatt lehet. Kértem, kezdje el újra szedni, meglátja, nem lesz efféle panasza. Elkezdte, és valóban nem jelentkezett bélpanasza.

Aztán beszámolt arról is, hogy tüszős mandulagyulladása volt. Erre antibiotikumot kapott, és mellé probiotikumot szedett. Amikor bevette a probiotikumot, az ismét fellobbantotta a mandulagyulladását. Úgy gondolta, hogy azok a baktériumok bementek a mandulába, és ott elszaporodva ismét gyulladást okoztak. Elmagyaráztam, hogy a bélbaktériumok védő szerepet játszanak a szervezetünkben. Az immunrendszer védelmében és még ma is kutatott sok fontos élettani folyamatban döntő tényezők. Nem okoznak mandulagyulladást, azt más patogén kórokozók (legtöbbször Streptococcusok) teszik. Kíváncsian figyelte a rögtönzött „továbbképzést”, és felbuzdulva a hasznos információk lehetőségétől – még kérdezett.

Rémségek tárháza – mellékhatáslista

Tudni szerette volna, hogy miért írnak manapság a gyógyszerek mellé többoldalnyi mellékhatást, mi a valószínűsége, hogy ezek bekövetkeznek? Régebben nem volt ennyi, és ez biztosan azt jelzi, hogy ezek a modern gyógyszerek sokkal rosszabbak. Logikus következtetés! – gondoltam, de nem igaz! Így hát folytattam az egészségnevelést.

A gyógyszergyárak önvédelemből írják rá ezeket a várható mellékhatásokat. Mostanában sok a per, sokan komoly anyagi hasznot húznak egy-egy nem várt mellékhatásból. Amennyiben az nem szerepel a betegtájékoztatón – a gyógyszergyár beperelhető. Sajnos elolvasva tényleg elrettentő lehet, és méltán felmerül a gondolat, hogy több kára lesz a szedésnek, mint az eddigi betegségnek. De ez korántsem így van. Ezek nagyon ritkán, nagyon kis eséllyel bekövetkező mellékhatások!

Például a vérnyomás beállításakor jelentkezhet szédülés, fejfájás, tompultság, furcsa közérzet. Sokan a gyógyszerek mellékhatásainak vélik, pedig épp a gyógyszer hatását mutatják! Végre csökken a vérnyomás. Persze a sok évig fennálló magas vérnyomás normalizálódását a szervezetünknek meg kell szoknia, ez időnként furcsa érzésekkel járhat. Türelmesnek kell lenni, nem abbahagyni, azzal hogy ez sem jó, majd holnap kérek az orvosomtól másikat. Néhány hét alatt a szervezet hozzászokik az új, végre normalizált helyzethez. Örömmel nyugtázzák az erek, hogy fellélegezhetnek a nyomás alól, nincs repedésveszély, a szív normálisan dolgozhat, megfelelő a vérellátása. Sok veszélyeztető tényezőt elkerülhetünk így. Erre gondoljunk, amikor a vérnyomásunk beállítása folyik!

Higgyük el, nyugodjunk bele, hogy a panasz, amit érzünk, a betegségünkből ered, és nem a gyógyszerünk okozza! A betegségektől vannak panaszaink és nem a terápiától!

A gyógyszerek barátaink, segítenek a betegségek legyőzésében, karbantartásában, az egészségünk megőrzésében, visszaszerzésében.

Mikor befejeztem kiselőadásomat, hálás szemekkel nézett rám. Azt mondta, hogy most rengeteget tanult, és elmeséli ismerőseinek, barátainak. Én szomorúan és egyben felbuzdulva nyugtáztam, hogy még mindig sok teendőnk van a betegoktatás területén.

Leültem, és megírtam ezt a cikket.

Ha hasznosnak ítélik, úgy kérem, terjesszék az ismeretanyagot!

szerzo

Dr. Ádám Ágnes

a szerkesztőbizottság elnöke,
a Magyar Hypertonia Társaság vezetőségi tagja,
a Zuglói Hipertónia Centrum vezető főorvosa

Belgyógyász, háziorvos, a magasvérnyomás-betegség és az alvászavarok képesített orvosa. 28 évig háziorvosként dolgozott, előtte 8 évig belgyógyász volt kórházi osztályon. Jelenleg Zuglóban a Hipertónia Centrum alapítója és vezető főorvosa. Magánpraxist is folytat. A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tudományos munkatársa, akkreditált oktató és vizsgáztató. Megrögzött egészségnevelő. Hiszi és vallja, hogy a gyógyítás egyik alappillére, hogy az emberek ismerjék testük felépítését és működését, értsék a gyógyítás folyamatát – akkor partnerként, aktív segítőként sikeresebben gyógyulnak. Az egészségnevelést minden fórumon gyakorolta, és teszi folyamatosan televízióban, rádióban, betegklubokban, iskolákban, újságok cikkeiben. ­Astellas-díjas, 2012-ben az Év Orvosának választották. 2017-ben ­CSAKOSZ Életműdíjat, 2019-ben a Magyar Hypertonia Társaság Török Eszter Életműdíját kapta.

Megjelent a hypertonia2015/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!