Szerző: Trieber László Feltöltés dátuma: 2011.11.24.

Én kipróbáltam, önök bátran megvehetik!

Otthoni vérnyomásméréshez ajánlott készülékek III.

Az otthoni vérnyomásméréshez folyamatosan bővül a készülékek kínálata. A vásárlók nehéz helyzetben vannak, mert a nagy választékban nem könnyű az eligazodás. Elsődlegesen a termék kinézetét és árát látják, továbbá az eladó tájékoztatására támaszkodhatnak. Érdemes ezért olyan szaküzletben vásárolni, ahol képzett és tapasztalt szakemberek tudnak segíteni.

Illusztráció

Az kevés, ha a boltban elmondják a készülék dobozáról a tulajdonságokat. Manapság a legtöbb gyártó törekszik arra, hogy portékája tudja azt, ami eladhatóvá teszi a terméket. Tehát van memória (akár több személy számára is), automatikus felfújásszabályzás, figyelmeztető jelzés magas vérnyomás esetén, szabálytalan szívritmus érzékelés, mérések átlagának kiszámítása, idő- és dátumkijelzés. Mi az, ami mégis különbség? Nos, a minőség! Kérem, higgye el nekem: itt is érvényes, hogy az ár összhangban van a minőséggel. Ha egy gyártó kiváló terméket akar előállítani, akkor sokat költ fejlesztésre és a legmodernebb technológiát alkalmazza. A beépített alkatrészek egyedi jósága, az összeszerelési folyamat gondossága és a szigorú minőség-ellenőrzés garantálja, hogy ne kerüljön ki gyatra termék a jó nevű orvosiműszer-gyártó cégek kapuján. Ezek adják meg a készülék értékét, amely visszatükröződik az eladási árban. Olcsó terméket spórolással lehet előállítani, az előbbiekben részletezett gyártási folyamat részeinek gyengítésével. Ön bizonyára olyan vérnyomásmérő készüléket szeretne használni, amely pontos adatokat közöl a méréskor, megbízhatóan, hosszú élettartammal működik, és meghibásodás esetén van lehetőség a javítására. Ebben az esetben tanácsolom, hogy olyan szaküzletben vásároljon, ahol nem válogatás nélkül kínálnak mindenféle típust, hanem otthoni vérnyomásmérésre a kiváló minőségű termékeket ajánlják.

Korábbi cikkeimhez hasonlóan most ismét egy ilyet ismertetek.

Beurer BM 20

Németország Ulm városában működik az 1919-ben alapított gyártó cég. Az egészséges életmódhoz, otthoni gondoskodáshoz és jó közérzethez szükséges gyógyászati jellegű készülékeket gyártanak. Választékukban a vérnyomásmérőkön kívül vércukorszint-mérők, masszírozók, hőmérők, ágymelegítők, mérlegek, pulzusmérő órák és szépségápolási termékek szerepelnek. Magyarországon hosszú ideje képviseltetik magukat. A cég múltja és egészségügyi elkötelezettsége garantálja a termékek megfelelő minőségét. Eddigi tevékenységük bizonyítja, hogy nem a magyarországi piac rövid távú kiaknázására, hanem tartós vevői megelégedettséget eredményező működésre törekszenek. A forgalmazói és vevőszolgálati háttér kifogástalanul működik.

A készülék jellemzői:

  • Klinikai validációval rendelkezik (Német Hipertónia Társaság).
  • Digitális, felkaron mérő, automata készülék, nem kell kézzel pumpálni.
  • Oszcillometriás mérési elv. Az artéria lökéshullámait észleli.
  • A felső és alsó vérnyomásérték, valamint a pulzusszám egyszerre látható. Ha a mérés során valamilyen okból nem határozhatók meg biztosan az értékek, a készülék nem ír ki rossz adatot, hanem hibajelzést ad.
  • Méréskor az észlelt pulzusokat felvillanó szív szimbólum mutatja.
  • Puha, könnyen felhelyezhető tépőzáras mandzsetta. A helyes felcsatolást ábra mutatja rajta.
  • A készülék a bekapcsolást követően külön indítógomb megnyomása nélkül megkezdi a mérést.
  • Beépített dátum- és időmegjegyzés a memóriában tárolt adatok naplózásához.
  • Két memóriarekesz. Külön tárolhatók például a férj és feleség mérési adatai, vagy felhasználható délelőtti és délutáni mérési adatok eltárolására.

Kicsomagolást követően egy szögletes, esztétikus megjelenésű, kellemes színárnyalatú készülék kerül elénk. Méretek: hosszúság: 17 cm, szélesség: 11 cm, magasság: 6 cm.

Négy darab ceruzaelemmel működik. A készülék tartós elemekkel van csomagolva, vásárlás után rögtön használatba vehető. (Későbbiekben is tartós, más néven alkálielemeket használjon!) Az elemekkel kb. 300 mérés végezhető. A kijelzőn figyelmeztetés jelenik meg, ha az elemek legyengültek. Kimerült elemeknél a készülék letilt, hogy az alacsony tápfeszültség miatt hibás mérés ne történhessen. A készülékhez külön vásárolható gyári adapter. Ennek segítségével konnektorról is használhatjuk. Az elemek behelyezése egyszerű. Az elemtároló rekesz ajtaja könnyen nyitható, és biztonságosan rögzül záráskor. Az adapter csatlakozóaljzata a mandzsetta csatlakozóaljzatával nem azonos oldalon helyezkedik el, ezért nem összetéveszthetők.

A kapcsolók elhelyezése optimális, a két memóriagomb között helyezkedik el a bekapcsológomb. Első teendőnk a dátum és idő beállítása. Későbbi elemcserét követően ezt majd újra meg kell tenni, de a memória adatai ilyenkor sem felejtődnek el. A kijelző legfelső sorában láthatók ezek az értékek. Beírást követően a memóriában időponttal naplózva tárolódnak a mérési adatok. Az M1 és M2 nyomógombokkal kiválasztott helyeken kétszer 30 mérés adatai őrizhetők meg (szisztolé, diasztolé, pulzus). A mérés indításakor a készülék egyenletes sebességgel pumpál 180 Hgmm-ig, ha ez nem elegendő, automatikusan rápumpál 30 Hgmm-es lépésben, magas vérnyomás mérésekor akár többször is. A mérési idő még ebben az esetben sem több 45 másodpercnél. Mérés alatt a pulzus ütemében szívjel villog a kijelzőn. A gyárilag csomagolt mandzsetta normálméretű, 22–32 cm felkarkerületre használható. Vastagabb karral rendelkezők külön vásárolhatnak 32–42 cm átfogású nagyméretű mandzsettát. A mérés végeztével a vérnyomásértéket megjelenítő számok jól láthatók, 16 mm magasak. A pulzus kijelzése kisebb méretű számokkal történik. Ha a készüléket elfelejtené kikapcsolni, három perc után magától kikapcsol. A memóriában tárolt adatok megtekintésekor először megjelenik az ott tárolt értékek átlaga, majd a gomb nyomogatásával lehet sorban megnézni a korábbi méréseket.

A készülékhez rövid, lényegre törő magyar nyelvű használati útmutatót mellékeltek. Jól olvasható. Az ábrák és a magyarázó szöveg segítségével hamar megérthető a vérnyomásmérő készülék kezelése. Sajnos hibát észleltem: a vérnyomásérték-táblázat szlovén nyelven szerepel. Ez a magyarázó rész segítene a mért vérnyomás értelmezésében, tehát hogy mi a normális, illetve attól eltérő érték (alacsony, normális, emelkedett vérnyomás, hipertónia, súlyos hipertónia). Kapcsolatba léptem a gyártó cég magyarországi képviseletével, ahol megígérték a hiba azonnali javítását.

Tartozék a puha zipzáras táska, mely a készülék, a mandzsetta és akár a használati útmutató tárolására is kényelmes helyet biztosít. A jótállás ideje 3 év. A garanciális idő alatt meghibásodott terméket kicserélik. A hazai vevőszolgálat készséges a reklamációk rendezésében.

Pontosság: nyomás ±3 Hgmm, pulzus ±5%.

Mérési bizonytalanság: klinikai vizsgálatok alapján a legnagyobb megengedett szórás 8 Hgmm.

szerzo

Trieber László

Vezetője egy szolgáltató és kereskedő cégnek, mely kórházak és magánszemélyek részére végzi orvosi és gyógyászati készülékek javítását, valamint forgalmazását.

Megjelent a hypertonia2010/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!