Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva Feltöltés dátuma: 2014.11.28.

Egészséges táplálkozás gyermekkorban

Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke egészséges legyen. Ennek fontos része a kiegyensúlyozott étrend, a változatos táplálkozás, a rendszeres testmozgás!

Illusztráció

Nagyon sok gyerek túlzottan édes, túlzottan zsíros ételeket eszik, ami nem marad következmények nélkül. Számos felmérés igazolta, hogy a nyolcévesek mintegy 10 százaléka már túlsúlyos. A család étkezési szokásai tulajdonképpen meghatározzák az utat a gyermekeik számára.

A kiegyensúlyozott táplálkozásnak óriási szerepe van a gyerekkori egészséges életmód kialakításában már kisgyermekkortól kezdve, ugyanúgy, mint a napi legalább egy órányi, szabadban eltöltött aktív testedzésnek. Az étkezés is, mint minden más, tanulási folyamat eredménye. Étkezési szokásaink nagyon korán, elsősorban a család és a szűkebb környezetünk, a bölcsőde, óvoda, iskola hatására alakulnak ki, illetve változnak.

A gyerekeknél különösen fontos a helyes táplálkozás. A gyerekek szervezete csak nagyon kevés energiát, folyadékot tud raktározni. Ez azt is jelenti, hogy gyakrabban kell enniük, mint a felnőtteknek, így érthető, miért is van szükség tízóraira és uzsonnára. A tízórai és az uzsonna javíthatja a szellemi teljesítményt, kivédheti a figyelem, a koncentráció csökkenését. A fő étkezések között két-három kis étkezés az igazán optimális a gyermekek számára. Ezek elsősorban gyümölcsöket, nyers zöldségeket vagy tejtermékeket tartalmazzanak. Felmérések szerint a hat és tizennégy éves gyerekek egyharmada úgy megy iskolába, hogy nem reggelizik, és csak a fele visz magával tízórait. Így persze nem csoda, ha nem tudnak a tanulásra odafigyelni, fáradtak, sőt sokan még rosszul is lesznek. Tévedés azt hinni, hogy egy egészséges gyerek számára létezik tiltólista. A fejlődésben levő gyermek étrendjében (figyelembe véve az életkort) minden ételnek, élelmiszernek helye van, de mértékkel! Nem elég csupán ebédre jóllakni, vagy éppen kiadósan reggelizni. Ahhoz, hogy a gyerekek szellemi és testi teljesítőképességük legjavát adhassák, hogy egészséges mértékben fejlődhessenek, valamennyi étkezés, így a reggeli, a tízórai, az ebéd, az uzsonna és a vacsora is szükséges.

Ha odafigyelünk, hogy helyesen összeállított és változatos ételeket kínáljunk, akkor gyermekeink szívesen kipróbálnak új ételeket is.

A kiegyensúlyozott étrend fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, vitaminokat, rostokat, ásványi anyagokat és folyadékot is tartalmaz. Ezen összetevők fontos szerepet játszanak a gyermek fejlődésében.

A fehérjék rendkívül fontosak a fejlődő szervezet számára, a szervezet alapvető építőkövei. Az állati eredetű fehérjék nem pótolhatók, mert a növényi eredetű fehérjékkel szemben az összes létfontosságú aminosavat (a fehérjék építőelemei) megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák. Fehérjékben gazdag élelmiszerek a hús- és húskészítmények, hal, tojás, tej és tejtermékek, valamint a hüvelyesek (borsó, bab, lencse stb.) és gabonafélék.

A szénhidrátokból a szervezet energiát nyer, viszont a fölösleges mennyiségben fogyasztott szénhidrát a szervezetben zsír formájában raktározódik. A szénhidráttartalmú tápanyagok közül elsősorban a teljes kiőrlésű lisztből készült (korpás) kenyeret, a hántolatlan rizst, a friss zöldségeket és gyümölcsöket részesítsük előnyben, amelyek rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak.

A zsírok fontos energiaforrások, minden más tápanyagnál több energiát szolgáltatnak. Fő forrásaik a hús- és húskészítmények, a tej és tejtermékek, az olajos magvak, a halak, valamint az állati eredetű zsírok, amelyek helyett inkább a telítetlen zsírsavakat tartalmazó, növényi eredetű olajokat válasszuk.

A vitaminok kis mennyiségben, de nélkülözhetetlenek a szervezet számára, közülük a vízben oldódó vitaminok a hosszú főzés során lebomlanak, ezért szükséges, hogy a gyermekek is rendszeresen egyenek nyers zöldséget és gyümölcsöt, naponta többször is.

A rostok a növényeknek azon részei, amelyek emésztetlenül haladnak végig a gyomor-bél rendszeren. A rostok csökkentik az elhízás esélyét, és megfelelően karbantartják az emésztést.

Az ásványi anyagok kis mennyiségben elengedhetetlenül szükségesek az emberi szervezet számára. Ezek közé tartozik például a vas, a kálium, a kalcium és a főként konyhasó formájában fogyasztott nátrium, amelyek a kiegyensúlyozott étrendből bizonyosan nem hiányozhatnak. Az ételek erős sózása azonban fölösleges, mivel a túlzott nátriumbevitel kedvezőtlenül hathat a vérnyomásra. Az egyik legfontosabb ásványi anyag a kalcium. A kalciumra a csontok növekedése miatt van nagy szükség. A legjobb kalciumforrás a tej, és tejtermékek. Kedveltessük meg gyermekeinkkel a natúr, cukormentes, savanyított tejtermékeket, a joghurtot, a kefirt, írót.

Illusztráció

A megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása is fontos szerepet játszik a szervezet élettani folyamataiban. Mint az előzőekben már említettük, a gyerekek nem képesek sok energiát raktározni, s ez igaz a vízre is. Ezért rendszeresen kell inniuk, naponta legalább másfél litert, sok mozgás esetén ennél is többet. Miután az izzadtsággal nyomelemek és ásványi anyagok is távoznak szervezetükből, számukra a legideálisabb szomjoltó a frissen facsart gyümölcsvagy zöldséglé, szénsavmentes ásványvíz, limonádé. A kóla, a cukrozott gyümölcslevek és gyümölcsnektárok magas cukortartalmuk miatt kevésbé ajánlhatók, hiszen a szomjat igazából nem oltják, ugyanakkor rengeteg felesleges cukrot juttatnak a kicsik szervezetébe, nem beszélve arról, hogy a fogaiknak is ártanak!

Az úgynevezett étrendi piramis a gyermekek számára is ajánlott, ami meghatározza, hogy a főbb élelmiszercsoportokból milyen arányban ajánlott fogyasztaniuk. A piramis alját a legtöbbet fogyasztható, rostokban gazdag gabonafélék alkotják. Erre épülnek a zöldség- és gyümölcsfélék. Feljebb haladva a tej és tejtermékek, valamint a húsok és húskészítmények következnek. A piramis csúcsán pedig a szervezet számára kisebb mennyiségben, ritkán szükséges, zsiradékban gazdag ételféleségeket és az édességeket találjuk.

Gyermekeink egészségének megőrzésének egyik alapvető feltétele a túlzásoktól mentes, változatos, megfelelő energia- és tápanyagtartalmú helyes táplálkozás. Végül néhány praktikus ötlet ennek megvalósításához.

Praktikus tanácsok

Kezdjük a vásárlásnál: zöldséget, gyümölcsöt a piacon vásároljunk, és a gyerekeket is vigyük magunkkal. Ők válasszanak.

A gyereket is vonjuk be a tízórai és uzsonna elkészítésébe. Közben beszélgethetünk a helyes táplálkozásról. A közösen elkészített étel jobban is ízlik.

Zöldségeket ne csak szendvicsek mellé, hanem önálló salátaként is csomagoljunk.

Értékes tápanyagtartalmuk miatt túróval, sajttal töltött zöldségeket készítsünk.

A gyümölcsöket előre megtisztítva, kis kockákra vágva – lehetőleg minél több fajta gyümölcsöt – csomagoljuk tárolódobozba.

Folyadékként frissen facsart zöldség- vagy gyümölcslevet adjunk, amit szintén együtt készíthetünk el.

szerzo

Nagy Gyuláné Tajti Éva

A Semmelweis Egyetem Ápolásvezetés vezető dietetikusa. Szakterületei: nefrológia, hipertónia, diabetológia. A Humán Táplálkozási Szakmai Kollégium tagja.

Megjelent a hypertonia2011/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!