Szerző: Ambrus Zsófia Feltöltés dátuma: 2011.11.23.

Stroke után

Kezelés és rehabilitáció

Budapest–Isztambul: pontosan 700 kilométer. Micsoda távolság! Megközelítőleg ennyi idegrost pusztul el óránként egy agyi érkatasztrófa esetén.

Illusztráció

Az agyi vérkeringési zavar – stroke – okozta károsodást csak azonnali beavatkozással lehet kivédeni. A betegnek vagy környezetének a tünetek észlelésekor rögtön mentőt kell hívnia, hogy a beteg három órán belül vérrögoldó kezeléshez juthasson. A gyors intézkedéssel nagyon sok maradandó károsodás elkerülhető. Amennyiben beszédzavar lép fel, egyensúlyvesztés jelentkezik, vagy féloldali zsibbadás, esetleg bénulás, mindenképpen hívjunk mentőt. Előfordulhat azonban, hogy nem ennyire egyértelműek a tünetek, olyankor se „féljünk” szakorvosi segítséget kérni!

Korai rehabilitáció

Ha már megtörtént a baj, akkor a kezelések mellett mielőbb el kell kezdeni a beteg rehabilitálását. A rehabilitációt egy szakmai csapat együttesen végzi. A gyógytorna mellett neurológiai, belgyógyászati, pszichológiai, szemészeti, logopédiai kezelésben is részesül a beteg. Már az akut stádiumban, az első napokban elkezdődik a gyógytorna. Kezdetben természetesen csak passzívan tornáztatják a beteget az ágyban. A kis- és nagyízületek óvatos szakszerű átmozgatása, a megfelelő fektetés és fordítás után következhet csak az ültetés, majd a saját erőből történő ülés. A kezdeti passzív torna eszméletlen betegeken is végezhető. A javuló betegnél az elsődleges rehabilitációs cél, hogy minél előbb önellátóvá tudjon válni. Ez a folyamat lelkileg és fizikailag is megterhelő hosszú hónapok munkája. Az ágyban ültetést követi az állás, a járásgyakorlatok, a segédeszközzel való helyzetváltoztatás, majd az akadályok leküzdése.

Egyedül nem megy!

Attól függően, hogy a stroke melyik agyféltekét érintette, a beteg elfelejthet szavakat, kifejezéseket, nem érti esetleg a szöveget, nem ismeri fel a beszédpartner mimikáját. Elfelejti, hogyan kell evőeszközzel enni, öltözködni, alapvetően romlik a koordinációja, tájékozódási képessége. Látászavar és logikai zavar is felléphet. A harmadik-negyedik héten kerül a rehabilitációs osztályra a beteg. Szellemi és fizikai terhelhetőségét figyelembe véve állapítják meg a további rehabilitáció menetét.

Az ép idegsejtek részlegesen vagy teljesen át tudják venni az elhaltak szerepét! A működésbeli javulás a harmadik és a hatodik hónap között a legnagyobb. Az együttműködés legfontosabb pontja természetesen maga a beteg – a motiváltság hiánya meggátolhatja a felépülést. A betegágyon elkezdett, naponta többször elvégzett gyógytornát sikeres esetben az önálló mozgás váltja fel. Az agyi idegpályák beidegződését, automatizmusát újra ki kell építeni. Segíthet, ha a beteg hangosan mondja is, hogy éppen milyen gyakorlatot csinál. Egy átfogó vizsgálat szerint azok a stroke-on átesett betegek, akiknek otthon egészséges társ segít, 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel gyógyulnak, és lesznek képesek az önellátó életre.

Beszédes számok

A stroke-os betegek 85 százalékánál károsodik a járás és a felső végtagi funkció. Még az önálló fürdőszoba-használat is gondot jelent az első hónapokban. A betegek 68 százalékának csökken a fizikai ereje. Mozgásuk csak a szobán, lakáson belüli mozgásra korlátozódik. A stroke-on átesettek 37 százaléka (!) igényel teljes ellátást. Az esetek egyharmadában állandó ápolásra szorul a beteg. Egy év után 73 százalékuk tekinthető alapszinten önellátónak. Az életminőség ilyen szintű romlása nagy pszichés terhet ró a betegre és a környezetére. Megértéssel, türelemmel és rengeteg energiával kell és lehet a stroke-on átesett betegeken segíteni. Az ápolók motiváló ereje pótolni tudja a betegét, ugyanis a beteg pszichés zavarai hónapokig is eltarthatnak. Fontos tudni, hogy ezek a panaszok a betegség tünetei és nem a beteg szándékos ellenállásából fakadnak!

További hasznos információk, valamint betegszervezetek, egyesületek elérhetőségei találhatók a Magyar Stroke Társaság internetes oldalán: stroketars.hu

szerzo

Ambrus Zsófia

Személyi edző, gerinctréner és mozgásterapeuta. Több mint 20 éve dolgozik fitness-wellness területen. A preventív célú csoportos mozgásoktatás mellett gyógytornászokkal és dietetikusokkal karöltve végzi rehabilitációs munkáját fővárosi fitness-klubokban. Kinesio-taping terápia és flossing-terápia együttes alkalmazásával sérült versenyzők edzésével is foglalkozik, hogy a sportolók minél előbb újra pályára léphessenek.

Megjelent a hypertonia2009/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!