Feltöltés dátuma: 2014.03.17.

Vaklicit – a gyógyszerár-verseny új módja

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár másfél éve vezette be az úgynevezett vaklicites eljárást, amelyet 4 alkalommal rendeztek meg sikeresen. A vaklicit lényege, hogy az OEP versenyt hirdet az azonos hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek között, és arra kéri a gyógyszergyártó vállalatokat, hogy tegyenek ajánlatot saját készítményük árára. Az ajánlattételkor a gyógyszergyártók nem ismerik a versenytársaik által kínált árakat. Az OEP célja kiválasztani a legolcsóbb ajánlatot, amelyet, a megfelelő ellátásbiztonsági garanciák figyelembevételével, referenciatermékként kezel, és a többi azonos hatóanyagot tartalmazó készítmények számára is azonos összegű támogatást nyújt.

Illusztráció

A vaklicitnek köszönhetően 7 milliárd forinttal csökkent 2012-ben a lakosság gyógyszerre fordított kiadása – hallhattuk a tudósításokban. A következő oldalakon három szempontból ismerhetjük meg, hogy mi is van a számok mögött: olvashatjuk a OEP értékelését, majd egy gyógyszerész és egy háziorvos mondja el a saját tapasztalatát.

A vaklicit sikere számokban – az OEP értékelése

„A vaklicit eredményeképpen 2012-ben 7 milliárd forinttal költött kevesebbet a lakosság folyamatosan szedett, receptköteles gyógyszerekre, mint az azt megelőző évben. Szemléltetésképpen ez az összeg 10000 általános iskolás gyermek éves közétkeztetését fedezi. Ráadásul a vaklicitnek köszönhetően az OEP 28 milliárd forinttal tudta csökkenteni a gyógyszerár-támogatásra fordított kiadásait a tavalyi év során, amely az országos mentőszolgálat éves működési költségével egyezik meg” – mondta Dr. Sélleiné Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója.

A vaklicitbe legnagyobbrészt olyan hatóanyagok tartoznak, amelyek a lakosság nagy részét érintik, és a betegek naponta szedik. 2,5 millió beteg számára csökkent például a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek ára. Lényegesen kedvezőbb áron lehet hozzájutni többek között a koleszterincsökkentő készítményekhez, valamint az asztma vagy a depresszió elleni gyógyszerekhez. Van példa arra is, hogy egyes készítmények ára több, egymást követő liciten is csökkent.„A vaklicit sikerét és hatékonyságát bizonyítják az eredmények és a statisztikai adatok. Az eddigi 4 vaklicites eljárásban 1305 gyógyszer ára csökkent, átlagosan 35%-kal, de volt példa 79,3%-os csökkenésre is. Az intézkedésnek köszönhetően tehát a betegek terhei jelentős mértékben csökkentek” – nyilatkozta Bidló Judit, az OEP Ártámogatási Főosztályának vezetője.

Megjelent a hypertonia2013/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!