Szerző: Dr. Ádám Ágnes Feltöltés dátuma: 2011.11.24.

Az orvostudomány bizonyítékokon alapuló, komoly tudomány

Kinek higgyünk?

Olvasom az újságokat, benne sok-sok hirdetéssel. Nézem a televíziót, benne sok reklámmal. Böngészem az internetet, találok rengeteg információt, cikket, tájékoztatót.

Azt hallom minduntalan, hogy egészségesebben kellene élnem, ezért próbálok tájékozódni, találni olyan lehetőségeket, amelyek elérhetők, könnyen alkalmazhatók, biztonságosak.

De honnan tudom, hogy most egészséges vagyok-e. El kellene mennem az orvosomhoz egy állapotfelmérésre. De orvoshoz akkor mennek az emberek, amikor betegek, hogy néz az ki, hogy én csak úgy bejelentkezem egészségesen egy ilyen vizsgálatra. Az interneten találok számtalan helyet és módszert, amivel felmérik az állapotomat. Felhívok egyet, azt mondják, hogy egy kis készülék húsz perc alatt megmondja, hogyan vagyok, mi hiányzik a szervezetemből. Ez remek, még vért sem kell hozzá venni! – lelkendezem. A lelet, amit másnap kézhez kapok, lehangol. Sok bajom van, közli a vizsgálatot végző. Rögtön ajánl is háromféle szert, ami rendezni fogja állapotomat. A pilulák méregdrágák, de megveszem. Lehet, hogy nem csak az áruk „méreg”, de ők maguk is? – jegyzi meg a konyhában feleségem, miután elmesélem, hol jártam. Óvatosabbnak kellene lenned, nem szabadna hinned mindenféle hírverésnek. Miért nem fordulsz kezelőorvosodhoz, aki ismeri minden bajodat, eddigi betegségeidet. Mert nem akartam zaklatni egy egyszerű állapotfelméréssel – válaszolom. Pedig hitelesebb információt adna, mint ez az ismeretlen valaki – győzködött nejem. A pilulákat pedig végképp ne szedjed be az orvosod megkérdezése nélkül. Honnan tudod, hogy ki gyártotta, az van-e benne egyáltalán, mint amit ráírtak.

Hatott a rábeszélés, másnap bejelentkezem a családorvosomhoz. Viszem az előző „vizsgálat” eredményét. Orvosom nézi, forgatja, böngészi a sok, számára megfejthetetlen adatot. Azután belekezd egy tízperces magyarázatba. Elmondja, hogy miért ne higgyek az efféle vizsgálatnak. Hogy a tudományosság komoly bizonyítékokon alapul. Sok-sok vizsgálat összegzése után mondják a tudósok, hogy ez vagy az mérhető, komoly módszer. Nézzek utána olyan internetes oldalakon, ahol szakemberek publikálnak. De ha nem tudok ilyen helyeken utánanézni, akkor informálódjak nála vagy kollégáinál. Nagyon veszélyes bedőlni mindenféle bizonytalan leletnek, hiszen megijeszthet, rossz órákat, napokat, álmatlan éjszakákat okozhat. Ennél sokkal veszélyesebb úgy szedni gyógyszereket, hogy nem tudjuk, honnan származnak, mi az összetételük. Az igazi gyógyszereket komoly klinikai vizsgálatoknak vetik alá, sok évig sok ezer emberen tesztelik, mielőtt forgalomba hoznák. Ezalatt pontosan mérik a hatását, mellékhatásait, sajátosságait. Ezeket az orvosokkal közlik, amikor a gyógyszer a patikákba kerül. Amikor felírják betegeiknek, mindezzel pontosan tisztában vannak. Ellentétben az innen-onnan beszerzett szerekkel, amelyekről semmi sem tudható. Fontos tudni, hogy az adott szert kik gyártják, hiteles helyen-e, és áll-e mögötte olyan vizsgálat, ami garantálja tulajdonságait. NE higgyünk az interneten keringő pletykáknak, szomszéd asszonyok ajánlotta gyógymódoknak, de higgyünk orvosunknak. Ő olyan tudás birtokában van, amit sok évig tanult és gyakorolt. Bízzunk ajánlatában, bízzunk a tudományosság erejében, és bízzunk abban, hogy orvosunk jobban megtalálja számunkra a legmegfelelőbb vizsgálatot és betegségünkre a legmegfelelőbb gyógyszert. A gyógyítás olyan komoly tudományos alapokon álló szakterület, amely éveken-évtizedeken át megszerzett felkészültségen alapul. Nem szabad bíznunk abban, ami semmiféle konkrét eredményt nem tud felmutatni.

Ez a beszélgetés meggyőzött, hogy ezentúl legyek körültekintőbb, orvoshoz forduljak olyankor is, amikor csak egészségi állapotomra vagyok kíváncsi. Betegség esetén kezelőorvosom tanácsát fogadjam el, hiszen a legideálisabb gyógymódot Ő tudja nekem választani. Ezt ajánlom Önöknek is!

szerzo

Dr. Ádám Ágnes

a szerkesztőbizottság elnöke,
a Magyar Hypertonia Társaság vezetőségi tagja,
a Zuglói Hipertónia Centrum vezető főorvosa

Belgyógyász, háziorvos, a magasvérnyomás-betegség és az alvászavarok képesített orvosa. 28 évig háziorvosként dolgozott, előtte 8 évig belgyógyász volt kórházi osztályon. Jelenleg Zuglóban a Hipertónia Centrum alapítója és vezető főorvosa. Magánpraxist is folytat. A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tudományos munkatársa, akkreditált oktató és vizsgáztató. Megrögzött egészségnevelő. Hiszi és vallja, hogy a gyógyítás egyik alappillére, hogy az emberek ismerjék testük felépítését és működését, értsék a gyógyítás folyamatát – akkor partnerként, aktív segítőként sikeresebben gyógyulnak. Az egészségnevelést minden fórumon gyakorolta, és teszi folyamatosan televízióban, rádióban, betegklubokban, iskolákban, újságok cikkeiben. ­Astellas-díjas, 2012-ben az Év Orvosának választották. 2017-ben ­CSAKOSZ Életműdíjat, 2019-ben a Magyar Hypertonia Társaság Török Eszter Életműdíját kapta.

Megjelent a hypertonia2010/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!