Szerző: Dr. Antalics Gábor Feltöltés dátuma: 2011.11.23.

Meddig tart az egészség, hol kezdődik a betegség?

A családorvosi munka egyik sajátossága, hogy nem csak a „beteg” betegekkel, hanem az egészséges pácienseinkkel is kapcsolatba kerülhetünk. Azokkal, akiknek sokszor csak egy igazolást kell kiállítanunk, a jogosítványát kell megújítanunk, esetleg más alkalmasságról kell véleményt adnunk. De törvényi előírás is, hogy a praxisba bejelentkezetteket meghatározott időszakonként köteles a családorvos megvizsgálni, rajtuk különböző egészségügyi szűrővizsgálatokat elvégezni, és arról dokumentációt készíteni. Ennek célja, hogy a panaszokkal, tünetekkel, betegségekkel nem rendelkezők is időről időre egészségügyi ellenőrzésen vegyenek részt.

Van egy álmom…! Lehet egy álmom…?

A családorvosi rendelőbe csak egészséges emberek jönnek rendelésre. Mindenkinek ideális a testsúlya, jó a vérnyomásértéke, normális laboratóriumi eredményei vannak. Nem gyógyszerekről, gyógyászati segédeszközökről, szakrendelőről, vizsgálatokról, kórházi kezelésekről beszélünk. Megvitatjuk a legújabb egészséges ételreceptek sorát, meghallgatjuk a hétvégi családi kirándulás emlékeit, a gyalogtúra nehézségeit. Tanácsokat adunk a következő hétvége egészséges életmód programjairól, felhívjuk a figyelmet a rádió, a televízió egészséget segítő, tanácsadó programjaira. Hirdethetnénk az egészség értékét, fontosságát, segítenénk az egészség tartós megőrzésében. A családorvos a betegségmegelőzés, az egészség orvosává válna!

És felébredek! Mi a valóság?

Lehet betegségmegelőzésről beszélni a családorvosi rendelőben?

Napi tevékenységünk egyik része a panaszos, tünetes betegek meghallgatásával, ellátásával, kivizsgálásuk tervezésével és szervezésével, a gyógykezelés elrendelésével telik. A másik része a napi munkának – sok esetben talán a nagyobb hányada is – mindezek adminisztrálása, azaz kartonokba írni, számítógépre vinni az eredményeket, majd különböző jelentéseket szerkeszteni az adatokból. A családorvosi főszerep elsődlegesen a kialakult betegségek gyógyításában, folyamatos ellátásában van. De lehet, sőt kell egy másik főszerepet is találnunk! Próbáljuk megtalálni a bajt, a kockázatot, még mielőtt súlyos, visszafordíthatatlan károsodások, megbetegedések alakulnak ki. A családorvos lehet kezdeményezője ennek a folyamatnak, de a páciensek megfelelő hozzáállása, együttműködése elengedhetetlen.

Tünetmentes „betegség”

A legtöbb krónikus betegségnek vannak figyelmeztető tünetei, vagy a beteg észleli a jellemző panaszokat. Találhatunk kóros mérési eredményeket (pl. emelkedett testsúly, magas vérnyomásérték), laboratóriumi értékeket (magas vérzsírszint, vércukorszint). A páciensek életvitelében szintén találhatunk a kockázatot tovább növelő káros hatásokat (dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, rossz étkezési szokások). Ezeken túl a családorvos ismeri az egyéni előzményeket, sok esetben a család többi tagjának is tudja a kórtörténetét. Ez a sok apró momentum, mint egy kirakójáték apró darabjai, összeadódva megrajzolják páciensünk RIZIKÓTÉRKÉPÉT. Ez azt jelenti, hogy a kialakult súlyos elváltozások, szövődmények megjelenése előtt következtethetünk az egyén veszélyeztetettségére. Megjósolható a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, a daganatos megbetegedések esetleges előfordulása, de sok egyéb megbetegedés valószínűségére is következtethetünk.

Hát munkára fel! Törődjünk többet az egészséggel! Páciensként törekedjünk az egészséges életmód megteremtésére. Ha súlyunk nagy – kezdjünk fogyókúrába. A diétás tanácsokon túl már lelki támogatásbeli segítségre is van mód, ha kell, orvosi felügyelet mellett gyógyszeres kezelést is vállalhatunk. A dohányzást szintén elhagyhatjuk elhatározással, fogadalommal, ha szükséges, már itt is kaphatunk gyógyszeres segítséget is. A több mozgás szintén beépíthető a napi rendszeres szükségletek közé. Akár a napi séta is sokat jelenthet! Időszakosan érdemes orvosi vizsgálatra menni, laboratóriumi teszteket végeztetni. Kiderülhet, magasabb a vérnyomásunk, nagyobb a vérzsírszintünk, a vércukorértékünk. És milyen érdekes, sem panasz, sem tünet nem társul hozzá. Nem is érezzük magunkat betegnek. De az említett RIZIKÓ már emelkedett lehet. Kellő időben az életmódváltás, ha szükséges, gyógyszeres kezelés megelőzheti a nagyobb bajt. Egyensúly teremthető! Valóban egészségessé válhatunk!

Az orvosi oldala ennek a programnak a kellő odafordulás, a kellő odafigyelés. Remélhetőleg jut energia, idő, és talán a finanszírozó oldaláról megfelelő támogatás is a munkához. Lehet, hogy ez már újra az álom kategóriája? Lehet, de az idő mindenki számára kevés, az egészségben eltölthető évek száma csökken. Ne engedjük, közösen tegyünk lépéseket. Lépjen az orvos is, lépjen a betege is. Működjünk együtt, ébresztő mindenkinek!

szerzo

Dr. Antalics Gábor

Belgyógyász-háziorvosként dolgozik Budapest XVII. kerületében 1991 óta. Kiemelten a szív- és érrendszeri betegek ellátásával, kezelésével foglalkozik, ebben a témában orvostanhallgatókat, szakorvosjelölteket is oktat az Egyetem Családorvosi Tanszékén.

Megjelent a hypertonia2009/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!