Szerző: Dr. Barta László Feltöltés dátuma: 2011.11.23.

Stroke, az agyi katasztrófa

Tudásunk állandó frissítésével és tapasztalatainkkal igyekszünk a hozzánk fordulók gyógyulását elősegíteni. Ennek eredményessége az orvosi munkánk lendkereke. A látványmentes megelőzés, a betegnevelés még nehezebb feladat, több időt igényel, és a páciens együttműködése nélkül sikertelen. Pedig a tét, „a beteg vesztési esélye”, óriási. Ahányszor stroke-ot elszenvedett beteggel találkozom, felmerül bennem a kérdés: Mit lehetett volna még vagy mást tenni? Mi is ez a szörnyű betegség, ami a hazai halálozási statisztikák harmadik helyét foglalja el?

Illusztráció

A stroke fogalma

A köznyelvben régóta ismert a szélütés, gutaütés kifejezés, jól utalva az agyban lezajlott eseményre. Gyakran nevezik agyvérzésnek is, bár csak a betegek ötödénél történik tényleg vérzés. Az utóbbi években a hazai köznyelv is átvette, átveszi a stroke kifejezést, ami angolul ütést, csapást jelent.

Lényegében az agyi vérellátási zavar következtében bizonyos idegsejtek nem jutnak a szükséges oxigénhez és tápanyagokhoz, így elhalnak, és az irányító működés kiesése többnyire maradandó károsodásokat okoz.

A stroke fajtái

 • Vérhiányos stroke (iszkémiás stroke, agyi infarktus, elhalás, lágyulás): ez a leggyakoribb, az esetek több mint 4/5-e. Ilyenkor a vérellátási zavart vérrög okozza, amely kialakulhat egy agyi érben (trombózis), vagy más testrészből, pl. a szívből jut el a véráramlással az agyba (embólia). Máskor a nyaki és koponyaerek meszes elváltozásaiból sodródik el egy kis darabka, és okoz agyi érelzáródást.
 • Vérzéses stroke (agyvérzés): ez akkor alakul ki, ha az agyban, vagy az agy körül egy érfal megreped, és vér szivárog az agy állományába. Ez a ritkább stroke-forma.
 • Átmeneti oxigénhiányos állapot (TIA, átmeneti iszkémiás állapot, ministroke): ilyenkor is a szélütéshez hasonló tünetek rohamszerűen jelentkezhetnek, de többnyire néhány perc után enyhülnek, és pár órán belül maradéktalanul megszűnnek. A TIA megismétlődhet, gyakran az életveszélyes stroke előhírnöke. Nagyon komolyan kell venni, kivizsgálása fontos, és gyakran megelőző kezelésre van szükség.

Tünetek

A keringészavar, érelzáródás az agyban bárhol létrejöhet, az ezzel járó elhalt terület a kialakulás után még terjedhet. Emiatt bármelyik testrész, szerv- és életfunkció károsodhat, és a kezdeti tünetek erősödhetnek. A leggyakoribb tünetek közül néhány:

 • Mozgászavar. Lehet gyengeség, bénulás az egyik végtagon vagy az egyik testfélen.
 • Nyelészavar.
 • Érzészavarok. Érzéketlenség, erős bizsergés, zsibbadás az egyik végtagon, arcon, testfélen.
 • Szédülés, egyensúlyvesztés, nagyfokú bizonytalanságérzés.
 • Féloldali vagy teljes látásvesztés.
 • Erős fejfájás.
 • A szellemi funkciók megváltozása.
 • Érthetetlen, elkent beszéd, teljes beszédképtelenség (a hallott beszéd megértésével vagy anélkül).
 • Emlékezetvesztés.
 • A legsúlyosabb esetekben azonnali eszméletvesztés.

Teendők

Szélütésre utaló panaszok esetén sürgősen mentőket kell hívni, és gyors kórházi ellátás szükséges. (A tünetek súlyosságától és az elérhetőségtől függően lehetőleg ún. stroke-központban.) Az életveszélyes állapotban a légzés és a keringés biztosítása a legfontosabb, csak utána kezdődhet a kezelés és a kórkép tisztázása. A képalkotó CT- vagy MR-vizsgálat sokszor csak egy nap elteltével mutatja ki az agyi károsodás helyét, kiterjedését. A kiváltó betegség megtalálásához számos más vizsgálatra van szükség (nyaki erek ultrahangvizsgálata, kardiológia, labor stb.). A baj pillanatok alatt jön létre, a javuláshoz hosszú hetekre, hónapokra, sőt évekre van szükség. Sokaknak így is maradandó károsodásokkal kell élniük (pl. végtagbénulás, beszédzavar, vizelet-, székletvisszatartási nehézség).

Kockázat, rizikótényezők

Kiket is fenyeget leginkább ez a kétes kimenetelű betegség?

A stroke leginkább a magas vérnyomásban szenvedőket, cukorbetegeket, zsíranyagcsere-zavarral élőket és a dohányzókat sújtja. A stroke-esemény háttere legtöbbször az érelmeszesedés, az érfal elváltozása.

A magas vérnyomás megbetegíti a kisereket, felgyorsítja a nyaki erek meszesedését, elősegíti a szívbetegségek kialakulását. Bizonyított tény, hogy a kezeletlen, gondozatlan hipertónia a stroke legnagyobb kockázati tényezője. Ezért kell folyamatosan kezelni, gondozni, és a szélütés veszélyére figyelmeztetni a betegeinket.

A cukorbetegség szintén felgyorsítja az érelmeszesedést.

A magas vérzsírszint fontos kockázati tényező. Bizonyos mennyiségű koleszterinre a szervezetnek szüksége van. Ha a vérzsírok szintje kóros irányban megváltozik (emelkedett LDL – rossz – koleszterin, triglicerid és csökkent HDL – védő – koleszterin ), akkor az erek falára lerakódva szűkületet, azaz érelmeszesedést okoznak.

A dohányzás is több módon növeli a stroke kockázatát. Fokozza az érelmeszesedést, érszűkületet okoz és emelheti a vérnyomást.

A szívbetegségek közül a pitvarfibrillációs ritmuszavar felelős a legtöbb szélütésért, de a szívinfarktus, a billentyűbetegségek és a szívelégtelenség is komoly kockázati tényező. De nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy elsősorban a magas vérnyomás az oka a kialakuló szívbetegségeknek is.

Fontos kedvezőtlen szerepe lehet a mértéktelen alkoholfogyasztásnak, a jelentős túlsúlynak és a mozgásszegény életmódnak is.

Mit tegyünk?

Az életkor, a családban előfordult megbetegedés, a genetikai tényezők tőlünk függetlenül növelik a stroke kockázatot. Ilyen esetekben is a megfelelő életmód kialakításával csökkenthetjük a veszélyt.

De gondoljunk csak arra, hogy a fent említett rizikóbetegségekkel élők megtesznek-e mindent kockázatuk csökkentése érdekében? És hányan szenvednek többszörösen is sújtva e rizikótényezőktől? Talán nincs is olyan rendelés, hogy legalább egy magas vérnyomású, magas koleszterinszinttel, cukorbetegséggel élő beteggel ne találkoznék, aki ráadásul elhízott, netán dohányzik, vagy rendszeresen sok alkoholt fogyaszt. A hasonló vagy csak enyhébb kockázatú beteg, és itt gondoljon kicsit magára is a kedves olvasó, ma természetesnek veszi, hogy jár-kel, mozog keze-lába, hogy egyedül tud enni, WC-re menni, hogy tud írni, beszélni, és érti, amit mások mondanak, és még folytathatnám. Igen, ez van ma, de mi lesz holnap, vagy a jövő hónapban, esetleg néhány év múlva? A stroke többnyire gyorsan jön, és a következménye tényleg egy katasztrófa! Mások segítségére, ápolására szorulhatunk, tönkretéve a saját és nehezítve az egész család életét.

Nincs olyan elhanyagolt magasvérnyomás-betegség, cukorbetegség, túlsúlyosság, az összes kockázati tényezőt sorolhatnám, aminek a javításával, gondozásával (bármikor elkezdve vagy folytatva, kezelőorvosunk segítségével) a stroke esélyét ne csökkenthetnénk. A szélütés után többnyire jól látható károsodások maradnak. A bevezetőmben írtam, hogy folyamatosan szeretnék (szeretnénk) e szörnyű következmény csökkentése érdekében többet tenni. Ez csak együttműködéssel kecsegtet sikerrel.

Idősek vagy még fiatalok, kockázatot fokozó betegségekkel sújtottak, túlsúlyosak és dohányzók! Vegyék komolyan a kezelésüket, járjanak ellenőrző vizsgálatokra, akarjanak változtatni életmódjukon, kérjék ehhez kezelőorvosuk tanácsát!

Higgyék el, megéri!

szerzo

Dr. Barta László

Intenzív terápiás gyakorlatot követően több mint négy évtizede családorvos ugyanazon körzetben. Harminc éve segít a leendő háziorvosok és az orvostanhallgatók gyakorlati oktatásában. Legfontosabb törekvése a magas vérnyomás és a cukorbetegség korai felismerése, eredményes kezelése, gondozása, és egyben a páciensek helyes életmódra nevelése.

Megjelent a hypertonia2009/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!