Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva Feltöltés dátuma: 2011.11.23.

A koleszterincsökkentő étrend

A vér magas koleszterinszintje növeli az érelmeszesedés, a szívinfarktus és bizonyos daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Megfelelő étrenddel, életmóddal, a koleszterinszint mintegy 10–20%-kal csökkenthető.

Illusztráció

Az étrend jellemzői

Koleszterinszegény

A napi koleszterinbevitel ne haladja meg a 300 mg-ot. Koleszterin csak az állati eredetű termékekben van (húsok, húskészítmények, belsőségek, tojás, sajtok, állati zsiradékok stb.) A növényi eredetű táplálékokban nincs koleszterin, ezért az étrendben korlátlanul fogyaszthatók a zöldségek, gyümölcsök, gabonaneműek.

Zsírszegény

Ami azt jelenti, nem elég csupán a koleszterintartalomra figyelni az étrend összeállításánál, csökkenteni kell a naponta elfogyasztott zsír mennyiségét is. Természetesen ez a koleszterint nem tartalmazó növényi margarinokra és olajokra is vonatkozik.

Ez az étrend és életmód nem csak a magas koleszterinszintű betegeknek ajánlott, hanem minden olyan embernek, aki egészségesen szeretne élni.

Növényi rostokban gazdag

A táplálkozásunk közismerten rostszegénnyé vált. A finom pékáruk helyett teljes kiőrlésű kenyérféléket, tésztákat válasszunk. Hetente legalább 3-4 alkalommal fogyasszunk nyers zöldségekből készült salátát. TV-nézés közben gyakran nassolunk. Chipsek, mogyoró, csokoládé helyett családunk és magunk számára nyers gyümölcsöt, gyümölcssalátát, zöldségeket készítsünk a nassoláshoz. A rostbevitelünket jelentősen növelhetjük, ha zabkorpát, zabpelyhet, búzakorpát keverünk kefirbe, joghurtba, kompótlébe.

Fogyasszunk többször zsírszegény édesvízi vagy hengeri halakat. A halakban levő zsír kedvező összetételű.

A megfelelő életmód

A megfelelő életmód az egészséges táplálkozást, a dohányzás elhagyását, mérsékelt alkohol- és kávéfogyasztást, rendszeres testmozgást jelent.

A rendszeres testmozgás (heti 3-4 alkalom) csökkenti a vér koleszterin- és trigliceridszintjét, ugyanakkor emeli a „jó koleszterinnek” nevezett HDL-koleszterin mennyiségét.

Étrendünk helyes összeállítását kezdjük a vásárlásnál.

Mire figyeljünk a zsiradékok kiválasztásánál?

Az állati eredetű zsírok (sertés, kacsa, libazsír) helyett növényi olajakat válasszunk sütéshez, főzéshez. Leginkább ajánlott a napraforgó-, len-, repce-, kukoricacsíra-olaj. Hideg salátákhoz olívaolajat használjunk. Vaj helyett vásároljunk inkább joghurtos margarinokat.

Mire figyeljünk a húsok és húskészítmények vásárlásánál?

A húsok és húskészítmények rejtett zsírtartama igen nagy. A húsfélék közül a csirke-, pulykahúsokat válasszuk. Együnk több halat, a bennük található telítetlen omega-3 zsírsav csökkenti a káros koleszterin szintjét. A halak közül a legjobb a zsírszegény hekk, lazac, a hazai fajok közül a csuka, fogas, kecsege, sügér, pisztráng, busa. Kerüljük az angolnát, heringet, a zsíros pontyot. A felvágottak közül a baromfiból készült főzött sonkák, aszpikos készítményeket vásároljuk.

A „light” termékek nem mindig zsírszegények, ez sokszor csupán azt jelenti, hogy a hagyományosnál valamivel kevesebb zsírt tartalmaznak, pl. a light májkrémben 36% helyett 26%-ot. A sovány sonkában ennek töredéke van.

A tej és tejtermékek

Csökkentett zsírtartalmú tejet, tejfölt, joghurtokat, sovány túrót válasszunk.

A sajtok közül a köményes, óvári, tolnai, mozzarella ajánlottak.

Korlátozás nélkül fogyaszthatunk mindenféle zöldséget és gyümölcsöt, mert ezekben alig van zsír, nem tartalmaznak koleszterint, ugyanakkor nagy a vitamin- és rosttartalmuk.

Hogyan készítsük el ételeinket zsírszegényen

  • Süssünk jó minőségű teflonedényekben, ahol valóban nincs szükség zsiradékra.
  • Használjuk a mikrohullámú sütőt sütésre, főzésre (ne csak melegítésre), az étel zsír nélkül sem sül le.
  • Cseréptálban egyszerre süthetünk húsokat, zöldségeket, zsír hozzáadása nélkül.
  • Sütőben sütőfóliába tegyük a húsokat, zöldségeket. Az étel nem szárad ki, megtartja aromaanyagait.
  • Bő zsiradékban való sütés nélkül is ízletes falatokat készíthetünk, ha kevés zöldséglében, húsleveslében pároljuk a húsokat.
  • Levesek, főzelékek, mártások sűrítését száraz rántással, habarással, pürésített zöldséggel, burgonyával készítsük.
  • Nem minden ételből nélkülözhető az olaj! Az olajat legcélszerűbb olajspray-vel adagolni, szerezzünk be olajsprayt.
  • Szalámik, zsíros sajtok helyett készítsünk sovány túróból vagy zöldségekből (padlizsán, zeller, sárgarépa, petrezselyemgyökér, spárga, kelbimbó) ínyenc zöldfűszeres vagy fokhagymás krémeket.
  • Amennyiben sertészsírt használunk főzéskor, az ételek lehűlése után a rádermedt zsírt távolítsuk el.
szerzo

Nagy Gyuláné Tajti Éva

A Semmelweis Egyetem Ápolásvezetés vezető dietetikusa. Szakterületei: nefrológia, hipertónia, diabetológia. A Humán Táplálkozási Szakmai Kollégium tagja.

Megjelent a hypertonia2009/4. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!